Annonce
Der er store forskelle på, hvor mange lukkedage daginstitutioner har i løbet af sommeren, alt efter hvilken kommune, du bor i. Arkivfoto: John Gadegaard
Erhverv

Hvor meget skal dit barn passes ude i ferien: Ny analyse viser enorme forskelle fra kommune til kommune

Nogle steder er tallet nul. Andre steder over 30. Der er enorme forskelle på, hvor mange lukkedage daginstitutioner for familiens mindste har i løbet af året, alt efter kommune. Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, som kalder det et problem - og Forældrenes Landsorganisation stemmer i.

Sommerferie: Det er den tid på året, og det har det efterhånden været i nogle uger. Børn har fri fra skole og nogle familier rejser sydpå, mens andre fortsætter dagligdagen som sædvanligt med arbejde for at holde hjulene kørende.

Det kan dog være besværligt at få en hverdag til at gå op med voksne, der arbejder, mens de mindste børns institutioner også holder ferielukket. Ikke desto mindre er det tilfældet mange steder. Men en helt ny analyse lavet af Dansk Arbejdsgiverforening peger nu på, at der er meget store forskelle på, hvor meget institutionerne holder lukket i løbet af sommeren.

Hvor vuggestuer og børnehaver i eksempelvis Herning Kommune har 52 årlige lukkedage på almindelige hverdage og Nordfyns Kommune har 34, har en del kommuner enten ganske få eller slet ingen faste årlige lukkedage.

- Vi synes, at der er for store forskelle. Det gør, at der er nogle kommuner, hvor forældrene bliver stillet i en meget svær situation. Det med at skulle gå på arbejde og få passet børn går ikke op i en højere enhed alle steder. Der er bestemt et udviklingspotentiale i forhold til at planlægge sommeren bedre i nogle kommuner, siger Pernille Knudsen, der er viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Hun understreger, at hun har forståelse for, at man kan være nødt til at gribe til lukkedage, men at antallet af lukkedage bør begrænses mest muligt.

- Når man kan finde ud af det i nogle kommuner, kan man også gøre det i andre, siger hun.

Fremmede mennesker

Som udgangspunkt er der mulighed for, at familiens mindste kan blive passet i andre institutioner end den vante, mens pædagogerne holder sommerferie. Det er dog langt fra godt nok, mener Signe Nielsen, der er formand for Forældrenes Landsorganisation.

- Lukkedage er et problem, især fordi det ikke er noget, vi kan vælge til eller fra - det er noget, andre beslutter for os. Det er en forringelse af tilbuddet, uden at man spare penge på det, siger hun og pointerer, at man aldrig ville gøre det samme ved voksnes arbejdsplads, fordi det lige var det, der passede i to uger.


Lukkedage er et problem, især fordi det ikke er noget, vi kan vælge til eller fra - det er noget, andre beslutter for os. Det er en forringelse af tilbuddet, uden at man spare penge på det.

Signe Nielsen, formand for Forældrenes Landsorganisation


- Hvis du spørger alle børnepsykologer, vil de sige, at det ikke er godt, at børn bliver revet op med rode. Små børn har enormt meget brug for tryghed, så for både børn og forældre er det her ikke særlig godt.

I mange kommuner trøster man forældrene med, at der følger en kendt pædagog med fra barnets egen institution, men i praksis mener Signe Nielsen ikke, at det gør megen forskel. Det kan nemlig meget vel være en pædagog fra en anden stue i daginstitutionen, som derfor ikke kender alle børnene i huset, der skal passes et fremmed sted.

- Et eller andet sted skal vi jo som forældre gå ind og skimme kommunen ned i detaljer for at finde ud af, om det er en børnevenlig kommune, når der er så store forskelle. Jeg ser desværre en stigende tendens til at forringe forholdene for børnefamilierne. I modsætning til det er alle kommuner glade, når de har succes som erhvervs- eller turistkommuner, siger Signe Nielsen.

Lære af hinanden

Den gode nyhed i analysen er dog, at nogle kommuner er gode til at begrænse antallet af lukkedage. Mange steder tager man dem kun i brug ved behov, når tilpas få børn i den enkelte institution har brug for pasning.

Ifølge Pernille Knudsen fra Dansk Arbejdsgiverforening bør det være en fordel for de kommuner, der tilsyneladende har sværere ved at planlægge sig ud af sommeren med hensyn til lukkedagene.

Hvorfor interesserer DA sig for lukkedage?

- Det er et element, vi altid holder en lille smule øje med. Selvom der er sommerferie, er Danmark jo i fuld gang. Virksomhederne er altid i gang med at producere, levere og servicere, og derfor har de brug for arbejdskraft 365 dage om året. Vi er altid meget obs på at sikre nogle af alle de elementer, der skal til for at understøtte, at arbejdskraften er til rådighed, at det fungerer - og lukkedage er et element, som volder problemer nogle steder, siger Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

- I første omgang mener vi, at det er noget, de enkelte kommuner bør kunne finde ud af. Der er nogle steder, hvor de gør det rigtig godt, og hvad de gør der, kan andre tilpasse deres egen kommune.

På den måde mener hun, at kommunerne skal tage ved lære af hinanden for at nedbringe antallet af lukkedage mest muligt. Dansk Arbejdsgiverforening er altså ikke fortaler for at lave landsdækkende regler for, hvordan kommunerne bør gøre deres arbejde på området.

Sådan er tallene indsamlet

"Dansk Arbejdsgiverforening har hentet antallet af lukkedage via de enkelte kommuners hjemmesider. De fleste kommuner skriver, hvornår kommunens institutioner holder lukket. Det har ikke været muligt at finde antallet af lukkedage for Fanø, Haderslev, Solrød eller Svendborg.

Uanset om kommunen kalder det sampasning, alternativ pasning, feriepasning eller noget helt fjerde, har vi defineret dette som en lukkedag. Det er dog afgørende, at kommunen decideret har aftalt omfanget af lukkedage, for at de er med i opgørelsen. Der er eksempelvis kommuner, der ikke har lukkedage, men hvor der fortsat er mulighed for, at enkelte institutioner kan holde lukket, hvis der kun er få børn med pasningsbehov. For opgørelsen skelnes der derfor mellem, om en kommune planlægger at afholde lukkedage, eller om en kommune giver mulighed for det under fastsatte kriterier.

Der er i nogle kommuner forskel fra institution til institution, hvornår de holder lukket. For disse kommuner har vi taget et gennemsnit for alle institutioner."

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Brande hærger feriesteder ved Middelhavet

Italienske brandfolk kæmper for anden dag for at få kontrol med skovbrande på Sicilien.

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus