Annonce
62 procent af de danske forbrugere har klimaet i tankerne, når de går i supermarkedet eller til købmanden, viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Erhverv

Hvad er værst - laks eller ost? Forbrugerne behøver hjælp til at handle klimavenligt

Tre ud af fire forbrugere oplever barrierer som manglende information og inspiration til at købe klimavenlige fødevarer, viser ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk. Klimamærkning af varerne er én mulig løsning, men det skal komme fra myndighederne, så forbrugerne ikke bliver snydt, lyder det. For nylig måtte Danish Crown hive kritiserede klimamærker af pakker med svinekød, da supermarkeder ikke ville sælge dem.

Mad og klima: Du tænker måske af og til på klimaet, når du står med en tom indkøbskurv i hånden og kigger ned i den lokale købmands køledisk, der bugner af alverdens dyr i alle mulige udskæringer:

Hvad er i grunden mest klimavenligt at servere for ungerne som aftensmad? Frikadeller? Fiskefileter? Grillkylling? Danske eller spanske tomater?

Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående undren, er du ikke den eneste. 62 procent af de danske forbrugere tænker over, hvordan deres indkøbs- og spisevaner påvirker klimaet.

Men godt tre ud af fire oplever, at det enten er "svært at gennemskue", hvilke fødevarer der er klimavenlige, eller også mangler de information, vejledning eller inspiration.

Derfor mener vi, at myndighederne skal stå for udviklingen og kontrollen med sådan et klimamærke, da det også i sidste ende er dem, som er ansvarlige for at beskytte os forbrugere mod såkaldt greenwashing.

Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk

Det viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, der sammen med analysevirksomheden Wilke har kortlagt forbrugernes viden om og holdninger til blandt andet fødevarer i et klimaperspektiv.

- I vores undersøgelse fremgår det, at danske forbrugere gerne vil tage hensyn til klimaet, når de handler i supermarkedet. Derfor er det nødvendigt, at de får de rigtige værktøjer, så de gode intentioner bliver ført ud i livet, siger Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

Hvad er værst?

Og noget tyder på, at danskerne også godt kunne trænge til lidt hjælp med at få overblik over, hvilke fødevarer der er mest eller mindst klimavenlige.

I undersøgelsen blev mere end 1100 personer bedt om at opliste otte forskellige madvarer fra bedst at spise til værst at spise i et klimaperspektiv.

Det formåede bare to af de adspurgte at gøre rigtigt.

Om undersøgelsen

I en undersøgelse blev mere end 1100 personer bedt om at opliste otte forskellige madvarers påvirkning af klimaet. Den korrekte rækkefølge af fødevarerne, når de sættes i rækkefølge efter klimabelastning med den mest klimabelastende først, er:

  1. Roastbeef-pålæg
  2. Koldrøget laks
  3. Danbo 45+ ost
  4. Leverpostej
  5. Kyllingebryst som pålæg
  6. Færdiglavet hummus
  7. Banan
  8. Gulerod

- Når vi forbrugere vil handle mere klimavenligt, ved vi generelt godt, at vi skal skære ned på oksekødet og fødevarer transporteret med fly. Men som undersøgelsen viser, bliver det straks sværere at vurdere, hvad der er mest klimavenligt, hvis vi skal vælge mellem leverpostej, dansk kyllingekød eller et forarbejdet vegetabilsk produkt som hummus, siger Anja Philip.

Hun foreslår blandt andet, at der på alle typer fødevarer indføres et klimamærke, "som er let at afkode og til at sammenligne på tværs af fødevaregrupper".

- Derfor mener vi, at myndighederne skal stå for udviklingen og kontrollen med sådan et klimamærke, da det også i sidste ende er dem, som er ansvarlige for at beskytte os forbrugere mod såkaldt greenwashing, siger Anja Philip.

Klimakontrollerede svin

Netop klimamærker og greenwashing - der kan oversættes til mere almindeligt dansk som vildledende markedsføring af produkter, så de fremstår for eksempel mere klimavenlige, end de faktisk er - var et tema i den forgangne uge.

Slagterigiganten Danish Crown klistrede i en periode lyserøde mærker på pakker med såkaldt "klimakontrolleret" gris.

Danskerne kunne godt bruge lidt hjælp til at få overblik over, hvilke fødevarer der er mest eller mindst klimavenlige. Gulerødderne kan du spise med god CO2-samvittighed. Arkivfoto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

"Vores grise er mere klimavenlige, end du tror", stod der blandt andet på mærkerne.

Men det blev kritiseret af blandt andre Greenpeace, den grønne tænketank Concito og Forbrugerrådet Tænk og beskyldt for at være greenwashing

- Det er hele fortællingen, det pakkes ind i, som godt kan give et indtryk af, at det er et klimavenligt produkt, og det er problematisk, sagde Michael Minter, programchef i Concito, sidste år til DR.

Desuden er slagteriet blevet stævnet af Klimabevægelsen og Den Grønne Studenterbevægelse.

Kritikken førte torsdag til, at Danish Crown måtte skrinlægge kampagnen og pille klistermærkerne af, fordi store dagligvarekæder som Coop, Rema 1000 og Salling Group ikke ville sælge kød med mærkerne på.

- Vi synes, det er ærgerligt, for klimakontrolleret gris var en måde at kommunikere, at de landmænd, der leverer grise til os, arbejder aktivt med at sænke deres CO2-aftryk. Vi taber klimakampen, hvis ikke store virksomheder må tage del i den og kommunikere om indsatsen, udtalte kommunikationsdirektør i Danish Crown, Astrid Gade Nielsen, i den forbindelse.

Klimamærkning kan mindske CO2-aftryk

Et delt forskningsprojekt mellem Sveriges Lantbruksuniversitet og Københavns Universitet viste tidligere på året, at hver tredje ikke ønsker at vide, hvor meget kødet på indkøbssedlen belaster klimaet. Men når man informerer forbrugerne om klimaaftrykket, ender flere med at vælge et mere klimavenligt produkt, end de ellers havde tænkt sig.

- Klimamærkning har tydeligvis en effekt på forbrugerne – både hos personer, som ønsker at kende klimaaftrykket, og personer som aktivt forsøger at undgå den viden. Studiet viser, at sidstnævnte gruppe kun bliver påvirket, hvis de bliver pålagt informationen. 

- For at klimamærkning skal være effektiv bør den være obligatorisk, da visse producenter af klimabelastende varer næppe frivilligt ville forsyne deres produkter med en sådan information, sagde lektor Jonas Nordström fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, der stod bag forskningen.


I undersøgelsen blev mere end 1100 personer bedt om at opliste otte forskellige madvarer fra bedst at spise til værst at spise i et klimaperspektiv: Det formåede bare to af de adspurgte at gøre rigtigt.

Fra artiklen
Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Indland

Styrelse giver opfordring efter Viborg dropper isolation

Udland

Direktør i USA fyrer 900 ansatte på Zoom-opkald kort før jul

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død mandag.

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Rygning: Siden 2015 er antallet af mennesker, der ryger, eller bruger tobak på andre måder, faldet med tyve millioner globalt set. Det viser den fjerde store WHO-rapport om tobaksbrug, som udkom i november.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget