Afgørelse: Det var helt efter bogen, da avisen Danmark i en række artikler i 2017 kaldte den udskældte konkursrådgiver Bryan Göddert for ”konkursrytter” og ”konkurskonge”, og hans bror Björn Gøddert for ”topstråmand”.
Det konkluderede retten i Kolding mandag, hvor Jysk Fynske Medier, mediehusets ansvarshavende chefredaktør Peter Orry og journalisterne Kasper Løvkvist, Jesper Bech Pedersen og Jacob Kaas blev frikendt for blandt andet ærekrænkelser.
Journalisterne stod i 2017 bag artikelserien ”Det store tag-selv-bord”, hvor de i en række artikler satte fokus på konkursrytteri - bl.a. Bryan Göddert, der har drevet forretning på at overtage nødlidende virksomheder og lade dem gå konkurs, hvor regnskabsmateriale forsvinder, og kreditorer og Skat kommer til at hænge på gælden og omkostningerne.
Göddert var på det tidspunkt blevet ikendt adskillige års konkurskarantæne. Derudover beskrev journalisterne, hvordan Bryan Gödderts bror, politiassistenten Björn Göddert, fungerede som stråmand for at omgå reglerne. Artiklerne blev bragt i avisen Danmark, der udkommer sammen med 13 af Jysk Fynske Mediers dagblade.
Vigtig for journalistikken
I kølvandet på artiklerne lagde Bryan og Björn Göddert sag an mod journalisterne og Jysk Fynske Mediers ansvarshavende chefredaktør, Peter Orry, for ærekrænkelser.
- Jeg er rigtig glad for frikendelsen. Både for journalisterne, der har været under anklage, men i meget høj grad også for journalistikkens skyld, siger Peter Orry.
I afgørelsen skriver retten blandt andet, at der ”har været tale om vigtig og væsentlig journalistik om et samfundsrelevant emne, der åbenbart må have offentlighedens interesse”. Samtidig fremhæves det, at der ikke er fundet bevis for fejl eller usandheder i artiklerne.
- De historier, retten har behandlet her, er nogle af de historier, som det er vigtigt, at vi laver. Det er historier, vi er stolte af, og som beskæftiger sig med væsentlige anliggender for samfundet og er af stor offentlig interesse, siger chefredaktøren.
Vil nedlægge mediehus
Bryan Göddert kalder dommen "forkert" og vil nu overveje, hvordan han vil gå videre med sagen.
- Det er bare en byretsdom. Der er maser af tid til at få anlagt de rigtige ting, siger Bryan Göddert, der dog ikke vil fortælle, hvordan han konkret vil gå videre med sagen.
- Det tager jeg en snak med mine advokater omkring, og så kører vi vores kanoner i stilling, og så ser vi, hvordan vi har tænkt os at nedlægge det mediehus én gang for alle.
Han fastholder, at han ikke mener, at han kan kaldes ”konkursrytter” eller ”konkurskonge”, selvom han, da artiklerne blev bragt, havde ydet bistand til mere end 600 selskaber, der alle gik konkurs, efter han var indtrådt som direktør, og han på daværende tidspunkt var blevet idømt flere års konkurskarantæne.
- Jeg er professionel rådgiver, der hjælper virksomhedsejere med at komme ovenpå, når de har lavet en skandale. Det er jo ikke mine firmaer, siger Bryan Göddert.
Fastholder ordvalg
Retten skriver i sin afgørelse, at ”der var dækning i artiklerne for at anvende de vurderende udsagn, uagtet udtrykkene kunne opleves som belastende og ubehagelige for sagsøgeren”. Og at når man driver virksomhed, som Göddert gør, "så må man i vidt omfang tåle angreb fra pressen, og at der anvendes hårde og tenderende udsagn i debatten".
Peter Orry fastholder da også, at det var rigtigt at bruge betegnelserne ”konkursrytter”, ”konkurskonge” og ”topstråmand” i artiklerne om Bryan og Björn Göddert.
- Når man beskæftiger sig med juridisk komplekse sager, bruger man ord, som er gængse og anvendt af den brede befolkning for at gøre tingene forståelige. Og for mig er der ikke noget som helst forkert i at bruge de ord om to brødre, der i så massivt et omfang har anvendt kontroversielle forretningsmetoder, siger han.
Avisen Danmark har været i telefonisk kontakt med Bryans Gödderts bror, Björn Göddert. Björn Göddert afbrød dog forbindelsen, inden avisen Danmark kunne nå at få hans kommentar til dommen. Efterfølgende har han ikke besvaret avisens opkald.
Avisen Danmark fik i forbindelse med artikelserien i 2018 kritik i Pressenævnet for manglende forelæggelse af en Youtube-video, der viser, hvordan Bryan Göddert har drevet forretning ved at overtage nødlidende virksomheder. Derudover fik mediet kritik for en overskrift, som ifølge Pressenævnets vurdering ikke var retvisende.
I begrundelsen for frifindelsen i dommen fra Retten i Kolding skriver byretsdommeren dog:
"Retten finder ikke i øvrigt, at der er ført bevis for fejl eller usandheder i artiklerne, og det forhold, at det ikke i Youtube-videoen var angivet, at der er nogle tilfælde blev indhentet vurderinger af de nødlidende selskabers aktiver, kan ikke ændre herpå."
Bryan Göddert blev i 2018 idømt otte måneders betinget fængsel for 26 tilfælde af grov overtrædelse af bogføringsloven.