Annonce
Flemming Møller Mortensen
Læserbrev

Udviklingsministeren: Danmark giver ny bevilling på 100 mio. kr. til livreddende humanitære indsatser

Debat: Det er hjerteskærende billeder, vi ser fra Afghanistan og Kabul i øjeblikket. Jeg er dybt bekymret. Allerede inden Talebans magtovertagelse var næsten halvdelen af befolkningen, dvs. godt 18 millioner mennesker, afhængige af humanitær hjælp. Og der er nu stor risiko for, at situationen bliver forværret.

Vores regering gør alt for sikkert at evakuere dem, der har hjulpet Danmark i Afghanistan. Men samtidig handler det nu og her om at redde afghanske menneskeliv. Vi vil ikke lade de mange millioner afghanere, som er i en desperat situation, i stikken. Der anslås allerede at være fem millioner internt fordrevne afghanere. FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, frygter, at krisen kan give op mod en halv million flere. På lidt længere sigt bliver der formentlig også behov for at bistå nabolandene med at tage imod flygtninge, der krydser grænsen.


Vi vil ikke lade de mange millioner afghanere, som er i en desperat situation, i stikken.


Jeg har talt med FN’s nødhjælpschef, Røde Kors’ internationale præsident og cheferne for flere af de danske NGO’er, der arbejder i Afghanistan. De bekræfter alle de store humanitære behov, og at de indtil videre er i stand til at arbejde og nå ud til den hårdt prøvede befolkning.

Derfor giver Danmark her og nu en ny bevilling på 100 mio. kr. til livreddende humanitære indsatser. 35 mio. kr. vil gå til Det Internationale Røde Kors, der blandt andet arbejder med at hjælpe sårede personer, mennesker med handicap og forbedre de sanitære forhold. Røde Kors er på grund er deres mandat, neutralitet og erfaring helt centrale for hjælpen til afghanerne – også hvis situationen forværres yderligere.

Vi vil også støtte FN’s nødhjælpsarbejde med 35 kr. mio. kr. – penge der gennem den humanitære landefond kan bringes fleksibelt i spil, hvor behovene er størst. Samtidig vil vi øge den danske støtte med 30 mio. kr. til FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, der arbejder med beskyttelsesindsatser for internt fordrevne i Afghanistan og for dem, der er flygtet til nabolandene. Over 2,5 millioner afghanere er i dag registrerede som flygtninge, hvoraf hovedparten befinder sig i Pakistan og Iran.

Flere danske organisationer arbejder i Afghanistan. De er dybt professionelle og har årtiers erfaring i at hjælpe civilbefolkningen i vanskelige konfliktzoner. Jeg har stor respekt for deres indsats og parathed til at fortsætte arbejdet i Afghanistan. Vi bakker op om deres arbejde gennem især humanitære bidrag og er i tæt kontakt om de løbende behov. Det gælder også FN-organisationer som UNFPA, der også bliver og fortsætter arbejdet med danske penge i ryggen. UNFPA spiller en afgørende rolle i en situation, hvor piger og kvinders rettigheder kan komme under endnu større pres.

I takt med at vi i den kommende tid lærer situationen at kende i Afghanistan og dermed får et billede af de konkrete behov og mulighederne for at arbejde i et land under Talebans kontrol, er jeg klar til at afsætte yderligere midler. Her er jeg særlig opmærksom på situationen for kvinder og piger, der som altid rammes hårdest under kriser, og som vi ved er særligt udsatte i Afghanistan.

Danmarks samlede støtte har over de seneste år beløbet sig til ca. 400 mio. kr. årligt gennem Afghanistan-landeprogrammet, Freds- og Stabiliseringsfonden, Nærområdeprogrammet samt gennem humanitær støtte. I tillæg hertil har vi den nye bevilling på 100 millioner. Vi vil gå langt for at sikre, at Danmark ikke lægger penge i hænderne på Taleban.

Vi har hidtil samarbejdet tæt med afghanske myndigheder via partnere, som vi stoler på i bl.a. FN-systemet og Verdensbanken. Den støtte skal indstilles nu, og jeg stopper derfor alle udbetalinger til disse indsatser. Jeg fortsætter min dialog med FN-chefer, EU, NGO’er og ministerkollegaer fra bl.a. de nordiske lande. Vi skal sammen drøfte, hvordan vores udviklingssamarbejde kan omlægges, så det kan hjælpe den afghanske befolkning bedst muligt.

Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Indland

Styrelse giver opfordring efter Viborg dropper isolation

Udland

Direktør i USA fyrer 900 ansatte på Zoom-opkald kort før jul

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død mandag.

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Rygning: Siden 2015 er antallet af mennesker, der ryger, eller bruger tobak på andre måder, faldet med tyve millioner globalt set. Det viser den fjerde store WHO-rapport om tobaksbrug, som udkom i november.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget