Annonce
Danmark

Jacob Haugaard: Pas på dit job, Sankt Peter - nu kommer Evald Krog

Da Evald Krog døde natten til tirsdag, mistede Jacob Haugaard en god arbejdskammerat fra de 30 år, hvor Haugaard har været konferencier på Muskelsvindfondens Grøn Koncert, som Evald Krog var idemand og hovedperson bag. Arkivfoto: Ole Jakobsen
Evald er mit idol og et kæmpe forbillede, siger Jacob Haugaard om Evald Krog der døde natten til tirsdag. - Sankt Peter skal nok til at kigge efter jobcenteret deroppe, hvis Evald kommer, siger han.
Annonce

Hjemme på væggen hos Jacob Haugaard hænger  et billede af ham og Evald og Evald Krog i skriggrønne, silkeagtige, larmende outfits med palietter. Skræddersyet i Kina. Det originale par står på Grøn Koncerts store scene med tusinder af jublende tilskuere foran.

Det billede fortæller en del om både multikunstneren, Jacob Haugaard, og om muskelsvindleren, handikapkrigeren og connaisseuren, Evald Krog.

- Evald var enormt forfængelig ligesom mig, og vi var vilde med det der. Jeg var jo i Kina for at få syet de her kostumer, og Evalds skulle jo være med velkrolukning, og det skulle være uden svaler, så han ikke fik siddesår, siger Jacob Haugaard.

Da Evald Krog døde natten til tirsdag, mistede han en god arbejdskammerat fra de 30 år, hvor Haugaard har været konferencier på Muskelsvindfondens Grøn Koncert, som Evald Krog var idemand og hovedperson bag. Men han mistede også en ven og et idol.

- Det er godt nok mærkeligt, at jeg ikke skal se ham mere. Jeg vil gerne med til bisættelsen, men jeg ved ikke, om det kan lade sig gøre med coronarestriktionerne, siger han.

Annonce

Ren Mick Jagger

Men der er ingen restriktioner på minderne, der strækker sig tilbage til sidst i 1980'erne, da Jacob første gang stødte på Evald. Jacob og hans kone Ilse Wilmots søn, Nicolai, var født med alvorlig muskelsvind, og Jacob mødte Evald til fysioterapitræning med sønnen. Og så viste det sig, at de var en slags naboer.  Jacob boede i Malling og Evald i nabobyen Ajstrup.

- Evald havde som regel en kasse øl stående, og det var mest mig, der drak dem, siger Jacob Haugaard.

Evald Krog har hele sit liv været stærkt begrænset af sin muskelsvind, men det er ikke en svag mand, Haugaard ser, når han tænker på Evald Krog. Tværtimod:

- Han var enormt stærk og mandig. Der var så meget power i ham. Jeg plejer at sige, at hvis Evald stirrer intenst nok på flue på væggen, så falder den ned, siger han.

Med en handicappet søn ved Haugaard, hvor stor en rolle Evald Krog har haft for handikappedes liv og selvforståelse.

- Han var en kæmpe rollemodel for de 12-13 årige, der har udsigt til et liv i en elkørestol. Når der var arrangementer i Muskelsvindfonden, og Evald så kom, så var det jo nærmest Mick Jagger, der kom rullende.

Annonce

Tag dig sammen, Jacob

Jacob og Ilses søn, Nicolai, døde som 38-årig, og Jacob mener, at Evald har sin del af æren for, at han trods alt blev så gammel:

- Den type muskelsvind, Nicolai havde, lever man ikke længe med. Vi fik at vide, at han nok ikke ville blive mere end 17 år.


Hold nu op. Du har ikke muskelsvind, du har bare drukket for meget.

Evald Krog til Jacob Haugaard


Med sin dobbeltrolle med muskelsvind tæt på og en synlig og aktiv rolle i Grøn Koncert, er Jacob Haugaard imponeret over, hvor mange resultater, Evald med Muskelsvindfonden har skabt for handikappede.

- Han var en enormt dygtig politiker. Han havde fornemmelsen for, hvor magten ligger,  og så var han dygtig til at finde de politikere, der kunne bære hans og fondens interesser frem, og han arbejdede sammen med både dem helt ude på venstrefløjen og helt ude på højrefløjen. Han havde kun øje for sagen, og for hvem der kunne hjælpe, siger Jacob Haugaard.

Han har også på det personlige plan haft glæde af Evald Krogs ukuelige vilje og styrke.

- Jeg gik jo ind imellem ned med druk, men Evald tog mig altid tilbage. Han sagde, jeg var klog, selv om jeg altid har været et nul i skolen, så det labbede jeg jo i mig. Og hvis jeg fik lidt for ondt af mig selv, så sagde han: Hold nu op. Du har ikke muskelsvind, du har bare drukket for meget, siger Jacob Haugaard.

Annonce

God til damer

Han fortæller også, at Evald Krog omgav sig med lækreste ting og sager,  om hvordan han havde den mest pakkede kalender, man kan forestille sig. Og så var han god til damer:

- Han var jo supercharmerende, han var forfængelig og spurgte interesseret. Alt det kvinder godt kan lide. Det var godt at sidde ved siden af Evald, siger Jacob Haugaard.

De sidste par år, har Evald været ret syg, og Jacob har ikke set ham. Men han ved, at der kommer til at ske ting og sager i himlen, hvis Evald Krog kommer derop med al sin styrke og vilje. Og uden kørestol måske:

- Så tror jeg Sankt Peter skal passe på. Det kan godt være han skal begynde at finde ud af, hvor Jobcentret ligger deroppe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce
Annonce