Annonce
Nick Hækkerup vil med afskaffe udvisningsdømtes mulighed for at blive prøveløsladt i Danmark. (Foto: Jens Dresling/Scanpix 2021)
Danmark

Hækkerup: Slut med prøveløsladelse til udvisningsdømte

Justitsministeren vil tvinge flere til at afsone deres dom i hjemlandet. Forslaget kan betyde, at andre kriminelle slipper med en kortere straf.

Krimi: Danmark har i flere år haft umådeligt svært ved at få de udvisningsdømte til at afsone deres straf i hjemlandet. u forsøger justitsministeren at stramme skruetvingen ved at fjerne de udvisningsdømtes mulighed for prøveløsladelse her i Danmark.

Fyn huser de fleste udvisningsdømte:

Der sidder 375 udvisningsdømte i de danske fængsler. De er fordelt på 33 forskellige adresser i hele landet, men mere end halvdelen afsoner deres dom på Fyn.

Her er de fem steder, hvor der er flest udvisningsdømte, der afsoner deres straf:

  • Nyborg Fængsel: 132
  • Ringe Fængsel: 93
  • Enner Mark Fængsel: 21
  • Københavns Fængsler: 35
  • Nykøbing Fængsel: 19

Ingen af de andre af fængsler huser mere end 10 udvisningsdømte.

Kilde: Tal fra Kriminalforsorgens klientsystem. Data er trukket pr. 26. februar 2021

Får justitsministeren opbakning til lovforslaget, som han fremsender mandag, kan de udvisningsdømte fremover vælge én af to muligheder: Enten kan de samarbejde og lade sig overføre til deres hjemlande, hvor de kan blive prøveløsladt efter hjemlandenes regler. Eller de kan nægte at samarbejde, men så ryger muligheden for prøveløsladelse, og i stedet kan de se frem til at afsone hele straffen her i landet.

Normalt er der mulighed for prøveløsladelse, når en dømt har afsonet to tredjedele af sin straf.

- Nu giver vi i virkeligheden de dømte en mulighed for selv at vælge. Vi gør vilkårene bedre for dem, som vil overføres, og ringere for dem, som vil blive siddende i Danmark. Det skal så gerne motivere flere til at give samtykke til at afsone i hjemlandet, siger Nick Hækkerup.

En af de største udfordringer for Danmark er sagsbehandlingstiden. Eksempelvis kunne Jyllands-Posten i december fortælle, at Justitsministeriet siden maj 2018 har forsøgt at få overført 55 rumænere til afsoning i hjemlandet. Men i 26 af sagerne nåede den dømte at blive løsladt fra det danske fængsel, inden overførslen var færdigbehandlet. Kun 18 af de 55 rumænere har afsonet i hjemlandet.


Nu giver vi i virkeligheden de dømte en mulighed for selv at vælge. Vi gør vilkårene bedre for dem, som vil overføres, og ringere for dem, som vil blive siddende i Danmark.

Nick Hækkerup, justitsminister, Socialdemokratiet


Dermed har Nick Hækkerup store problemer med at leve op til sit løfte om, at flere dømte skal afsone i hjemlandet.

- Processerne er langsomme, og vores erfaringer viser, at hvis der er givet samtykke fra den dømte, så er det lettere at få personen overført et fængsel i hjemlandet. Dermed er der større sandsynlighed for, at de ikke kommer til at sidde tiden ud her i Danmark, siger justitsministeren.

Udover at fjerne muligheden for prøveløsladelse vil Nick Hækkerup også straffe de udvisningsdømte på pengepungen. Blandt andet skal den dømte selv betale for sin hjemrejse, hvis han siger nej til forslaget om afsoning i hjemlandet. Siger han ja, tager staten rejseregningen.

Andre kriminelle kan slippe billigere

Avisen Danmark afdækkede tidligere i år massive problemer i landets fængsler for både ansatte og indsatte. En af de største udfordringer er pladsmangel, og akkurat som i de to foregående år forventer Kriminalforsorgen i 2021, at fængslerne bliver overfyldte.


For at sikre at der er pladser nok, kan det betyde, at nogle af de andre indsatte må prøveløslades tidligere end det ellers var planlagt.

Nick Hækkerup, justitsminister, Socialdemokratiet


Bliver Nick Hækkerups forslag stemt igennem, kan det ende med, at presset stiger yderligere på fængslerne. For nægter de udvisningsdømte at sige ja til at afsone i hjemlandet, skal de sidde længere tid bag danske tremmer fremover.

Regeringen foreslår derfor, at afsoningstiden for visse øvrige indsatte kan forkortes, hvis forslaget ender med at belaste fængselsvæsenet yderligere. Dette gælder dog ikke for dem, som afsoner for de allerhårdeste straffe.

- For at sikre at der er pladser nok, kan det betyde, at nogle af de andre indsatte må prøveløslades tidligere end det ellers var planlagt, siger Nick Hækkerup.

Du er klar til at tilpasse eksempelvis narkodømtes straf på grund af kapaciteten i landets fængsler. Er det ikke en omvendt måde at føre retspolitik på?

- Sådan bliver vi nødt til at gøre det, når vi er i en situation, hvor fængslerne er så pressede, som de er lige nu.

Lige nu sidder der 375 udvisningsdømte i landets fængsler, men Nick Hækkerups forslag vil kun komme i spil for de dømte, som kommer fra lande, hvor Danmark har en udvekslingsaftale med. Det gælder for cirka halvdelen af de 375 personer.

Hvem kan slippe billigere?

Regeringen foreslår, at afsoningstiden for visse øvrige indsatte kan forkortes, hvis forslaget belaster fængslerne yderligere. Det gælder dog ikke indsatte, der er dømt for overtrædelse af straffelovens kapitel 12 (landsforrræderi) og kapitel 13 (terror). Derudover gælder det heller ikke for indsatte, der er dømt for personfarlig kriminalitet (f.eks. vold og voldtægt), bandemedlemmer og eller personer, der har begået uagtsomt manddrab i forbindelse med vanvidskørsel.

Kilde: Justitsministeriet

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Danmark

Få overblik: 52 steder er forurenet med sundhedsfarligt PFAS

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv