Annonce
Trods corona udgjorde førstegangskøberne stort set samme andel blandt køberne i 2020, som de har gjort i de seneste 10 år. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Erhverv

Hov, førstegangskøbere myldrede ud på boligmarkedet under corona

En overraskende nyhed om boligmarkedet ramte for nylig nyhedsstrømmen. Historien om, at førstegangskøbere er myldret ud på boligmarkedet under coronapandemien ... ja, altså den var ikke oppe på gul breaking-nyhed, men den spredte sig dog fra en avis til et par andre - det skete sandsynligvis, fordi det var en overraskelse for rigtig mange læsere, og måske også for journalisterne, at der fortsat er massevis af førstegangskøbere.

Det kan jeg godt forstå, at de er overraskede over. For det har primært været det omvendte billede, overskrifterne i de landsdækkende medier om boligmarkedet har været præget af de seneste mange måneder. Der har været masser af historier om, at førstegangskøberne rammes hårdt af de høje prisstigninger, at det er umuligt at få foden inden for på boligmarkedet for de unge, og at København er lukket land, medmindre man har rige forældre.

Det er skam ikke, fordi historierne er usande - de er blot lidt enøjede i deres fokus på landets dyreste områder. Når det så viser sig, at der fortsat er rigtig mange førstegangskøbere, som har brugt coronatiden til at købe hus eller lejlighed, så kan det nemt virke overraskende.

Danmarks Statistik har for nyligt opgjort, at der i runde tal var 58.000 førstegangskøbere af huse og ejerlejligheder i 2020, hvilket var ca. 7.200 flere end i 2019. Men mere interessant er det, at førstegangskøberne udgjorde stort set samme andel blandt køberne, som de har gjort i de seneste 10 år. 

I 2020 var køberne af huse i 49 procent af tilfældene førstegangskøbere, og for ejerlejligheder var andelen 45 procent. Over de seneste 10 år har de andele stort set ikke ændret sig til trods for, at boligpriserne i store dele af den periode generelt har haft pil op.

Men hvordan kan det lade sig gøre, når nu priserne er steget så meget mange steder? Det kan det, fordi udgangspunktet for boligmarkedet ved indgangen til pandemien var, at et dansk hus var billigt. Boligbyrden, som er den andel af indkomsten, der går til at betale til boligen, havde været faldende gennem en længere årrække og var for et år siden tæt på historisk lav.

Det var altså historisk billigt at købe hus, da corona ramte. Det skyldes, at nok er boligpriserne på landsplan steget i årene op mod pandemien, men det har overordnet ikke betydet lige så meget, som de markant faldende renter og stigende indkomster har. Nu stiger boligbyrden pga. pris- og rentestigninger, men det er kun i københavnsområdet, at boligbyrden kan siges at være høj. Det er også derfor, at det høje boligsalg har kunnet fortsætte et godt stykke ind i 2021.

Det er ikke så overraskende for en som mig, der hver dag følger boligmarkedet tæt, og jævnligt har kontakt med bankrådgivere og ejendomsmæglere. Men jeg har en klar fornemmelse af, at det er en nyhed for mange, som følger boligmarkedet i nyhedsstrømmen. Det er sandt at sige heller ikke let for en førstegangskøber at købe bolig på nogle af landets mest eftertragtede adresser.

Men ejerboligerne i København og dens tætteste nærhed udgør en betydelig mindre del af markedet, end deres eksponering i medierne giver indtryk af. Hver fjerde, danske ejerbolig ligger i København og omegn. Der er fortsat rigeligt at vælge imellem, hvis man vil at finde en bolig et andet sted i landet end hovedstaden - til en overkommelig pris, assisteret af et lige så overkommeligt realkreditlån.


Hver fjerde, danske ejerbolig ligger i København og omegn. Der er fortsat rigeligt at vælge imellem, hvis man vil at finde en bolig et andet sted i landet end hovedstaden - til en overkommelig pris.


Men de store medier ”bor” i de store byer. Uden at kende adresserne på alle landets boligøkonomer, analytikere, journalister og meningsdannere, så er min fornemmelse, at en overvægt har hjemme i hovedstaden, og det giver et fokus på boligmarkedet, hvor København fylder langt mere, end hvad antallet af ejerboliger tilsiger. Det er vel fint og naturligt, at det også på boligmarkedet er hos ”eliten”, at de saftige og mest kulørte historier udspiller sig.

Min base er på Østerbro i Købehavn, og jeg er ikke nogen undtagelse - tværtimod kan jeg sagtens mærke, hvor let enøjetheden sniger sig ind, når den daglige pendling kun tager mig fra Østerbro til Vesterbro. Jeg er heldigvis så begunstiget, at mit arbejde jævnligt sender mig land og rige rundt.

Vi kan nemt glemme, at det i de fleste steder i Danmark fint kan lade sig gøre, som en ung familie med ganske almindelige jobs, at købe drømmehuset. Boligmarkedet er ikke lukket land for de unge, når man løfter blikket fra stenbroen, og med begge øjne skuer ud over Danmark.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Mira Lie Nielsen, boligøkonom, chefanalytiker, Nykredit. Pr-foto
Forsiden netop nu
Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark

Dyrby holder fri et par dage fra B.T. efter anklager

Udland

EU-Kommissionen opfordrer til hurtigt at give boostervacciner

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

USA: USA's højesteret går nu i gang med at vurdere en lov fra staten Mississippi. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for alle i USA.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Danmark

Overblik: 12 boligområder er på liste over parallelsamfund - fire er blevet fjernet

Danmark For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Erhverv

Næsten hver anden solgte bil i november var grøn

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer