Annonce
Danmark

Her er tallene, du ikke må se: 48 smittede med minkvariant i Region Midtjylland

Der er fundet 180 coronasmittede med tilknytning til minkproduktion de seneste to og en halv måned i Region Midtjylland. Foto: Johan Gadegaard
48 personer i Region Midtjylland er smittet med en minkvariant af coronavirussen. Det viser hemmeligholdte tal fra sundhedsministeriet. Se tallene for din kommune i grafikken.
Annonce

Region Midtjylland: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) blev bekymret, da han så tallene.

De viste nemlig en stigning i fund af minkvarianter blandt coronasmittede borgere i Ringkøbing-Skjern og Holstebro, lød beskeden. Samtidig frygtede sundhedsmyndighederne, at tallene de kommende uger ville blive ved med at stige.

Det fik sundhedsministeren til at varsle massetest i de to kommuner.

Siden har hverken Sundhedsministeriet eller Statens Serum Institut ønsket at oplyse præcis, hvad bekymringen dækker over. Men avisen kan nu fortælle, at der i en periode på fem uger er fundet 48 tilfælde af coronasmittede med en minkvariant i Region Midtjylland.

12 af tilfældene er fundet i Ringkøbing-Skjern Kommune, ni bor i Viborg, fem i Lemvig og Ikast-Brande, mens blot fire er fundet i Holstebro.

Til sammenligning er der fundet 180 coronasmittede med tilknytning til minkproduktion de seneste to og en halv måned i Region Midtjylland. De 48 bor i Ringkøbing-Skjern, mens der i Holstebro er konstateret 47 tilfælde.

Annonce

Professor: Smittetal ikke afgørende

Professor Søren Riis Paludan fra institut for biomedicin ved Aarhus Universitet, der forsker i virus og vacciner, kan ikke se logikken i sundhedsministerens særlige tiltag i Ringkøbing-Skjern og Holstebro.

- Det gode argument for at være bekymret for minkmutaioner findes ikke. Det er som om, det er svært at få politikerne ud af den tankerække. Corona er corona - uanset oprindelsen - indtil andet er bevist, og det er det ikke endnu, siger han.

Professoren har derfor svært ved at se belægget for at opfordre til massetest.

- For mig er det ikke antallet af smittede personer med minkmutioner, der er afgørende, men om man vurderer, at mutationerne er farlige. For så er ét tilfælde jo nok. Men der er altså ikke evidens for at sige, at minkvarianterne er særligt farlige eller at en vaccine ikke vil virke, siger Søren Riis Paludan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark For abonnenter

Mundbind blev en guldgrube for iværksætter-duo: Omsatte pludselig for fem millioner

Danmark For abonnenter

Statens hjælpepakker var ikke nok: Sherlyns livsværk blev et af coronakrisens ofre

Annonce