Annonce
Danmark

Hjælpepakke til medier sendt tilbage: 'Regeringen har ingen forståelse for den akutte krise'

Kulturminister Joy Mogensen (S) måtte mandag eftermiddag efterlade forhandlingerne om en coronahjælpepakke til medierne i totalt sammenbrud. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kulturminister Joy Mogensen (S) led smædeligt nederlag, da hun mandag forsøgte at forhandle en coronahjælpepakke til mediebranchen igennem. Alle partier i forhandlingerne sagde, at det var alt for lidt, hun kom med. De vil have forhandlingerne flyttet væk fra Kulturministeriet. - Tilliden til Joy Mogensen svinder dag for dag, siger Venstres medieordfører Britt Bager

Corona: Al snak om borgfred på Christiansborg er nu historie. En lidt mere end to timers kort forhandling om en akut hjælpepakke til medier i coronakrisen mandag eftermiddag endte med totalt sammenbrud. Kulturminister Joy Mogensen blev ifølge avisens Danmarks oplysninger sendt hjem med en svieende melding fra samtlige partiet uden for regeringen:

Skaf dig et reelt forhandlingsmandat fra de beslutningsdygtige dele af regeringen eller flyt forhandlingerne over i Finans- eller Statsministeriet.

Bredt blandt forhandlingspartierne er der enighed om, at der skal en akut hjælpepakke i størrelsesordenen 200 millioner til for at holde hånden under de privatejede medier, der oplever massiv nedgang i annoncesalget under coronaepididemien. Alene Jysk Fynske Medier vurderer, at de kommer til at miste på den forkerte side af 100 millioner.

Men kulturministeren mødte til forhandlingerne med 12,5 millioner målrettet til distriktsaviser.

- Det var totalt spild af alles tid. Regeringen udviser eklatant mangel på forståelse for, at det handler om den demokratiske infrastruktur i samfundet. Den har simpelthen ingen forståelse for den akutte krise, som den rammer medierne, siger Radikales medieordfører Jens Rohde.

- Det skal helt andre boller på suppen. Hvis ministeren ikke kan løfte opgaven, må vi insistere på, at opgaven skal over i Finansministeriet eller Statsministeriet, hvor der sidder politikere med kompetencer til rent faktisk at forhandle. Det er det samme som udstille, at Folketingets partier ikke har tillid til kulturministeren. Statsministeren bør alvorligt overveje, om det er det, hun vil, siger han.

Annonce

Det er hykleri af værste skuffe at bede om en kritisk og informativ presse i en så vanskelig situation og ikke være villig til at gøre mere.

Britt Bager (V)

"Latterligt"

Ifølge avisen Danmarks oplysninger var de 12,5 millioner til ugeaviser, de eneste nye penge kulturministeren havde til hjælpepakken. Derudover var der 23 millioner til regionale og lokale papiraviser, som var fundet i Kulturministeriets eget budget.

- Og så er det jo altså penge, som går fra andre ting, DR og Radio Loud f.eks. Det er at fodre hunden med sin egen hale, siger Søren Søndergaard, medieordfører for Enhedslisten.

- I forhold til alle de mange penge, der generelt bruges lige nu på at holde hånden under arbejdspladser, er det jo latterligt at møde op med 12,5 millioner til nogle ugeaviser. Det er faktisk helt uacceptabelt. Vi har brug for at både opretholde og ligefrem styrke samfundets demokratiske infrastruktur med kritisk journalistik og debat i denne tid. Enten må ministeren få sig et udvidet mandat at forhandle efter, eller også må forhandlingerne flyttes til et forum med folk, der har kapacitet og pondus til at træffe beslutninger, siger han.

- Man må sige, at hun blev hældt helt ned af brædtet af os alle sammen, siger DF's medieordfører Pernille Bendixen.

- Hvis jeg skal være venlig, vil jeg sige, at Joy Mogensen heller ikke har meget erfaring, samtidig med at hun står i en helt særlig situation. Men så må nogle af hendes kolleger jo give hende den fornødne hjælp og støtte. Så længe hun er ikke er i stand til til at møde op med et mandat, må vi insistere på at forhandlinger sker det sted, hvor mandatet er, siger hun.

