Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Karsten Hønge, MF for SF. Foto: Michael Bager
Debat

Hønge i klumme: Staten støvsuger pensionisters økonomi

Debat: Folke- og førtidspensionister betaler regningen, mens partneren passer sit job. Indkomster over en vis grænse trækkes simpelthen fra i pensionen. Den ene arbejder, den anden straffes. Det lyder vildt, og nu skal statens økonomiske støvsugerbande ud af pensionisternes hjem.

Det er en slags hjemmerøveri, som rammer hårdt i mange familier. Det er en håbløs gammeldags tanke, at pensionister ikke er selvstændige borgere, og det passer slet ikke ind i et moderne samfund. Den nuværende ordning regulerer pensionen bagud i forhold til partnerens indkomst, og det giver konstant usikkerhed og utryghed i forhold til familiens samlede økonomi.

Den reelle ”beskatning” af den sidste krone i ganske almindelige familier løber let over 70 procent. Deres indkomster svarer slet ikke til en beskatning i den størrelsesorden. Det er forståeligt, at mange lønmodtagere holder sig tilbage fra at arbejde, når partneren på pension derhjemme får en regning bagefter.

Karsten Hønge

Det er nogle sure ekstra timer at lægge på arbejdspladsen, når en del af lønnen blot bagefter trækkes fra partnerens pension. Ved at afskaffe ”partnerafhængigheden” frigør vi mere arbejdskraft, som virksomheder og samfund får glæde af.

Medierne er fulde af historier om mangel på arbejdskraft, men samtidig langer samfundet en øretæve ud til lønmodtagere, som bor sammen med en pensionist. Vi kan opnå både fairness, og flere arbejdstimer på private og offentlige arbejdspladser. Det er beregnet, at hvis vi fjerner modregningen, vil det betyde ekstra arbejdstimer, svarende til 1700 fuldtidspersoner. Det er jo ren win-win.

Alle mennesker har ret til egen økonomi, og pensionister skal ikke slæbe rundt på dårlig samvittighed, over at lægge familien til last. Vi sætter mennesker fri, når vi anerkender hver enkelt borgers selvstændige liv.


Medierne er fulde af historier om mangel på arbejdskraft, men samtidig langer samfundet en øretæve ud til løn-modtagere, som bor sammen med en pensionist.

Fra klummen

Pensionister og deres arbejdende partnere skal behandles med respekt. Det er ydmygende at være ”i lommen” på sin partner og afhængig af andres økonomi. Ved at skrotte modregning af partnerens indkomst moderniserer vi omgangsformerne i samfundet.

Dine penge, dit liv. Beslutninger om hvorvidt mennesker ender med at bo under samme tag, skal ikke ødelægges af statens skat på kærlighed. Det er uværdigt for alle.

SF har hamret på denne uretfærdighed i mange år. Vores mål er retfærdighed for alle pensionister. Sidste år fjernede vi modregningen for ”corona-relateret” arbejde, i år fjerner vi forhåbentlig modregning for al lønindkomst. Kampen går videre. Næste mål er at fjerne andre statslige dummebøder, som for eksempel rammer arbejdsskade- og pensionsudbetalinger.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K) samt erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre.

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Udland

Vicesherifs datter var blandt dræbte børn i skoleskyderi

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Mads Mikkelsen og Nikolaj Arcel genforenes for første gang siden den internationale succes "En kongelig affære" fra 2012.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

DSB må vente et halvt år længere på levering af 100 eltog

Udland For abonnenter

Juryen bedømmer det beskidte vasketøj fra filmstjerners ægteskab

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Indland

Kato og Kesi pillet af plakaten til Tivolis Fredagsrock

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole