Annonce
'Men in Black' stod bag en række demonstrationer under den store nedlukning i starten af året. Men debatten om corona-restriktioner og håndtering af krisen er også at finde online, og en ny undersøgelse sætter fokus på nuancerne i netop dem debat. Foto: Mathias Svold, Scanpix Ritzau
Danmark

Jette er læge og ph.d., men bliver stemplet som ’sølvpapirshat’: - Der er skabt en hetz-stemning i corona-debatten

Speciallæge Jette Bang Støvring er vant til at diskutere forskning med sine kollegaer på en videnskabelig kritisk og alligevel konstruktiv måde. Men når det kommer til corona, oplever hun at debatten hurtigt bliver meget hård og polariserende, især når den foregår online. En polarisering, som bekræftes i en ny undersøgelse af corona-kritiske opslag på det sociale medie Facebook.

Sundhed: Meget har ændret sig i Danmark de seneste par år, siden at vi første gange hørte om Covid-19.

Ord som flokimmunitet, PCR-test og mRNA-vaccine er blevet allemands-eje, og både on- og offline diskuteres pandemiens tal og politikker ivrigt.

Men er der plads til alle stemmer og nuancer i debatten?

Hvis man behandler dem, der har legitime argumenter som konspirationsteoretiske, anti-demokrater og ’fake news ’-budbringere, bliver det decideret farligt

Eva Mayerhöffer, RUC

Det er Jette Bang Støvring i tvivl om. Hun er speciallæge og ph.d., og selv om hun ikke arbejder direkte med at håndtere corona-pandemien, har den optaget hende privat. Derfor har hun ytret sig på sociale medier som Facebook og Linkedin, hvor hun blandt andet har fokuseret på at dele og diskutere forskningsartikler.

Men hendes opslag er ikke altid faldet i god jord. Faktisk har hun oplevet at blive stemplet som både løgner, anti-vaxer og konspirationsteoretiker på sociale medier, selv om hun bestemt ikke føler, det er stempler, der passer på hende eller hendes opslag.

- Det er meget mærkeligt, for jeg mener, det er sobert og veldokumenteret, de ting jeg har skrevet. Det er en videnskabelig kritik, ikke et politisk statement. Men der er en fuldstændig vild polarisering i corona-debatten på de sociale medier, fortæller speciallægen.

Decideret farligt

Polariseringen på de sociale medier kan Eva Mayerhöffer godt genkende. Hun er lektor på Roskilde Universitets Center for Nyhedsforskning.

Hun har ikke specifikt forholdt sig til Jette Bang Støvrings udtalelser på sociale medier, men er derimod medforfatter på en ny akademisk undersøgelse af corona-debatten generelt de seneste knap to år på Facebook.

I undersøgelsen konkluderes det, at det langt fra er alle corona-kritiske opslag på Facebook, der er deciderede konspiratoriske.

- Det er faktisk under fem procent af de opslag, vi har undersøgt, der er decideret konspiratoriske. Langt flere er blot skeptiske overfor enkelte tiltag, fortæller hun og tilføjer.

- De skeptiske indlæg kan være meget argumenterende og henvise til kilder. Det betyder ikke, at det nødvendigvis altid er gode kilder, men der argumenteres i hvert fald.

Langt mere kritik end konspiration

Forskere fra Roskilde Universitet har i samarbejde med faktasiden tjekdet lavet en undersøgelse af opslag på åbne, danske Facebooksider, der har erklæret sig kritiske overfor corona-håndteringen i Danmark.

Overordnet fandt forskerne fire typer opslag:

- 30,1 procent: Argumenterende kritik (Kan være opslag, er skeptiske overfor bestemte tiltag eller restriktioner)

- 9,8 procent: Utilfredshed (Kan være opslag om, at man er træt af corona, restriktioner eller politikere, for eksempel)

- 11 procent: Antisystemiske opslag (Kan være udsagn om magtmisbrug og lignende)

- 4,6 procent: Konspiratoriske opslag (Kan være udsagn, hvor corona kobles sammen med for eksembel big tech, 5G og lignende eller fremsætter gennerelle teorier om hemmelige plots og sammensværgelser)

29,4 procent af opslagene kunne ikke kategoriseres, mens 15,5 procent var blevet slettet inden indsamlingsperioden. Opslagene er indsamlet over fire perioder på fjorten dage fra maj 2020 til maj 2021.

Alligevel kan disse opslag blive fortolket som konspiratoriske i kommentarfeltet, eller bliver anmeldt som ’Fake News’ til Facebook.

Og det bekymrer Eva Mayerhöffer, der mener, at det polariserer debatten at skære alle kritiske opslag over en kam.

- Jeg er bekymret for, at man på den måde bidrager til en glidebane fra at være kritisk til at blive konspiratorisk, altså at når man siger ’det må du ikke sige’, så kan man skubbe nogle mennesker længere ud mod radikalisering, siger hun og tilføjer.

- Og hvis man behandler dem, der har legitime argumenter som konspirationsteoretikere, anti-demokrater og "fake news"-budbringere, bliver det decideret farligt, for så lukker man ned for en legitim debat.

Bliver svinet til

Overlæge Jette Bang Støvring kan godt genkende tendensen. Hun har oplevet, at blive sat i en bås, hvor hun bestemt ikke ønskede at ende, efter kritiske opslag om netop corona-situationen.

- Jeg har for eksempel fået fjernet et opslag på LinkedIn, som blot henviste til forskning. Og hvis man påpeger nuancer eller er kritisk overfor noget med corona, kan man blive svinet til, fortæller hun.

Jette Bang Støvring er speciallæge og ph.d., og er ansat i det danske sundhedsvæsen.

Og netop den videnskabelige kritik ligger Jette Støvring på sinde. Hun har en forskeruddannelse, en såkaldt ph.d., og er derfor vant til at diskutere med fagfæller ud fra dogmet, at man forsøger at udfordre de gængse teser og ’sandheder’ i videnskaben.

Men den diskussions-form oplever hun ikke, at der er skabt rum til, når det gælder corona.

- Jeg syntes det er voldsomt problematisk, at man ikke kan eller har lyst til at stille de spørgsmål, som man normalt ville gøre. Der er ligesom skabt en hetz-stemning, og den videnskabelige diskussion er blevet en politisk kampplads, siger hun.

Vigtigt at give plads til skepsis

Men hvad kan vi så gøre for at få en sundere debat på sociale medier og ikke skubbe nogle mennesker væk fra debatten? Ifølge Eva Mayerhöffer fra Roskilde Universitet er første skridt at skelne skidt fra kanel.

- Det er vigtigt, at vi har mulighed for at udfolde vores skepsis, det skal der værnes om, siger Eva Mayerhöffer og fortsætter.

- Mange, der for eksempel kommer til at dele noget, der viser sig ikke at holde, fjerner det selv og siger ’ups, jeg er blevet klogere’. Så pas på med at dømme nogen for hårdt eller for noget, der ikke står skrevet, foreslår hun.

Forsiden netop nu
Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Topchef afviser ansvar i sag om brændstof til Syrien

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Næsten 40.000 ansatte i Region Hovedstaden skal fra mandag kunne fremvise et gyldigt coronapas, hvis de vil møde på arbejde.

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer