Annonce
Debat

Hygiejne. Nu skal Kina indføre fødevarekontrol efter EU-forbillede

Annonce

Sundhed: I EU stiller vi tårnhøje krav til hygiejnen omkring vores fødevarer og kontrollen af den. Sådan er det desværre ikke i hele verden. Coronakrisen vidner om, at det er et problem for os alle. Det kræver fælles løsninger, og det kræver at vi går forrest i EU. I en globaliseret verden kan vi ikke hvile på laurbærrene og nøjes med høje europæiske standarder. Vi skal lægge pres på Kina og andre lande for en strammere fødevarekontrol.

I alt for mange år har Kina nemlig forsømt kontrollen af fødevarer, og på trods af små forbedringer, er de stadig langt fra europæiske standarder. Den kinesiske fødevareindustri har længe haft store problemer med basal sikkerhed. Det gælder både forfalskning af fødevarer og tilsætning af ulovlige og ofte direkte giftige stoffer i jagten på hurtig profit.

Det så vi et grumt eksempel på i 2008, hvor producenter solgte modermælkserstatning med det giftige stof melamin. Svindlen og den manglende kontrol kostede seks kinesiske spædbørn livet og gjorde over 300.000 syge. Siden dengang har der været jævnlige skandaler med falsk oksekød, der er farvet, eller madolie, som er produceret af affaldsprodukter fra restauranter. Det er uhyrligt, og det ville aldrig kunne ske i EU. Det har vi gennem mange år opstillet stramme krav og regler for at forhindre. Nu står vi i en verdensomspændende pandemi, som med al sandsynlighed skyldes manglende fødevarekontrol på et madmarked i Kina. Dét svigt går ikke kun ud over den kinesiske befolkning – det vedrører i høj grad os alle.

Jeg har arbejdet med forbrugeres krav og rettigheder i Europa-Parlamentet i 14 år. Og jeg ved, hvor meget vi kan rykke kravene og standarderne, når vi lægger politisk pres på producenterne. Det er selvfølgelig en utopi at tro, at vi kan udbrede de høje europæiske standarder til alle verdens lande i morgen. Der vil altid være områder, som er uden for kontrol, og som alligevel kan true sundheden i resten af verden.

Men vi skal arbejde benhårdt for det alligevel. At stramme op på fødevarekontrollen i Kina og i resten af verden er et fælles ansvar, og jeg mener, det er afgørende, at vi i EU går forrest i dén kamp og deler vores viden og erfaringer efter mange års effektiv kontrol.

Christel Schaldemose
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Debat

Debat: Sygepleje er ikke et kvindefag

Annonce