Annonce
Lisa Seest Nielsen er overlæge på intensivafdelingen på Kolding Sygehus. Foto: Søren Gylling
Danmark

Halvdelen af alle danske covid-patienter i respirator ligger på ét sygehus: Intensiv-overlæge bønfalder borgere om at lade sig vaccinere

Selv om mange danskere er blevet vaccineret mod covid-19, så er der stadig indlagte patienter med sygdommen på de danske sygehuse. I Kolding har man i øjeblikket halvdelen af alle respirator-patienter med corona i hele landet, og det får nu en overlæge fra sygehusets intensivafdeling til at komme med et opråb.

Covid-19: Vaccineudrulningen er kommet langt i Danmark. Og vi er blandt de lande i verden, hvor vaccine-tilslutningen er allerstørst.

Men vi er ikke i mål endnu. Og der er fortsat mennesker, som bliver syge og har brug for at blive indlagt med sygdommen. Det har nu fået overlæge på intensivafdelingen på Sygehus Lillebælt i Kolding, Lisa Seest Nielsen, til at komme med et opråb.

Det lyder ganske simpelt: Se nu at blive vaccineret.

De borgere, som for tiden bliver indlagt på den afdeling, hvor hun selv arbejder, er folk, som ikke har ladet sig vaccinere. Og som hun skriver, da hun kontakter avisen med sit opråb: "Vi vil hellere end gerne undvære at passe flere patienter med covid".

- Vi får efter en pause i sommer nu igen covid-patienter, og Kolding Sygehus er faktisk det sygehus med flest covid-patienter på intensiv afdeling i Region Syddanmark for øjeblikket. Det skyldes, at der er en ret stor procentdel af borgerne i regionen, som ikke ønsker at blive vaccineret eller af den ene eller anden årsag i hvert fald ikke er blevet det endnu, siger overlæge Lisa Seest Nielsen.

Hun påpeger, at vores måde at omgås hinanden på igen er blevet mere normal, men at smitten i visse områder er stigende. Og det giver grobund for smittespredning, når ikke-vaccinerede deltager på lige fod med vaccinerede i samfundsåbningen ifølge overlægen.

Tre ud af seks respirator-patienter

Hun har svært ved at sætte tal på, hvor mange patienter, afdelingen typisk har ugentligt, for de fleste patienter er indlagt lang tid ad gangen. Den seneste covid-patient, som blev udskrevet fra afdelingen, havde ifølge overlægen ligget der i to uger, men det er slet ikke usædvanligt, at patienter er indlagt i en måned eller endda i endnu længere tid.

Da avisen taler med Lisa Seest Nielsen torsdag, er der i hele Danmark 116 indlagte covid-patienter på sygehusene. Af disse ligger 15 på en intensivafdeling, mens seks ligger i respirator. Tre af respirator-patienterne ligger til gengæld på Lisa Seest Nielsens arbejdsplads i Kolding, som derfor har halvdelen af alle covid-patienter i respirator i Danmark lige nu.

- Når vi som personale kigger på de her patienter, tænker vi, "den her sygdom gider jeg godt nok ikke at have". Så der er ingen tvivl om, at vi og vores familier er blevet vaccineret. Man kan blive meget syg af den her sygdom. Vi vil gøre, hvad der er muligt for at undgå for eksempel at få så syge lunger, som covid-patienterne på intensiv afdeling kommer med, siger overlægen.

Stive lunger

Hun beskriver, hvad der rent faktisk sker i lungerne på en person smittet med covid-19. Ifølge hende er der to faser, hvoraf den første er, at virus fører til hævelse og irritation i lungerne. Det hyppigste er, at kroppen selv bekæmper dette, så patienten bliver rask igen, men hos nogle kommer der i næste fase en så kraftig reaktion i lungerne, at hævelsen og irritationen fortsætter og forværres.

Det kan lægerne se på røntgenbilleder, for på billeder af raske lunger skal lungerne gerne være så sorte som muligt. Jo mere sort, der er, des mere luft er der nemlig i lungerne.


Det bekymrer mig - faktisk synes jeg, det er skræmmende - at grupper i befolkningen ikke stoler mere på eksperter end på nogen, som slår noget op i en Facebook-gruppe.

Lisa Seest Nielsen, overlæge, intensiv afdeling, Kolding Sygehus


Men når Lisa Seest Nielsen og hendes kolleger kigger på røntgenbilleder af lunger fra de sygeste covid-patienter, er lungerne helt hvide, fordi der er så meget væske og hævelse i bindevævet og i de luftfyldte sække, så der næsten ikke er plads til den luft, der normalt skal være i lungerne.

- Lungerne bliver helt stive, og det kan endda være svært at behandle folk i respirator, siger hun.

Når patienterne er blevet indlagt på afdelingen, holder personalet øje med, hvor godt de optager ilt via lungerne og ind i blodet. Når kroppen bliver for dårlig til det, skal patienterne som led i behandlingen vendes, så de ligger på maven, mens de får ilt i næsen - også kaldet bugleje-behandling. Selv hvis man herefter kommer i respirator, kan man stadig være så syg, at det kan være nødvendigt at lægge en patient om på maven, fordi det kan gøre det nemmere for blodet i kroppen at optage ilten fra lungerne, når man ligger sådan.

- For infektion med covid har vi ingen egentlig kur. Vi kan give noget medicin, som hæmmer virus og medicin, som påvirker immunforsvaret. Respirator-behandling og bugleje er heller ikke en kur. Faktisk gælder det for alt, hvad vi gør for disse patienter, at vi forsøger at købe tid - med respirator, bugleje, medicin og så videre - til deres immunforsvar har bekæmpet infektionen. Flere får alvorlige infektioner undervejs, som kan komplicere forløbet, siger Lisa Seest Nielsen.

- Vi har selvfølgelig fået meget erfaring med at passe de her patienter. Men de sygeste af dem er ret udfordrende at passe, fordi de skal have en ret speciel respirator-behandling, og man skal være opmærksom på dem hele tiden, fordi tingene hele tiden kan ændre sig. Det her med bugleje-behandling har vi ikke brugt så meget i mange år, som vi gør lige nu med de her covid-patienter, siger overlægen.

Enig i frivillighed

Hun ønsker som nævnt at beskrive sygdommen, fordi hun vil opfordre folk, som endnu ikke er blevet vaccineret, til at få det gjort. Hun mener, det er bedre at gøre, hvad man kan for ikke at få sygdommen end at bære risikoen for at blive alvorligt syg.

Men hun erkender også, at ordningen er og skal være frivillig, og at nogle derfor vil fravælge at få en vaccine.

- Jeg er enig i, at vaccination skal være et tilbud og ske på frivillig basis. Alt andet passer ikke ind i en dansk kultur. Til gengæld synes jeg, at man skal tage beslutningen om at modtage vaccine eller ej på et oplyst grundlag. Der er nogle Facebook-grupper, som støtter, at man skal være imod vacciner. For os, som går herinde og ser, hvor syg man kan blive, er det meget svært at forstå, at nogle folk har større tillid til sådanne Facebook-grupper frem for eksperter og læger, siger Lisa Seest Nielsen.

Foto: Søren Gylling

- Det bekymrer mig - faktisk synes jeg, det er skræmmende - at grupper i befolkningen ikke stoler mere på eksperter end på nogen, som slår noget op i en Facebook-gruppe, siger hun.

Spørger ikke om årsager

Når de på intensivafdelingen i Kolding får nye covid-patienter, spørger personalet ikke ind til, hvorfor vedkommende ikke er blevet vaccineret. Derfor kender Lisa Seest Nielsen ikke konkret til årsagerne og folks begrundelser for ikke at have booket en vaccine-tid.

- Vores opgave er ikke at give folk dårlig samvittighed. Men vi går da og tænker på, hvad de selv tænker om situationen - om det nu var så god en idé. Det er ikke vores opgave at udspørge folk. Vi vil til gengæld gøre alt, hvad vi kan for at gøre dem raske. Det er en hårdhændet behandling, man udsættes for, som belaster hele kroppen. En covid-syg med et superhøjt dagligt funktionsniveau kan komme hjem efter endt sygdom med 25 kilo tabt muskelmasse. Sådanne fakta vil måske kunne få en ikke-vaccineret til at foretage en ny vurdering, men der er jo nogle folk, som meget kategorisk er meget imod alle vacciner, siger Lisa Seest Nielsen.

Ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut har 920.247 borgere i Region Syddanmark påbegyndt en corona-vaccine, mens 824.809 er færdigvaccinerede. Det svarer til henholdsvis 75,1 procent og 67,3 procent af regionens indbyggere.

En covid-patient i bugleje. Foto: Lisa Seest Nielsen
Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge