Annonce
Elpriser kan være en abstrakt størrelse for mange af os, men for Henrik har elmarkedet samme logik som alle mulige andre markeder: Prisen afgøres først og fremmest af, hvor meget el, der produceres, og hvor meget el kunderne vil købe. Foto: Tommy Byrne
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten

Ved hjælp af en computer på størrelse med en pakke smøger forudser Henrik Møller Jørgensen, hvornår du kan købe den absolut billigste strøm, og hvornår du for alvor kommer til at punge ud, fordi elprisen er i top.

Energipriser: Mens politikerne på Christiansborg forhandler og grubler over, hvad de skal gøre ved de ekstremt høje elpriser, ja så er Henrik Møller Jørgensen én af de danskere, der gør noget. Han har lavet sit eget program, som allerede i søndags forudsagde, at ugens billigste elektricitet ville være tilgængelig natten til i dag, torsdag.

Det er denne dims, Henrik har programmeret til - døgnet rundt - at stå og samle alle de data, der kan påvirke prisen på den strøm, der kommer ud af stikkontakten hjemme hos dig og mig. Foto: Tommy Byrne

Henrik står hjemme i Fredericia ved sit hæve-sænke-bord og forklarer. Ud over et tastatur og to skærme med grafer og tal ligger der en lille rå computerenhed på bordet. En såkaldt Raspberry Pi, som man med lethed kan have i én hånd. Det er den, Henrik har programmeret til - døgnet rundt - at stå og samle alle de data, der kan påvirke prisen på den strøm, der kommer ud af stikkontakten hjemme hos dig og mig. Og den pris svinger ustandseligt.

Minicomputeren er ikke meget større end en pakke cigaretter, men den ved for eksempel, hvis det blæser 20 meter i sekundet på Horns Rev. Den ved, hvor meget vand, der er bag dæmningerne i Norge. Den kender prisernes historiske udvikling i løbet af et døgn. Den har styr på produktionen på de forskellige kraftværker i Europa, styr på CO2-udledning og meget mere, som Henrik - via internettets mange åbne kilder - fodrer minicomputeren med, så den kan gøre sit arbejde: At forudsige elprisen. Eller i hvert fald forudsige hvornår prisen næste gang når et lavpunkt eller et højpunkt.

- Indtil nu har mine prognoser holdt, siger han med en tilfreds mine.

Er du lige så god til at forudsige elprisen på markedet, som Peter Tanev er til at forudsige vejret?

- Ja. Vi bruger jo nogle af de samme datasæt. Men min opgave er lettere end Peter Tanevs. Mens vejrudsigten vil forudsige, hvad temperaturen bliver en given dag, så skal jeg kun forudsige, hvornår elprisen når det næste lavpunkt og det næste højdepunkt. Jeg forudsiger jo ikke, hvad prisen præcist bliver, siger han.

De oplysninger, minicomputeren finder frem til, deler Henrik Møller Jørgensen på facebooksiden "Grønnere elforbrug" med en tekst som for eksempel: "Natten til søndag ser lige nu helt fantastisk god ud for grønne elforbrugere. Der er ikke langt til nulpriser i min prognose". Det er også på den side, hvor han bringer forskellige grafer og beregninger, for dem, der vil længere ned i detaljerne.

Supernørdens mission

Henrik Møller Jørgensen begyndte at lave sit program i efterårsferien, og han roder stadig med at gøre det bedre og tøver ikke med at kalde sig selv en supernørd. En nørd, der vel at mærke er civilingeniør og har et stort kendskab til elmarkedet, da han har har været ansvarlig for energihandel for hundredvis af millioner kroner hos Fjernvarme Fyn. Lige nu sidder han i bestyrelsen hos elselskabet Ewii.

Og nu sidder han altså så i sin fritid og programmerer og regner, for at almindelige danskere kan spare et par kroner ved at sætte vaskemaskinen i gang på den rette ugedag og på det rigtige tidspunkt.

Hvorfor?

- For mig handler det om den grønne omstilling. En af de store udfordringer i den grønne omstilling er: Hvordan får vi slutbrugerne til at ændre adfærd? Komforten vinder nok altid, men prisen tæller også, så vi kan flytte på nogle ton CO2 ved at bruge strøm på de rigtige tidspunkter, siger Henrik Møller Jørgensen.

Selv om det er små penge, man sparer på en enkelt tur med opvaskemaskinen eller tørretumbleren, løber det op. Men endnu vigtigere er det, at hele elmarkedet er skruet så smart sammen, at ved at bruge den billigste strøm, bruger man også den strøm, der giver den laveste udledning af CO2.

Lidt forsimplet kan man sige, at de største udledere af CO2 er de kraftværker, som fyrer med kul, og de sætter ikke fuld gang i produktionen, hvis ikke efterspørgslen er der. Det vil sige, at der bliver en højere andel af strømmen, der kommer fra eksempelvis vindmøller, når efterspørgslen er lav, eller når det blæser meget, så der er gang i vindmøllerne.

Elsparetrappens 5 trin

Ingeniør og supernørd Henrik Møller Jørgensen vil gerne hjælpe andre til at bruge strøm på de rigtigste og billigste tidspunkter, hvor der udledes mindst CO2. Det gør han på facebooksiden "Grønnere elforbrug". Han ser fem trappetrin over, hvor helhjertet man går ind i den grønne omstilling som elbruger:

  1. Du skænker det en tanke. Betaler bare hvad det koster.
  2. Du tænker over det, og over så vidt muligt at lade vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine køre om natten og i weekenderne.
  3. Du følger med i "Grønnere elforbrug", vejrudsigten eller andre tjenester, der viser hvilke dage det er bedst at bruge strøm på, og hvilke dage man skal slukke.
  4. Det en næsten blevet en besættelse at følge med i de kilder, der kan give dig det mest præcise billede af elpriserne. Det er her, Henrik M. Jørgensen selv er, når han siger: Du har fået dig en hobby.  
  5. Du holder op med at bruge strøm, flytter ud i skoven og bliver enlig, siger Henrik M. Jørgensen om det trin, han ikke vil op på.

Elpriser kan være en abstrakt størrelse for mange af os, men for Henrik har elmarkedet samme logik som alle mulige andre markeder: Prisen afgøres først og fremmest af, hvor meget el, der produceres, og hvor meget el kunderne vil købe.

- Det er stenhård udbud og efterspørgsel, siger han og tilføjer:

- Men det er måske lidt mere kompliceret med el, fordi der er en meget lang række af faktorer, der påvirker både udbuddet og efterspørgslen, siger Henrik Møller Jørgensen.

Desuden kan elektricitet ikke rigtig lægges på en lagerhylde og stabilisere prisudsvingene. Strømmen bliver brugt i samme nu, som den bliver produceret.

Undgå køkørsel

På det personlige plan har Henrik og familien elbil og en stribe hårde hvidevarer og andre strømforbrugende sager, som han gerne vil bruge mest miljøvenligt og billigt, siger han.

Men der er også andre grunde til at gøre noget ud af at fordele sit strømforbrug bedre ud over døgnet. Fra flere sider er der varslet om, at vores strømkabler slet ikke kan følge med til det store behov, der er for elektricitet i fremtiden, når flere og flere for eksempel køber en elbil.

- Hvis alle venter med at lade bilen op til efter klokken 20 eller - endnu bedre - om natten, så er der ingen problemer. Du kan sammenligne elforsyningen med trafikken på vejene, hvor vi holder i kø om morgenen, fordi alle kører på samme tid. Hvis det skulle kunne lade sig gøre, at alle kunne køre ind mod Rådhuspladsen på samme tid, så ville man nok skulle udvide Køge Bugt-motorvejen med flere hundrede spor. Det er det samme med strømmens forsyningsveje: Hvis alle klumper sig sammen, så bliver der problemer, siger Henrik Møller Jørgensen.

I en ikke så fjern fremtid vil de fleste biler, køkkenmaskiner og andre strømslugere hver især selv kunne regne ud, hvordan elpriserne udvikler sig, så de kan tænde, når der er mindst kø i kablerne.

Uanset hvad så nørder Henrik Jørgensen videre med sit lille program, for han ville gerne have, hvis det også på forhånd kunne spå om, hvornår der udledes mest og mindst CO2.

- Programmet arbejder på det, men det er ikke ret godt til at ramme. Men jeg har fået mig en hobby, siger han.


Fredag ser dyr ud. Lørdag har mere afdæmpede priser. Det er først henne omkring onsdag i næste uge, at vi ser ud til at komme langt ned med priserne igen.

Henrik Møller Jørgensen - i facebookgruppen "Grønnere elforbrug"

Der er i skrivende stund 788, der følger med i hans elprisudsigter på Facebook. Fortrinsvis elbilister, mener han.

I aftes skrev han på facebooksiden: "Fredag ser dyr ud. Lørdag har mere afdæmpede priser. Det er først henne omkring onsdag i næste uge, at vi ser ud til at komme langt ned med priserne igen".

Derfor er energipriserne gået amok

Den primære årsag til de stigende elpriser er, at prisen på naturgas er mere end tidoblet siden sidste efterår og påvirker elprisen. Desuden er lagrene for naturgas halvtomme, fordi efterspørgslen har været usædvanligt høj hele sommeren. Samtidig har Rusland skruet ned for leverancerne af gas til Vesteuropa.

Derfor rammes forbrugere med naturgasfyr hårdere end dem, hvis huse opvarmes af en eldrevet varmepumpe eller af fjernvarme baseret på varmepumper og øvrig fossilfri produktion. Andre prisfaktorer er hurtig gang i økonomien og højere energiforbrug efter coronakrisen, stigende CO2-priser samt mindre vandkraft fra Norge på grund manglende regn.

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani