Annonce
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men bøffen på billedet er helt vegansk og plantebaseret. Ellers tak, siger de fleste af os danskere stadigvæk. Vi vil meget hellere have den ægte vare. Foto: Amir Cohen/Ritzau Scanpix
Danmark

Hænderne væk fra mit kød! Danskerne er vilde med bøffer og pølser, og kun få har tænkt sig at ændre på det

Danskerne deler en sidsteplads i en ny undersøgelse over de lande i Europa, der har skåret mest ned for deres kødforbrug. Vores kødforbrug er faldet, men der er stadig langt op til andre lande i Europa, når det kommer til at skære kødet ud af vores diæt.

Kødforbrug: Når danskerne skal købe ind til aftensmaden i supermarkedet, frister kødet i køledisken stadig, selvom flere er blevet bevidste om, at det gavner klimaet, hvis vi skærer ned for kødforbruget.

En forsker fra Københavns Universitet har sat sig for at undersøge, hvilke europæiske befolkninger, der har skåret mest ned for deres kødforbrug, og også om de har tænkt sig at ændre deres kødforbrug i fremtiden.

Sammenlignet med tidligere år er danskerne blevet bedre til at erstatte kød med f.eks plantebaseret mad, men på trods af udviklingen ligger vi stadig på en delt sidsteplads over hvor mange, der har valgt at skære ned på kødforbruget.

Hvis man ser på hele Europa, spiser 46 procent mindre kød sammenlignet med for et år siden. I Danmark er tallet 37 procent. 63 procent af danskerne har altså ikke reduceret deres kødforbrug i løbet af det sidste år.

Jeg spiser så meget kød, som jeg kan. Jeg har heller ikke tænkt mig at skære ned for mit kødforbrug. Andre skal være velkomne, det betyder bare, at der er mere til mig.

Sidsel Fuglsang 32 år, bioanalytiker, Odense

Amando Peres-Cueto er lektor på Københavns Universitet, og han har stået for undersøgelsen, der er den første af sin slags. Han finder resultatet interessant, da danskerne normalvis ikke er bange for at være progressive.

- Vores kødforbrug kan gøre en stor forskel i den klimakrise, vi står i. Derfor er det opløftende at se, at en ret stor andel af befolkningen i Europa spiser mindre kød end tidligere. Samtidig er det dog bemærkelsesværdigt, at Danmark, som normalt er så progressivt et land, her ligger bagerst i feltet, siger Armando Perez-Cueto i en pressemeddelelse.

Danskerne tænker over forbruget

Avisen Danmark var på gaden for at tage temperaturen på, hvad danskerne tænker over deres eget forbrug af kød.

Emil Mathiasen på 28 år er en af de danskere, der er begyndt at spise mindre kød. Foto: Mike Andersen.

Emil Mathiasen på 28 år var klar i mælet. Musikeren fra Odense vælger gerne det kød, der er mest bæredygtigt.

- Jeg tænker generelt over, hvor meget kød jeg spiser, og jeg spiser helt sikkert mindre, end jeg plejer. Jeg spiser også hellere kylling end oksekød. Umiddelbart vil jeg fortsætte med det. Jeg spiser ikke så meget plantebaseret kød. Jeg har prøvet lidt af det. Jeg er dog begyndt at drikke havredrik. Jeg spiser hellere bare flere grøntsager eller falafel, siger han.

Frederik Barfoed tænker også over sit kødforbrug - men mest for sin egen personlige kosts skyld. Foto: Mike Andersen.

Frederik Barfoed på 50 år er direktør hos Barfoed Group. For ham er det vigtigt at dosere, hvad han spiser.

- Jeg tænker nok over, hvor meget kød jeg spiser i hverdagen. I nogle perioder spiser jeg mere, andre gange mindre. Jeg forsøger at dosere det lidt. Det er ikke så meget for klimaets skyld, det er mere et hensyn til min personlige kost. Jeg vil ikke sige, at jeg spiser mindre end førhen – men ikke mere. Plantebaseret kød spiser jeg ikke. Jeg er mere til traditionelt kød, siger han.

Sidsel Fuglsang elsker kød. Faktisk elsker hun det så meget, at hun har købt en ko. Foto: Mike Andersen.

Sidsel Fuglsang er 32 år og er bioanalytiker bosat i Odense. Hun elsker kød, og hun spiser gerne så meget som muligt. Hun har for nyligt gjort et køb, der har betydet, at fryseren er fyldt til randen med kød.

- Jeg tænker slet ikke over mit kødforbrug. Jeg spiser så meget kød, som jeg kan. Det er en vane. Jeg har heller ikke tænkt mig at skære ned for mit kødforbrug. Andre skal være velkomne til det, det betyder bare, at der er mere til mig. Jeg har endda købt en ko. Det er en ko, der er blevet passet og plejet og nusset om i et år, og så bliver den slagtet. Så jeg hentede for nyligt 240 kilo kød. Det smager helt fantastisk. Jeg har smagt plantebaseret kød, og det har jeg som sådan ikke noget problem med, men jeg har et problem med det forarbejdede soja, som bliver brugt i det, siger hun på en kølig og regnfuld dag i Odense.

Ian Sand sørger for at spise en varieret kost - som dog også indeholder kød. Foto: Mike Andersen.

Ian Sand er 20 år og studerer jura. Han har ikke direkte skåret ned for sit kødforbrug, men mener, at plantebaseret kød er et godt alternativ - dog med en bestemt ulempe.

- Jeg prøver at udligne mit kødforbrug, så jeg får en varieret kost. Jeg sørger for at få de B-vitaminer, proteiner og kulhydrater, som jeg skal have. Jeg har dog ikke decideret skåret ned for mit kødforbrug det seneste år. Jeg synes, at plantebaseret kød er et godt alternativ, men det er en skam, at det er krydret på forhånd, så man ikke selv kan påvirke smagen så meget, som man kan med almindeligt kød, fortæller han.

For det første skal vi punktere de myter, der florerer. Eksempelvis mener halvdelen af danskerne, at vi ernæringsmæssigt ikke kan undvære kød, selvom der er forskningsmæssig evidens for det modsatte.

Armando Perez-Cueto, lektor, Københavns Universitet

Der er kød på myterne

Danmark er ikke alene det land, hvor færrest har ændret i deres madvaner, men også det land, hvor færrest rent faktisk har tænkt sig at spise mindre kød i fremtiden.

Sammenligner vi igen med vores europæiske medborgere, har 40 procent en intention om at skære ned for deres kødforbrug i de kommende måneder. I Danmark ligger tallet på 33 procent.

Armando Perez-Cueto peger på flere årsager i undersøgelsen.

- For det første skal vi punktere de myter, der florerer. Eksempelvis mener halvdelen af danskerne, at vi ernæringsmæssigt ikke kan undvære kød, selvom der er forskningsmæssig evidens for det modsatte. For det andet hersker der en madkultur, der siger, at plantebaseret mad ikke smager af nok, og at et komplet måltid indeholder kød, siger Armando Perez-Cueto i en pressemeddelelse.

Det er veldokumenteret, at et mindre kødforbrug vil komme klimaet til gavn, da det kræver enorme mængder ressourcer for at producere det kød, der havner i køledisken. Armando Perez-Cueto er dog fortrøstningsfuld, da europæerne generelt set er åbne over for en mere plantebaseret diæt.

- Næsten 30% af de europæiske deltagere svarer, at de har planer om at spise væsentligt flere plantebaserede mejeri- og kødprodukter, og omkring halvdelen af alle deltagere har aldrig smagt hverken plantekød, plantemælk, tofu, quinoa eller lignende produkter. Så der er et enormt vækstpotentiale i markedet for plantebaseret mad, siger Armando Perez-Cueto.

Undersøgelsen indeholder også tal på, hvilke typer plantebaserede varer, europæerne gerne ville kunne lægge i kurven. Her er det især plantebaseret fjerkræ og fisk, forbrugerne efterspørger. Hos danskerne er det særligt plantebaseret hakkekød og steak, der er ønsket.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

10.000 kæmpemøller er en trussel mod Nordsøens sæler og hvaler: - Vi ved meget lidt om konsekvenserne

Danmark

Her er risikoen for prisfald størst: - De seneste års prisfest på boligmarkedet er ved at slutte, siger økonom

Podcasts

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Podcasts

Lyt: Kommer Claus Hjort Frederiksen foran en dommer?

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: Filmen 'Grosse Freiheit' er et knusende portræt af, hvordan Tyskland så ud for skræmmende kort tid siden

Udland

Nordkorea bekæmper coronaudbrud med te og saltvand

Danmark

Mette Frederiksen lancerer sin egen samtale-podcast

Fredag lancerer statsminister Mette Frederiksen (S) sin egen podcast.

Udland

Biden byder Sverige og Finland varmt velkommen i Nato

USA bakker fuldt og helt op om Sveriges og Finlands ønske om at blive medlemmer af Nato. Det siger USA's præsident, Joe Biden, på et pressemøde torsdag.

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: Den norske film 'Nordsøen' skælver fremragende

Film: Nogle vil sikkert mene, at ”Nordsøen” er som skåret ud af amerikansk dramatik. Det er forkert, selvom filmen godt kunne lyde amerikansk.

Erhverv

Hvert tredje fattige barn har forældre, der arbejder: - Det er ikke en udfordring, der skal negligeres

Danmark

Løvkvist: Pape bøjede sine principper i Hjort-sagen for at ophæve sin egen isolation

Læserbrev

Debat: Ja til sammenhold - uden forbehold!

Danmark

Nato-chef: EU-forsvarsindsats kan hjælpe Nato

Danmark

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Danmark

Reform giver virtuelle lægebesøg og behandling i eget hjem

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: Ungdomsfilmen 'Intet' er et dansk nybrud, men halter dog på flere punkter

Debat

Debat: Ruslands krig drejer sig ikke kun om Ukraine - den er et geopolitisk opgør