Annonce
Vandteknologi, som her hos Grundfos i Bjerringbro, er i fokus for det midtjyske vækstteam, der skal komme med anbefalinger om, hvordan det regionale erhvervsliv kommer videre efter coronakrisen. Arkivfoto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Danmark

Halv milliard skal sparke gang i erhvervslivet efter coronakrisen

Med syv regionale vækstteams vil regeringen sikre, at erhvervslivet over hele landet kommer stærkt ud af coronakrisen. Projektet til 500 millioner kroner skal blandt andet sætte skub i den grønne omstilling.

Hjælp: Mens mange virksomheder stadig kæmper med coronanedlukningerne, præsenterer regeringen tirsdag et nyt vækstprogram, der skal sætte skub i økonomien efter coronakrisen.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har udpeget en række lokale repræsentanter fra erhvervslivet, fagbevægelsen, kommuner, erhvervshuse og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til at komme med anbefalinger til, hvordan der bedst sættes gang i væksten.

Sammen skal de undersøge, hvordan der bedst investeres i at skabe lokale erhvervsfyrtårne, der kan genstarte væksten i de enkelte landsdele. Det skal føre til anbefalinger, som ministeren allerede ved udgangen af maj kan bringe videre til Folketingets partier.

Herefter er der afsat en ramme på 500 millioner kroner, der kan bruges til at føre anbefalingerne fra de syv vækstteams ud i livet. Pengene kommer fra EU-Kommissionens genopretningsprogram, React-EU, der med over 350 milliarder kroner på kistebunden skal hjælpe europæisk erhvervsliv videre efter covid-19-pandemien.

Ikke som finanskrisen

Den danske regering vil bruge pengene på at sikre, at der skabes nye arbejdspladser på tværs af hele landet.

- I tiden efter finanskrisen kom væksten rimeligt hurtigt tilbage i de større byer, men haltede efter mange andre steder i Danmark. Derfor er det vækst i alle dele af Danmark, der skal være vores vej ud af coronakrisen, siger Simon Kollerup til Avisen Danmark.

De syv vækstteams

 1. Bornholm.
  Fokus: Grøn energi relateret til energiø.
  Formand: Henriette Hallberg Thygesen, A.P Møller-Mærsk
 2. Fyn.
  Fokus: Maritime erhverv og robotter.
  Formand: Claus Jensen, Dansk Metal
 3. Hovedstaden.
  Fokus: Life science.
  Formand: Lars Fruergaard Jørgensen, Novo Nordisk
 4. Midtjylland.
  Fokus: Vandteknologi.
  Formand: Kim Nøhr Skibsted, Poul Due Jensen Fond/Grundfos Fond
 5. Nordjylland.
  Fokus: CO2-fangst, lagring og udnyttelse.
  Formand: Michael Thomsen Lundgaard, Aalborg Portland
 6. Sjælland og øerne.
  Fokus: Biosolutions.
  Formand: Jørn Stryger, CP Kelco
 7. Sydjylland.
  Fokus: Omstilling fra olie til grøn industri.
  Formand: Uafklaret

Der nedsættes vækstteams for de syv områder Bornholm, Fyn, Hovedstaden, Midtjylland, Nordjylland, Sydjylland og Sjælland og øerne. I hvert område sætter man fokus på en regional klynge, der i forvejen har succes.

På Fyn handler det om robotter og de maritime erhverv, i Midtjylland er det vandteknologi, mens fokus i Sydjylland er omstillingen fra olieudvinding til grøn energi. I hovedstadsområdet er det specielt medicinalindustrien, der fremhæves.

- Charmen ved at lave regionale vækstteams er netop, at det ikke nødvendigvis er det samme, man fokuserer på alle steder. Men det vil nok gå igen, at man vil udnytte de potentialer, der ligger i den grønne omstilling og det bæredygtige, siger Simon Kollerup.

Vi har jo klynger, der allerede går godt og klarer sig fint på privat basis. Kan de ikke klare sig selv?

- Jo, jeg er enormt begejstret for de klynger, der kører rigtig godt nu. Men jeg tror også på, at noget af det kan styrkes endnu mere, og at der er initiativer med et stort potentiale, som ikke er løbet lige så godt i gang endnu, siger Simon Kollerup.

Må pege på alt

Han vil ikke give eksempler på, hvad de 500 millioner kroner kan bruges til, men understreger, at de nye vækstteams ikke skal holde sig tilbage.

- Der er ikke noget, man ikke må pege på. Det vigtigste er, at der kommer gang i hjulene i hele landet, siger Simon Kollerup.

Nogen vil spørge, om vi ikke skal slukke ildebranden, før vi projekterer det nye hus. Der er masser af virksomheder, der er i dyb krise og ikke kan se en måned frem. Burde du ikke hjælpe dem, før vi taler om, hvad der skal redde os efter coronakrisen?

- Vi taler om rettidig omhu. Vi skal være klar med vækstinitiativer, der kan sættes turbo på, når vi er på vej ud af krisen og skal sætte gang i økonomien. Selvom vi kunne ønske et højere tempo med vaccinationer og genåbningen af samfundet, så er det i gang nu. Derfor er det et rigtigt godt tidspunkt at sætte de regionale vækstteams i gang, siger Simon Kollerup.

- I tiden efter finanskrisen kom væksten rimeligt hurtigt tilbage i de større byer, men haltede efter mange andre steder i Danmark, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S). Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hjælper hele landet

Hos landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, er man enig i at skubbe gang i de mere langsigtede vækstprojekter, samtidig med at dele af erhvervslivet holdes i live ved hjælp af statens hjælpepakker.

- Der er behov for at se på, hvad der skal ske på den anden side af coronakrisen. Det giver meget god mening, at vi kigger på begge dele på én gang, siger Anders Søndergaard Larsen, medlemsdirektør i DI.


Selvom vi kunne ønske et højere tempo med vaccinationer og genåbningen af samfundet, så er det i gang nu. Derfor er det et rigtigt godt tidspunkt at sætte de regionale vækstteams i gang.

Simon Kollerup (S), erhvervsminister


Han er tilfreds med udformningen af de syv vækstteams, fordi den regionale tilgang er med til at sikre, at puljen på 500 millioner kroner kommer hele landet til gavn.

- Vi synes, at det er helt rigtigt set. Det giver en mulighed for at booste de styrkepositioner, som man har rundt omkring i de enkelte regioner til gavn for hele erhvervslivet, siger Anders Søndergaard Larsen.

Når regeringen har fastlagt rammerne for støttemidlerne, skal de udmøntes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Det er et organ, der arbejder for at hjælpe virksomhederne gennem en lokalt forankret erhvervsfremmeindsats.

Her er det Falck-koncernens direktør, Jakob Riis, der er formand.

- Vi skal udnytte de mange gode erhvervspotentialer rundt om i Danmark, og her bliver de nye regionale vækstteams og erhvervsfyrtårne en vigtig indsats. De skal sætte retningen for, hvordan vores lokale erhvervsliv på den længere bane skaber vækst og beskæftigelse i de enkelte landsdele gennem projekter med international gennemslagskraft, siger Jakob Riis ifølge en pressemeddelelse.