Annonce
- Jeg har stemt på ham én gang. Men det var, fordi han hjalp mig med at tage vasketøjet ind fra tørresnoren, da det begyndte at regne. Han kom lige forbi, og så sagde han, at jeg vidst havde brug for en hånd, siger Jens Jensen. Foto: Tommy Byrne
Danmark

Jens Jensen har stemt på 'Tulle' én gang: - Det var, fordi han havde hjulpet mig med at tage vasketøjet ned

Balladen i Dansk Folkeparti når et afgørende punkt søndag i Herning, når medlemmerne stemmer om, hvem der skal afløse Kristian Thulesen Dahl som partiets formand. Imens sidder Kristian selv 37 kilometer derfra, i Thyregod, hvor alle kender "Tulle". De kan li' ham i baglandet, men de pakker ham ikke ind i vat. Slet ikke.

Baglandet: Thyregod kan virke barsk sådan en januardag, hvor solen er lav og skarp, og hvor vinden rammer hårdt fra nordvest. Men det er ikke noget, der holder folk fra gaden, for der er ting, der skal købes, ting, der skal ordnes og ting, der skal vendes sådan en torsdag.

Især to ting optager folk i Thyregod. Den ene er,  hvem det mon er, der har vundet to millioner kroner i Landbrugslotteriet? Det stod i ugeavisen, at det var et ældre par, og at de vil være anonyme. Hvor længe mon?

Den anden ting er, at Kristian Thulesen Dahl - byens største berømthed - har fået corona og er isoleret i familiens fine gamle rødstensvilla på hjørnet. Og så lige nu, da han søndag skulle sige farvel som formand for Dansk Folkeparti på det ekstraordinære landsmøde i Herning. Og måske hyldes nu, da de andre er røget i totterne på hinanden i et slagsmål om, hvem der skal overtage  efter Kristian.

Hjælpende hånd gav stemme

Jens Jensen er lige kommet hjem fra arbejde på Velux og har sin skriggule arbejdsjakke på, mens han står uden for sit hus i den ene ende af Nygade. I den anden ende bor Kristian Thulesen Dahl. Faktisk er der ingen af dem, der har adresse på Nygade, fordi de begge har hjørneejendomme. Men Nygade er en ret kort gade, så de er begge inviteret med, når der er gadefest i Nygade, så der kender de hinanden fra:

- Til gadefesten plejer jeg da at møde ham, og vi hygger os, siger Jens Jensen.

Har du stemt på ham?

- Nej. Eller jo jeg har stemt på ham én gang. Men det var, fordi han hjalp mig med at tage vasketøjet ind fra tørresnoren, da det begyndte at regne. Han kom lige forbi, og så sagde han, at jeg vist havde brug for en hånd, siger Jens Jensen.

- Og så synes jeg ikke rigtigt, jeg kunne være andet bekendt næste gang, jeg stod nede i stemmeboksen.

Fra radikal til...

Kristian Thulesen Dahls politiske rejse i fire overskuelige punkter:

  1. Er født ind i en radikal familie i 1969 i Brædstrup. Den tidligere energiminister for Radikale Venstre sad tit hjemme i køkkenet og snakkede politik med især Kristians far, overlærer Anders Thulesen Dahl, der var kredsformand. Både han og moren, Margrethe Simoni Dahl, var overlærere. Far-Anders gled dog mere og mere væk fra sit radikale ståsted, da han blev fascineret af en bornholmsk jurist ved navn Mogens Glistrup og skiftede til Fremskridtspartiet.
  2. Kristian Thulesen Dahl fulgte sin far og meldte sig i 1982 ind i Fremskridtspartiet som en superliberalistisk teenager. Han var især fan af Glistrups tanker om nulskat og den enkeltes økonomiske frihed. Kristian kom efterhånden tæt på toppen i partiet, men efter det kaotiske Z-landsmøde i 1995, hvor en arrig Kristen Poulsgaard kaldte ham "tøsedreng", brød han sammen med Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup ud og stiftede Dansk Folkeparti.
  3. Var fra starten med i DF's inderkreds og blev hurtigt kendt som regnemaskinen, der mødte op til finanslovsforhandlinger med ringbindene fulde af Post It-sedler. Som gruppeformand kunne han dog også sætte partimedlemmer på plads, hvis de kradsede i partidisciplinen i det topstyrede parti. Han blev hurtigt den oplagte kronprins, hvis dronning Pia Kjærsgaard en dag skulle abdicere.
  4. Dagen kom 15. september 2012, da han overtog han Pias formandspost og fik en flyvende start. Succesen kulminerede ved folketingsvalget i 2015, da Dansk Folkeparti fik 21 procent af de afgivne stemmer og blev næststørst i Folketinget, kun overgået af S. Siden er det gået voldsomt ned af bakke, og i de seneste målinger har partiet kun tilslutning fra omkring fem procent af vælgerne. "Tulle" træder tilbage som DF’s formand søndag, og en ny vælges på et ekstraordinært landsmøde i Herning.

Men det blev ved den ene gang.

- Da han var med til at forlænge min tid på arbejdsmarkedet, var det slut. Hvis ikke det var sket, så ville jeg ikke arbejde nu, siger den 63-årige Jens  Jensen, der nu endelig nærmer sig efterlønsalderen:

- Jeg har 57 dage tilbage, siger han.

Selv om han er træt af, at DF i 2011 støttede det, den blå regering kaldte en "tilbagetrækningsreform", så kan han nu godt lide Kristian. Han stemmer bare ikke på ham.

