Annonce
I Svanninge Bakker kan man finde Faaborg Museums opstillede rammer, der viser, hvor fynbomalerne har fundet deres motiver. Rammerne står kun i sommerhalvåret og bliver taget ned efter efterårferien. Men man kan stadig følge gps-koordinater til de rigtig udsigtspunkter, hvis man vil se, hvor friluftsmalerne fandt deres motiver. Foto: Faaborg Museum
Kultur

Hestepærer, smørrebrød og det helt almindelige liv

I slutningen af 1800-tallet opstod en koloni af kunstnere omkring Faaborg på Fyn. Den var en del af en ny bevægelse, der malede livet på landet, som det var. Ud af kunstnerkolonien opstod Faaborg Museum, som stadig viser fynbomalernes kunstværker.

På toppen af Lerbjerget i Svanninge Bakker er udsigten stadig den samme som for 100 år siden. Træer er vokset og væltet, men bakkerne bølger som altid, og Helnæs ligger stadig i det fjerne. Jens Birkholms maleri ”Udsigt over Svanninge Bakker” (1912) er malet på dette sted, ligesom flere andre fra kunstnerkolonien Fynboerne har fundet deres motiver i landskabet omkring og i byen Faaborg.

Fynboerne var med til at indføre impressionistiske strøg og friluftsmaleri i Danmark. Ofte stod de midt i dagligdagen - endda midt i marken - og malede livet på landet, som det foregik. De malede hverdagen og det almindelige. En hestepære eller smørrebrød. Og selv om det kan virke banalt nu, var det banebrydende på deres tid.

- De blev kaldt bondemalerne, og det var nedsættende ment dengang, fordi de ikke malede de idealiserede symbolistiske billeder af naturen, som man kendte fra guldaldermalerne. De malede det, de så. De var demokratiske malere, der mente, at kunsten skulle afspejle hverdagen. En malede smørrebrød. En anden en mand, der fejer hestepærer op. I deres samtid var det at male det almindelige provokerende, siger Eva Frellesvig, museumsinspektør på Faaborg Museum.

- Men de skildrer stadig naturen positivt. De maler sunde, raske, arbejdende folk. Det er dynamiske billeder, billeder med bevægelse i. Og det, der er specielt, er, at det er deres familiemedlemmer, der bliver modeller. For de kommer selv fra området. I modsætning til Skagensmalerne, der tog ud i landet og malede fiskere og lokale, så er Fynboerne taget hjem, hvor de er født og opvokset, for at male det liv, de kender, siger hun.

Nogle af de centrale skikkelser i gruppen af fynske malere var Peter Hansen, hans søster Anna, der bliver gift med Fritz Syberg, Johannes Larsen og hans kone Alhed, hans søster Christine, der fik efternavnet Swane, da hun giftede sig. De fleste af dem mødtes på Zahrtmans Skole i København. En kunstskole, der var i opposition til Kunstakademiet, som stadig holdt fast i de klassiske dyder. Om sommeren tog flere af dem hjem til Fyn og arbejdede som malersvende eller dekorationsmalere på herregårde, men efter deres uddannelse flyttede de tilbage til Faaborg- eller Kerteminde-egnen og malede naturen. Deres motiver blev ofte set fra markerne. Fra det perspektiv, som bønderne ville se naturen i.

I Svanninge Bakker kan man finde Faaborg Museums opstillede rammer, der viser, hvor fynbomalerne har fundet deres motiver. Rammerne står kun i sommerhalvåret og bliver taget ned efter efterårferien. Men man kan stadig følge gps-koordinater til de rigtig udsigtspunkter, hvis man vil se, hvor friluftsmalerne fandt deres motiver. Foto: Faaborg Museum

Fynboernes museum

- I 1890’erne begynder de at slå igennem. Her bor Peter Hansen i Faaborg og Fritz og Anna Syberg i Svanninge Bakker. Nogle år senere kommer Jens Birkholm hjem fra Berlin, og han har fået Faaborgs rige mand, konservesfabrikanten Mads Rasmussen, interesseret i kunst. Selv om han i 1906 lukker fabrikken i Faaborg og flytter til København, bevarer han sin bolig i Faaborg og sin kontakt med Fynboerne.

En februardag i 1910 besøger nogle af malerne Mads Rasmussen i København, og de snakker om, at det er for dårligt, at museerne ikke køber flere af fynbomalernes værker. Derfor finder Mads Rasmussen på at lave et museum i Faaborg. Han har ikke meget kunstforståelse, men han har forståelse af betydningen af kunst både for området og for hans eftermæle. Da han godt ved, at han ikke er kunstkender, giver han Fynboerne meget frie tøjler til at sammensætte samlingen, og han betaler. Også selv om budgettet bliver overskredet nogle gange, fortæller Eva Frellesvig.

På fire måneder får de samlet værker ind, og det første kunstmuseum i Faaborg åbner i Mads Rasmussens lejlighed. Men snart køber han grunden ved siden af lagerbygningerne til den gamle konservesfabrik og får arkitekten Carl Pedersen til at tegne museet inspireret af Thorvaldsens Museum.

- Det er meget ambitiøst for en lille by som Faaborg, hvor der dengang boede 4000 mennesker. Men det er blevet en ikonisk bygning. Og nogle besøgende kommer bare for at se den, siger museumsinspektøren.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Dansk piratmission ventes at runde 177 millioner kroner

Udland

Adele udskyder shows dagen inden første koncert

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling