Annonce
Landstræner Kasper Hjulmand kunne juble efter Danmarks 1-0-sejr hjemme over Østrig tirsdag aften og den medfølgende kvalifikation til VM i Qatar i 2022. Der venter nu en række svære problematikker forud for verdensmesterskabet i det kontroversielle værtsland. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sport

Hjulmand om Qatar: Spillere skal ikke tages som gidsler

Landstræner Kasper Hjulmand blev dagen efter det danske fodboldlandsholds VM-kvalifikation spurgt til Qatar.

Lykkerusen ovenpå den vellykkede kvalifikation til VM i Qatar fik en brat afbrydelse dagen derpå for landstræner Kasper Hjulmand.

På et pressemøde i Brøndby skulle Hjulmand svare på en lang række spørgsmål om at deltage ved VM i Qatar, som slås med at overholde menneskerettighederne.

I august offentliggjorde menneskerettighedsorganisationen Amnesty Internationals en rapport om Qatar.

I rapporten fremgik det, at over 15.000 migrantarbejdere er døde i Qatar i perioden 2010-2019. Tallet omfatter migrantarbejdere i alle arbejdsfunktioner - også dem der ikke har relation til VM-byggerier og infrastrukturelle projekter i forbindelse med fodboldslutrunden.

Hjulmand har talt med Amnesty, og han vil gerne gøre sig endnu klogere op til slutrunden i november og december næste år.

Først og fremmest vil han dog gerne beskytte spillerne, som ikke bør være dem, der skal tage stilling til en eventuel boykot.

- De aktive spillere skal ikke tages som gidsler. Det mener jeg, man gør, hvis folk står og råber og skriger, at de burde boykotte VM og tage stilling. Det er ikke spillernes ansvar i min verden, siger Hjulmand.

Landstræneren mener heller ikke, at en VM-boykot er den rigtige løsning.

- Der er ingen parter, der er ingen menneskerettighedsorganisationer, der er ingen fagforbund, der endnu har sagt, at de foreslår boykot. De ved mere om det, end jeg gør.

- Så lige nu er jeg der, hvor vi selvfølgelig skal til VM og spille. Men vi skal være meget opmærksomme på at sætte os godt ind i tingene, siger Hjulmand.

Han er forberedt på, at der vil komme et stigende antal spørgsmål om Qatar, nu hvor VM-billetten er sikret.

- Ja, det skal jeg være klar til, og det vil jeg gøre mig klar til. Både at finde ud af min egen holdning, og hvordan verden ser ud.

- Jeg har, lige fra jeg startede, tænkt på, hvad der kunne komme til at ske. Der har gjort en masse ting for at snakke med nogle, der ved mere om det end mig selv.

- Jeg skal helt sikkert nok sætte mig ind i de ting, der er relevante. Men jeg skal nok få læst op på tingene og få talt med en masse mennesker og danne mig et overblik over situationen, siger Hjulmand.

Han mener, at Danmark kan ændre mere ved at deltage ved VM i Qatar end ved at blive væk.

- Vi kan som land tage til Qatar og vise, hvem vi er. Os alle sammen. Det gælder spillere, det gælder jer i pressen, det gælder vores fans, det gælder alle.

- Vi skal stå på mål for vores identitet. Der er ingen, der siger, at vi altid har ret. Der er ingen, der siger, at vi ved alt. Men vi kan vise, hvem vi er og inspirere andre til at få noget lys på det.

- Det er det, vi vil gøre. Vi vil gøre det gennem vores fodbold og gennem vores kommunikation, og så må vi se, om vi kan blive klogere undervejs.

- Jeg skal også sætte mig mere ind i det i løbet af det næste år. Det har jeg en forpligtelse til, siger Hjulmand.

Da Danmark deltog ved VM i Rusland i 2018, var der også snak om boykot, da russerne også er kritiseret for brud på menneskerettighederne. Dengang endte Danmark med at deltage.

- Alle kan gøre et bidrag til, at der bliver talt om menneskerettigheder, og at det er noget, man kan bruge VM til.

- Det skete også ved VM i Rusland, da medierne tog over og beskrev forskellige ting i Rusland. Vi kan gøre det samme. Det kan vi alle bidrage til, mener Hjulmand.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Podcasts

Lyt: PFOS- forureningsskandale vokser – Er der en voksen til stede?

Indland

Online konsultationer får flere mænd til at søge læge

Udland

Retsdokument: Baldwin var uvidende om ladt våben

Danmark For abonnenter

Dansk fregat skal holde piraterne væk

Pirateri: Esbern Snare var en magtfuld stormand i den kendte Hvide-slægt. Han førte korstog og udkæmpede blodige slag for over 800 år siden.

Danmark For abonnenter

Alec Baldwin dræber kvinde i filmulykke

USA: Hollywood er ramt af en tragedie, efter den 42-årige filmfotograf Halyna Hutchins er blevet dræbt under optagelse af en westernfilm i Santa Fe, New Mexico.

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Debat: Kort efter brexit stod mange fiskere med håret i postkassen. For det betød, at de måtte vinke farvel til adskillige fiskekvoter og lide et stort økonomisk tab. Derfor gjorde det ondt, da fiskeriministeren i sommer meddelte, at EU’s statsstøtteregler stod i vejen for at udbetale kompensation til de fiskere, der måtte sande, at det var blevet sværere at skaffe mad på bordet.

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Indland

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Debat

Debat: Grøn omstilling er ikke skyld i den store elregning - tværtimod

Debat

Debat: Danskerne skal ikke ufrivilligt støtte islam

Debat

Debat: Vandet skal være til at drikke

Erhverv For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her