Nej tak fra Danske Medier

I Venstre er forhandlingsforløbet omkring en hjælpepakke til medier strået, der er lige at knække ryggen på kamelen.

- Jeg må sige, at min tillid til Joy Mogensen som kulturminister svinder dag for dag. Her beder vi de danske medier om at holde deres journalister på arbejde i denne tid, og så er vi ikke villige til at kompensere dem. Det er meget, meget frustrerende. Vi står i en kæmpe akut krise, og så kommer hun med 12,5 millioner. Det er hykleri af værste skuffe at bede om en kritisk og informativ presse i en så vanskelig situation og ikke være villig til at gøre mere end det, siger medieordfører Britt Bager.

I brancheorganisationen Danske Medier er man slet ikke interesseret i at modtage den hjælp, som kulturminister Joy Mogensen havde på bordet mandag.

- Hvis det er de beløb, vi taler om, så er det et nej tak herfra. Det er ingen løsning overhovedet, men vil tværtimod tvinge de mediehuse, som allerede er i knæ til at sende medarbejdere hjem for at få del i de generelle hjælpepakker. Det vil betyde, at de kun vil kun udsende nødudgaver af deres medier og vil dermed være en alvorlig risiko i forhold til deres fremtid. Og et svigt af deres publicistiske opgave. Og hvad er de så overhovedet til for, siger formand Jesper Rosener, der også er administrerende direktør i Jysk Fynske Medier.

Kulturminister Joy Mogensen er ikke vendt tilbage på henvendelser fra avisen Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

I SF har vi ikke glemt hverken landdistrikterne eller grænsen

Grænselukning: Folketingskandidat Henrik Boye forlod SF i sidste uge, fordi vi angiveligt skulle være et storbyparti, der ikke forstår grænselandets problemer i en corona-tid. Det er rigtigt, at SF henter en del vælgere i større byer, men på trods af det faktum, kæmper vi for et Danmark, der hænger sammen. Vi har netop – sammen med andre partier – landet en udligningsreform, hvor vi lykkedes med vores mål om at sende flere penge til de mest økonomisk udfordrede yderkommuner, fordi alle, uanset postnummer, skal have gode skoler, ældrepleje og hjælp til udsatte. Det sender blandt andet 66 millioner kroner i retning af Henrik Boyes hjemkommune Aabenraa, hvilket er en klar forbedring i forhold til regeringens udspil. Samtidig har SF vedholdende sat landdistriktspolitiske forslag på dagsordenen – faktisk er vi det eneste parti, som har fremsat folketingsforslag i landdistriktsudvalget i det forgange år: Et om at sikre lånemuligheder i landdistrikterne og et om at sikre billige muligheder for varmeforsyning for de i landdistrikterne, som er tvunget til at skifte deres oliefyr, men reelt ikke kan gøre det, fordi bankerne ikke vil låne ud. Det gør vi, fordi kampen mod ulighed ligger i SF’s DNA, og vi vil ikke acceptere, at man har ringere muligheder, fordi man bor det forkerte sted. I forhold til grænsen kan jeg godt forstå skuffelsen over, at den totale åbning udebliver, men mon ikke snart den kommer? Jeg vil stilfærdigt gøre opmærksom på, at det var regeringen, der lukkede grænsen - ikke SF! Men når vi i SF ikke bare siger, at vi skal åbne på vid gab med det samme, så handler det om, at vi er nødt til at lave en genåbning, der er kontrolleret og med størst mulig hensyntagen til sårbare grupper, som kan blive smittet. Hensynet til menneskers sundhed vejer altså tungest, ikke afvisningen af mindretallenes behov for at passere grænsen. Vi har oven i købet kæmpet ihærdigt for, at for eksempel kærestepar kan passere grænsen – noget som er blevet til virkelighed i denne uge. Samtidig har jeg flere gange personligt rejst spørgsmål om problemer med at få lov at krydse grænsen under covid-19 for politiet, ligesom jeg i Sydslesvig-udvalget har været med til at sikre penge til det danske mindretal, som også er ramt økonomisk at corona. Det korte af det lange er, at jeg ikke kan genkende billedet, som tegnes af SF. Vi har hverken glemt landdistrikterne eller grænsen.

Annonce