Annonce
Danmark

Hjælp til travle danskere og en grøn fremtid

Annonce

Debat: Coronakrisen har ramt verdensøkonomien hårdt og skabt stor usikkerhed for erhvervslivet. Der er stadig behov for at sætte gang i hjulene og skabe tryghed om danskernes økonomi.

Derfor er det fornuftigt, at regeringen i finanslovsforhandlingerne har spillet ud med en - i første omgang midlertidig - udvidelse af Boligjobordningen. Det vil bidrage til at hjælpe virksomheder og danske familier gennem krisen.

Ved at skrue op for håndværker- og servicefradraget, kan vi skabe mere aktivitet i samfundet, sikre at husholdningerne får råd til grønne boligforbedringer, samtidig med, at vi gør det hele hvidt frem for sort.

En bedre og mere simpel Boligjobordning gør det mere attraktivt at blive lidt længere på jobbet og lade andre ordne rengøringen eller sætte forsatsvinduer op. Set ud fra et samfundsperspektiv bliver vi rigere, hvis maskinmesteren reparerer en ekstra maskine og lader en professionel stå for isoleringen af havestuen.


En bedre og mere simpel Boligjobordning gør det mere attraktivt at blive lidt længere på jobbet og lade andre ordne rengøringen eller sætte forsatsvinduer op. Set ud fra et samfundsperspektiv bliver vi rigere, hvis maskinmesteren reparerer en ekstra maskine og lader en professionel stå for isoleringen af havestuen.


Det hæver arbejdsudbuddet, når f.eks. travle børnefamilier får bedre råd til at købe sig til professionel hjælp fremfor at skulle udføre gør-det-selv arbejde. Det kan også være en hjælp til ældre mennesker, som gerne vil have huset gjort ældrevenligt eller få gjort rent. Eller installeret tyverialarm og bredbånd, hvor der er behov for det.

I vores optik bør regeringen finpudse forslaget ved at give fradrag for alle håndværksydelser, og lade danskerne selv bestemme, om de vil bruge fradraget til rengøring, tyverialarm, indvendig maling eller nyt køkken. På den måde kan den i forvejen populære ordning give endnu flere danskere en hjælpende hånd i hverdagen. Og vi undgår en forældet positivliste, hvor de nyeste teknologiske løsninger ikke er berettiget til fradrag.

Attraktivt at købe hvidt En bonus ved Boligjobordningen er, at den er garant for, at arbejdet bliver udført på regning, så der betales moms og skat. Ofte er der også en eller flere lærlinge med. Derudover er det jo ikke nogen hemmelighed, at danskerne handler efter, hvad der bedst kan betale sig. Med håndværkerfradraget bliver fortjenesten ved at få udført en opgave uden moms og afgifter, mindre. Et større fradrag og ingen positivliste gør det endnu mere attraktivt at købe hvidt frem for sort.

Med den politiske ambition om, at Danmark skal skære 70 procent af CO2-udledningen inden 2030, skal vi alle bruge mindre energi – og det er nødvendigt, at vi også får boligejerne med.

Bygninger står for cirka 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug. Og da 65 procent af vores bygninger er bygget før 1980, hvor der begyndte at komme energikrav i bygningsreglementet, ligger der en masse energibesparelser og venter på, at vi får udskiftet det gamle oliefyr med en varmepumpe, i højere grad begynder at isolere vores huse, samt andre grønne tiltag.

Udfordringen er, at mange af de her ting, der skal til for at spare på energien, er en større udskrivning. Derfor giver det god mening at det samlede fradrag til både service og håndværk i 2021 hæves til 50.000 kr., som regeringen foreslår. Men ved også forsøgsvis at give danskerne mulighed for at bruge tre års håndværkerfradrag på én gang, kan det blive endnu mere attraktivt og muligt for flere boligejere at gå ned ad den grønne vej.

År for år anvender lidt flere Boligjobordningen, som der i 2019 var ca. 480.000 skatteborgere, der brugte. Så man kan roligt sige, at den er kendt og brugt af danskerne. Knapt halvdelen af brugerne tjente under 350.000 kr. årligt, svarende til en månedsløn på mindre end 29.000 kr. i snit. Så alle danskere på tværs af geografi, indkomst og alder har glæde af håndværker- og servicefradraget.

Lad os bruge Boligjobordningen - et velkendt redskab, der virker hurtigt - til at bringe os klogt gennem coronakrisen. Hvad udad tabes, skal indad vindes!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark For abonnenter

Nye idéer er piblet frem: Her er tre solestrålehistorier midt i corona-mørket

Danmark For abonnenter

Mundbind blev en guldgrube for iværksætter-duo: Omsatte pludselig for fem millioner

Danmark For abonnenter

Statens hjælpepakker var ikke nok: Sherlyns livsværk blev et af coronakrisens ofre

Annonce