- Det er synd, han har fået corona, så han ikke engang kan være med, når han skal sige farvel og der skal vælges en ny formand, siger Jens, som ikke tror meget på Dansk Folkepartis fremtid.

- Jeg tror, de er færdige efter næste valg. De bliver i hvert fald ikke ret store, siger han.

Med Tulle på klaver

Henriette Kjærgaard er ude at gå med sin beagle, Tjalfe, oppe ved sportspladsen, og hun kender også "Tulle".

- Jeg har da snakket med ham og stemt på ham. Han er en jordnær og god mand, og jeg har stemt på Kristian hver gang. Det gjorde jeg også sidst, da DF ellers fik et dårligt valg. Det er nok mest, fordi han er et bysbarn, siger Henriette Kjærgaard.

Men også hun mener det er okay, at hans tid som formand slutter:

- Man må være ærlig og sige, at det nok er på tide med et formandsskifte, for det har været noget rod de sidste år. Jeg synes hele tiden, det ender i noget rod, lige meget hvad de laver, siger hun.

Henriette Kjærgaard stemmer altid på Kristian Thulesen Dahl. Mest fordi han er et bysbarn. Foto: Tommy Byrne

Hans Viggo Hansens skridt virker, som om han har travlt, selv om han har pensioneret sig selv fra posten som radiohandler med butikker i både Thyregod og Brande. Han har også solgt et anlæg til "Tulle", og han har sat masser af krydser ved ved hans navn på liste O.

- Jeg kender jo mest Kristian som en ganske almindelig guttermand, der altid er med, når der er noget i byen. For eksempel hjælper han til, når der er den store årlige Thyregod Revy. Jeg kan huske en aften, da vi var færdige, så satte Kristian sig ved klaveret og spillede for os og hyggede. Han kan godt spille klaver, siger Hans Viggo Hansen.

Kristian er god til at hjælpe og til at spille klaver, siger Hans Viggo Hansen - Thyregods pensionerede radiomand. Foto: Tommy Byrne

You'll never walk alone

Der er pænt med biler på Dagli' Brugsens parkeringsplads her sidst på eftermiddagen. Birgit Møller kommer på cyklen og beholder hjelmen på under dagens indkøb. Både hun og hendes mand stemmer på Kristian, og de er også medlemmer af Dansk Folkeparti, men de skal ikke til det ekstraordinære landsmøde.

- Nej det er vi aldrig med til, vi er bare medlemmer. Men det er da lidt sørgeligt, at det er slut nu for Kristian. Men han har jo gjort det lidt svært for sig selv. Han skulle nok have handlet, da han var stor, siger hun og hentyder til det, som mange DF-medlemmer hentyder til: Hvorfor gik vi ikke i regering efter det valg, da Kristian Thulesen Dahl gjorde DF større end både Venstre og Konservative?

Men bortset fra den smutter har Birgit Møller kun godt at sige om sin partifælle:

- Han er en meget behagelig mand. Jeg har selvfølgelig snakket med ham flere gange, og min mand har holdt møder med ham. Det er da ærgerligt for ham, at det skulle gå sådan, siger hun.

- Han har jo gjort det lidt svært for sig selv. Han skulle nok have handlet, da han var stor, siger Birgit Møller. Både hun og hendes mand er medlemmer af Dansk Folkeparti. Foto: Tommy Byrne

Tove Thisgaard er på vej ud af brugsen og siger, at hun da selvfølgelig også har stemt på Kristian.

- Men Dansk Folkeparti har været i noget af et dødvande de seneste år, synes jeg. Jeg forstår godt, at man vil have et formandsskifte nu. Men det er et splittet parti, og man kan da godt have sin tvivl, om DF overlever. Men det er svært at spå om, siger hun.

Som pensionist er Tove Thisgaard én af de vælgere, Dansk Folkeparti altid bejler til. De skal have det godt, for de har slidt for det danske velfærdssamfund, siger partiet.

- Ja det siger de. Jeg er folkepensionist, og det bliver man ikke fed af, siger hun og tilføjer med et glimt i øjet:

- Så det var da godt, jeg var det i forvejen.

- Man bliver ikke fed af at være folkepensionist. Så det var da godt, jeg var det i forvejen, siger Tove Thisgaard med vittig adresse til DF og "Tulle", der vil gøre det så godt for de gamle. Foto: Tommy Byrne

Snart kan hun komme med den vittige kritik til Kristian selv, for han må faktisk godt komme ned i brugsen og handle lørdag og søndag. Da er hans corona-karantæneperiode slut.

Men han bliver ikke lukket ind i Herning Messecenter, for hans coronapas er indraget en rum tid endnu. Her skulle han ellers have givet sin sidste tale som formand for Dansk Folkeparti. Nu bliver det via et videolink hjemme fra villaen her i Thyregod.

Det er blevet koldere, og der er ikke mange vitaminer tilbage i solen, der hænger som en rødlig fodbold over græsset i Thyregod. Her hvor Kristian bare er en guttermand, en behagelig mand, en hjælpsom mand. En, der har trailer, kløver brænde og giver en hånd, når der er indestævne i hallen. Ja én som de fleste godt kan lide, som mange har stemt på - og som måske nu får tid til at være endnu mere i Thyregod.

Kristian Thulesen Dahl elsker det engelske fodboldhold Liverpool, og når holdet går ned gennem spillertunnelen efter en kamp - uanset om det har tabt eller vundet - står der: "You'll never walk alone". Måske er det også lidt sådan, det er i Thyregod.

Men hvem mon det er, der har vundet de to millioner kroner i Landbrugslotteriet?

Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani