Annonce
Iværksætter og serieinvestor Jesper Buch med rødder i Vamdrup har for nyligt fået afvist en ansøgning om sin 17-årige datter, der ville starte egen virksomhed i Kolding. Afslag blev givet af den offentlige myndighed Familieretshuset. Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Jesper Buch, Danmarks mest kendte serieinvestor, fik til stor overraskelse afslag, da hans egen datter på 17 for nyligt ville starte virksomhed i Kolding. Ifølge Buch udstiller det et grundlæggende problem, når det kommer til iværksættere under 18 år.

Kolding: Egentlig lignede det business as usual for Jesper Buch, da Danmarks mest kendte serieinvestor fra Vamdrup skulle ansøge om tilladelse til, at datteren Fie Buch kunne starte sin egen virksomhed i Kolding.

Fie Buch er under 18 år, og dermed mindreårig, da hun planlægger at starte virksomheden Today Vintage ApS i Kolding. Jesper Buch skal som forælder stå som værge for virksomheden og indsende en ansøgning til den offentlige instans Familieretshuset.

I den ansøgning skal han og datteren blandt andet vedlægge en grundig beskrivelse af virksomhedens formål, behovet for startkapital, forskellige risici ved virksomhedens drift og flere andre punkter.

Familieretshuset skulle efterfølgende afgøre, om Jesper Buchs datter kunne godkendes i forhold til at kunne drive selvstændig virksomhed med køb og salg af brugt designertøj. Men her løb han ind i en kæmpe mur.

- Yderst overraskende fik vi et afslag på, at Fie kunne stå som direktør i sin virksomhed, på trods af, at jeg ellers nok skulle stille sikkerhed og tage eventuelle risici. Det var en grotesk oplevelse, når man tænker på, hvad jeg jo trods alt beskæftiger mig med. Og i min optik skal der virkelig være en god begrundelse for, at man skal bremse unge under 18 år i at starte virksomhed her i landet. Vi har brug for den slags mod og vilje, fortæller Jesper Buch, som rejste kritikken torsdag aften i tv-programmet Løvens Hule.

Skal beskytte de unge

De nyeste tal fra Familieretshuset på området er fra 2020, og de viser, at der blev truffet afgørelse i 87 sager vedrørende mindreårige, som gerne ville gå selvstædig. Af dem blev 36 godkendt, mens 33 blev afvist. Resten blev henlagt med begrundelsen om passivitet, afviste sager og tilbagetrukne sager.

Rie Thoustrup Sørensen er kontorchef hos Familieretshuset. Hun vil ikke kommentere på den konkrete sag med Jesper Buch og datteren Fie Buch, men hun hæfter sig ved, at lovgivningen for mindreårige om at starte virksomhed er lavet for at beskytte de unge.

- Den bestemmelse, vi styrer efter, er sat i verden for at sikre, at unge under 18 år ikke ender i problemer med eksempelvis gæld og erstatningsansvar, som kan forfølge dem. Generelt er der stor variation i de ansøgninger, vi modtager, men i alle sager ligger der en konkret vurdering, som tager afsæt i den ansøgning, som er indsendt, fortæller Rie Thoustrup Sørensen fra Familieretshuset.

Var helt klar over risici

Den velkendte iværksætter og serieinvestor Jesper Buch er nok bedst kendt som manden bag Just Eat, men i de senere år har især tv-programmet Løvens Hule på DR givet langt flere danskere indblik i, hvor meget Jesper Buch investerer i store og små virksomheder.

Af samme årsag mener han også, at han selvfølgelig vidste, hvad han ansøgte om og gik ind til, da datteren Fie Buch ville følge sin egen iværksætterdrøm og starte sit firma sammen med sin veninde Ida Rudbech-Hansen i Kolding.

- Det her handler ikke om, at bare fordi det er Jesper Buch, som sender ansøgningen, så skal den køre igennem uden bemærkninger. Men her anfægtede Familieretshuset, at jeg ikke var bevidst om blandt risikoen ved, at Ida og Fie indkøber deres tøj fra udlandet, og at der dermed var risiko for kopivarer. Den begrundelse var jeg mildest talt meget forundret over, forklarer Jesper Buch og tilføjer:

- De to piger har selv skabt deres hjemmeside, online-betaling, deres costumer-service og så videre. De ved godt, hvad de laver, og enhver ville da vurdere, at de var temmelig egnede til at gøre det her, men det kunne Familieretshuset ikke se.

Brug for en anden model

Jesper Buch vedkender, at det er nemt at starte virksomhed i dag i Danmark - når man er over 18 år. Er man under, er det alt for rigidt, mener han.

- Jeg tror, vi har brug for en anden model til de unge, som gerne vil starte egen virksomhed. Måske der skulle oprettes et nyt slags cvr-nummer for de mindreårige, så man var klar over, at er der tale om nogle unge. Jeg er jo ikke ude på, at nogle unge skal komme i problemer, men vi har ikke råd til i det her samfund, at vi slukker lyset i de iværksættere, som er under 18 år. Vi fandt en løsning med Today Vintage, der blev forsinket et halv år på grund af det her. Men mange  forældre og værger ville måske have tænkt, at så er den idé og start up-gnist nok slukket.

Om Familieretshuset

Familieretshuset har erstattet Statsforvaltningen, hører organisatorisk og budgetmæssigt under Social- og Ældreministeriet og ligger fysisk i Aabenraa.

Hvis eksempelvis en 17-årig ønsker at starte sin egen virksomhed i Danmark, skal der gives en særlig form for disposition til mindreårige, som derved får tilladelse til på egen hånd at drive selvstændig virksomhed. 

I 2020 afsluttede Familieretshuset 87 sager om mindreårige og selvstændig virksomheder. 36 af dem blev godkendt, mens 33 blev afvist. Resten blev henlagt. 

Fie Buch (t.v.), som er datter af den kendte iværksætter Jesper Buch, løb sammen med veninden Ida Rucbech-Hansen (th) ind i problemer, da de ville starte egen virksomhed, fordi Fie på daværende tidspunkt var under 18 år. Arkivfoto: Steffen Nielsen
Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Udland

Advokater vil have jury til at genrejse Depps omdømme

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani