Annonce
Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Debat

Hvorfor har vores penge ingen værdi?

Debat: "Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på”.

Det hævder direktøren for Finans Danmark, Ulrik Nødegaard, i et debatindlæg om negative renter i Avisen Danmark 28. juli.

Det ville være så interessant, hvis direktøren for Finans Danmark, Ulrik Nødegaard, ville forklare os, hvorfor vi har begrebet negativ rente - altså et forhold, hvor både et negativt og positivt indestående koster penge. Han hiver det kendte argument fra bankerne frem, at det er nationalbanken, som har indført negative renter, som bankerne skal betale for at have indeståender i Nationalbanken.

Kan bankerne ikke finde på andre placeringsmuligheder er mit spørgsmål så? Hvad med at investere dem f.eks.? Jeg troede, banker gjorde, hvad de var bedst til, og hvis negative renter er bankens bedste svar, må man ikke håbe, at de begynder at gøre noget, som de er mindre gode til.

Han nævner, at bankerne leverer en masse tjenester til samfundet. Ja tak, men vi betaler pr. transaktion i stor set samtlige disse systemer, så bild os ikke ind, at man ikke også tjener på dem. Direktørlønningerne i finanssektoren tyder ikke ligefrem på manglende indtjening. Det er en stråmand, som ikke giver os nogen forklaring.

Penge er i dag bare et tal på en konto, og tilsyneladende har det tal kun værdi, når det står i bankens favør. Forklar venligst, hvorfor vore penge ingen værdi har for banken.

Direktøren slutter sit indlæg med besværgelsen: "Samfundet og bankerne er gensidig afhængige." Men hvorfor er det så, bankerne ikke tillægger vore penge nogen værdi? Hvis ikke de var til rådighed for banken, var der jo ikke noget at låne ud af, og burde dermed jo være bankens vigtigste aktiv. Det er de åbenbart ikke. Nok fordi pengemængden er så rigelig, at man kan fristes til at tro, at den kun eksisterer i form af gæld og dermed rent faktisk ikke repræsenterer nogen værdi.

Forklar venligst. Gør os klogere, Ulrik Nødegaard.


Han nævner, at bankerne leverer en masse tjenester til samfundet. Ja tak, men vi betaler pr. transaktion i stor set samtlige disse systemer, så bild os ikke ind, at man ikke også tjener på dem.

Forsiden netop nu
Udland

Følg pressemødet: Politiet sætter lørdag navne på ofrene i Kongsberg-angrebet

Danmark For abonnenter

Kristendemokrater søger succes via Rohdes erfaring og tricks

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Indland

Kæmpegræskar på et halvt ton er barn af rekordholder

Udland

Efter drab på politiker i England øges sikkerhed

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Et mystisk maleri

Bøger: Holger Dahl, der er en stor Kina-kender med allerede et par bøger om landet i bagagen, har med ”Ming Selskabet” begået endnu et værk om det gådefulde rige.

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle