Annonce
Hoteller og restauranter mangler medarbejdere og jagter arbejdskraft fra udlandet. Arkivfoto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Erhverv

Her er arbejdsgivernes ønsker til politikerne: Sådan skaffer I den arbejdskraft, vi har brug for

Arbejdsgiverne vil undgå velfærdstab ved at hente nødvendig arbejdskraft i udlandet til at besætte de mange ledige job. Derfor er de glade for statsministerens nytårstale. Formanden for hotellerne og restauranterne har dog løst problemet med manglende maedarbejdere på sin egen måde.

Beskæftigelse: Tirsdag var der 41.400 ledige job på Jobindex, og dermed har arbejdsgiverne aldrig manglet flere ledige hænder end nu.

Manglen på arbejdskraft er samtidig rykket til tops på regeringens arbejdsseddel for 2022. Det stod klart, da statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale begik en kovending i sagen om udenlandsk arbejdskraft.

- Det er vi villige til at diskutere, sagde hun med henvisning til erhvervslivets brændende ønske om at rekruttere mere arbejdskraft fra udlandet.

Det er helt nye toner fra regeringen, der sammen med store dele af fagbevægelsen har afvist at invitere mere udenlandsk arbejdskraft til landet. Nu står virksomhederne på spring for at høre, hvordan regeringen nøjagtigt vil øge arbejdsudbuddet herhjemme.

- Når vi bekymrer os nu, så er det, fordi vi har reelle problemer. 70 procent af hotellerne og 60 procent af restauranterne havde sidste sommer ledige job, de ikke kunne besætte, og det er voldsomt bekymrende, siger Jan Vinther Laursen, formand for hotel- og restaurationsbranchen, Horesta, og direktør og medejer af fastfoodkæden Bones med hovedsæde i Herning.

- Allerede før coronatiden var der en begyndende mangel på arbejdskraft i vores branche, og under coronatiden er andre brancher vokset og har optaget en del af den arbejdskraft, der var derude. Derfor er det naturligt at kigge til udlandet, tilføjer han og håber, at regeringens forhandlinger med de politiske partier fører til en lavere grænse for den årsløn, der kræves for at kunne få arbejdstilladelse, hvis man kommer rejsende fra lande uden for EU.

Ingen ønsker løndumping

Beløbsgrænsen er i dag 445.000 kroner, og det er for højt til mange stillinger i servicebranchen.

- Der skal findes en beløbsgrænse, der er rigtig og ordentlig. Der er ingen af os, der ønsker løndumping, men omvendt kan der opstå et lønpres, hvis manglen på arbejdskraft bliver så grotesk, at vi i virkeligheden kun har mulighed for at stjæle (medarbejdere, red.) fra hinanden, siger Jan Vinther Laursen.

I landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), foreslår man helt konkret at sænke beløbsgrænsen til 360.000 kroner. Samtidig lægger man vægt på at få behandlet ansøgningerne om arbejdstilladelser langt hurtigere hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri), der opererer med ventetider på flere måneder.

- Der har været en kraftig stigning i sagsbehandlingstiden, og det ønsker vi selvfølgelig, at der bliver gjort op med, siger Kim Graugaard, viceadministrerende direktør i DI.

Endelig ønsker DI, at man dropper kravet om, at udlændinge skal have udbetalt deres løn til en dansk bankkonto. Med den strikse regulering af bankerne er det ikke længere uproblematisk for en udlænding at åbne en konto i en dansk bankfilial.

Specialister som kokke kan tage flere års sagsbehandling at få til Danmark. Det kunne være fantastisk, hvis væksten i vores erhverv ikke skal begrænses af, om man kan finde hænder.

Jan Vinther Laursen, formand for Horesta

- Det har vist sig at være en administrativ byrde for mange virksomheder, siger Kim Graugaard.

Der er stadig ledige herhjemme. Kan jeres medlemmer ikke stramme sig an og ansætte dem først?

- Det er et forståeligt spørgsmål, men det gør de jo også. Ledigheden er faldet med omkring 40.000 personer siden december 2020, så der er sket et virkeligt kraftigt fald i arbejdsløsheden på meget kort tid. Men når beskæftigelsen stiger så kraftigt, er der behov for bidrag fra flere sider. Ledighedskøen vil blive kortere, der skal endnu flere udenlandske medarbejdere til, og vi skal have flere af seniorerne til at blive hængende på jobbet i stedet for at gå på efterløn eller pension, siger Kim Graugaard.

Forgæves jagt på ledige

Ifølge DI's seneste tal havde virksomhederne 158.000 forgæves rekrutteringer på seks måneder i 2021, og det forklarer den store opmærksomhed på beskæftigelsen.

I nytårstalen lagde Mette Frederiksen vægt på, at invitationen til udenlandsk arbejdskraft kun skal gælde i en afgrænset periode, og den detalje er ikke blevet uddybet. Hos DI håber man, at regeringen på dette punkt vil holde fast i de nuværende regler.

- I dag vil man typisk få en arbejdstilladelse på fire år, og så kan man ansøge om at få den forlænget. Det bliver kompliceret, hvis man vil lave andre regler nu, siger Kim Graugaard.

I Horesta forventer Jan Vinther Laursen også, at politikerne ser på sagsbehandlingstiden, da mange af hans branchekolleger venter i måneder eller år på at få godkendt ansættelsen af medarbejdere fra ikke-EU-lande.

- Specialister som kokke kan tage flere års sagsbehandling at få til Danmark. Det kunne være fantastisk, hvis væksten i vores erhverv ikke skal begrænses af, om man kan finde hænder, siger Jan Vinther Laursen.

3 ønsker fra Dansk Industri

Politikerne forhandler i januar om at øge udbuddet af arbejdskraft i Danmark, bl.a. ved at tillade flere medarbejdere fra lande uden for EU. Her er Dansk Industris ønsker til forhandlingerne:

  1. Sænk beløbsgrænsen fra 445.000 kroner til 360.000 kroner.
    Udlændinge fra ikke-EU-lande skal minimum modtage denne årsløn for at få en arbejdstilladelse.
  2. Markant kortere sagsbehandlingstid. 
    Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) bruger måneder på at behandle ansøgninger om arbejdstilladelser. 
  3. Fjern krav om, at løn skal udbetales til en dansk lønkonto
    Det er tidskrævende for virksomhederne at hjælpe udenlandske ansatte med et åbne en konto i en dansk bank.

Men der er stadig ledige hænder i Danmark. Hvorfor ansætter I ikke bare dem på hotellerne og restauranterne?

- Som branche er vi historisk set dem, der er bedst til at inkludere folk og give ufaglærte et springbræt til andre karriereforløb. Vi har også givet folk fra udlandet et fodfæste på arbejdsmarkedet med mulighed for et godt liv. Nu er der nødt til at ske noget, for det er omsætning, der tabes, og vores velfærdssamfund har også brug for de indtægter, der kommer fra vores branche, siger Jan Vinther Laursen.

Resultater i januar

Finansminister Nicolai Wammen (S) er åben for at diskutere beløbsgrænsen. Det fortalte han lørdags til Berlingske. Han afviste at diskutere tal, men forventer at se de første resultater af forhandlingerne i denne måned.

Tilbage i Herning beskæftiger Jan Vinther Laursen samlet 1400 medarbejdere i Bones-kæden, når alt fra fuldtids- til deltidsjob tælles med. Selv har han ikke problemer med at rekruttere ansatte til restaurantkæden, der i høj grad beskæftiger studerende og unge, som i kortere eller længere tid knokler igennem for at tjene nogle penge.

Hvorfor har du ikke selv svært ved at skaffe arbejdskraft?

- Det er en ganske lille del af restaurationsbranchen i Danmark, der er overenskomstdækket. Det er vi i Bones, og vi betaler nok en lille smule mere for arbejdskraften. Det kan også være et argument i denne sammenhæng, lyder det fra Horesta-formanden.

Jan Vinther Laursen er formand for Horesta og direktør i Bones. Pr-foto
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Stormen Malik kan give vindstød af orkanstyrke i weekenden

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark