Annonce
Danmark

Hårde straffe til våbenkøber Jim Brandt og hans nyttige idioter

Et serbisk ægtepar fik tirsdag fire og seks års fængsel for at forsøge at hente våben på rastepladsen ved Ejer Bavnehøj i november sidste år. Foto: Michael Svenningsen
Tre kurerer, en håndlanger og en bagmand blev tirsdag dømt i den våbensag, der over 11 retsdage har fyldt Retten i Horsens med masser af politi og hemmelige agenter.

Våbensag: Hammeren faldt, og den faldt hårdt, da Retten i Horsens tirsdag afsagde dom i en spektakulær sag om køb af 83 våben med tilhørende ammunition.

Sager med den mængde våben er ikke hverdagskost i det danske retssystem, og det hører også til sjældenhederne, at amerikanske undercover agenter, der giver sig ud som våbensælgere på det mørke internet, Dark Web, optræder i en dansk retssal.

Men det var nogle af ingredienserne i den sag, der sluttede tirsdag med lange fængselsstraffe til alle fem tiltalte.

Annonce

Otte år til bagmanden

34-årige Andreas Andras Kassei, der er svensk statsborger, blev dømt for forsøg på indsmugling af 83 våben, heraf flere fuldautomatiske, og ammunition.

Han er bagmanden, slog et enigt nævningeting fast. Manden, der gemmer sig under brugernavnet Jim Brandt og på Dark Web handlede med det, han troede var våbensælgere, men som var amerikanske politiagenter.

- Han er en iskold og kynisk mand, der gemte sig bag computer og telefoner, brugte de medtiltalte som brikker i et spil og agerede hjemmevant og professionelt på Dark Web, lød beskrivelsen fra advokaturchef Sine Cully.

Kassei fik otte års fængsel.

Annonce

-Det her er et teater

35-årige Fahrudin Bakic, serber, bosiddende i Sverige og ligeledes tiltalt som bagmand og for de samme forhold som Kassei, blev alene dømt for at have medvirket til indsmugling af 25 våben, heraf to fuldautomatiske.

Brugen af agenter

Brugen af amerikanske undercover agenter fra Homeland Security Investigations (HSI), der med en såkaldt honey pot (honningkrukke) gav sig ud for at være våbensælgere på Dark Web, har mødt kritik fra blandt andre advokat Michael Juul Eriksen.

Han mener, at de amerikanske agenter med annoncer lokkede hans klient, Andreas Andras Kassai, alias Jim Brandt, til at købe våben, og dermed overtrådte provokationsforbuddet. Derfor skulle bevismaterialet fra de amerikanske agenter ikke indgå i sagen, mente Juul Eriksen.

Retten fandt det bevist, at Jim Brandt, inden han fandt frem til og tog kontakt til HSI's sælgerprofiler, var en erfaren bruger, der var vant til at handle på Dark Web.

Retten slår dog også fast, at den agentoperation, som HSI satte gang i ved at etablere butiksvinduer/annoncer med våben ikke ville være gået efter dansk retsplejelovs regler om agent-virksomhed.

Alligevel finder retten ikke, at HSI's brug af sælgerprofiler indebar en sådan provokation, at det er strid med menneskerettighedsdomstolens paragraf 6 at lade efterforskningsmaterialet fra HSI indgå i sagen. Heller ikke selvom det kan have provokeret Jim Brandt til at kontakte netop HSI's sælgere.

Han fik seks års fængsel for sin rolle som, ifølge hans forsvarer Torben Brønnum Rasmussen, nyttig idiot for Andreas Kassei.

- Anklagemyndigheden siger det selv: Min klient var en brik i Andreas spil. Han er en nyttig idiot, der har oversat nogle sms'er og overdraget nogle penge. Han havde aldrig siddet her, hvis det ikke havde været for Kassai, lød det fra Torben Brønnum Rasmussen.

Den 39-årige revisor-uddannede Mircea-Ion Negoita, der er rumænsk statsborger og bor i Sverige, fik fem års fængsel for at modtage en pakke med 20 våben i Vamdrup i juli 2019.


Han er en iskold og kynisk mand, der gemte sig bag computer og telefoner, brugte de medtiltalte som brikker i et spil og agerede hjemmevant og professionelt på dark web.

Sine Cully, advokaturchef


Pakken blev afleveret i en lejlighed, som han havde lejet sig ind i "på grund af det smukke landskab i Vamdrup".

Den forklaring fandt retten utroværdig.

Negoita selv fandt tilsyneladende hele retssagen utroværdig, for midt under retsformand Henriette Holsts oplæsning af skyldkendelsen, rejste han sig pludselig og ville gå ud.

- Jeg vil tilbage til min celle. Det her er et teater – det er ikke en retssag, protesterede han frustreret, men blev øjeblikkelig beordret på plads af de mange bevogtere fra politi og Kriminalforsorgen, der under hele retssagen har vogtet nidkært over de fem nu dømte.

Annonce

Skæbnesvanger Tysklandstur

Endelig blev det skæbnesvangert, da et serbisk ægtepar og deres fireårige søn - med bilen fyldt af øl og vand fra Tyskland - kørte omkring rastepladsen Ejer Bavnehøj på motorvej E45 i november sidste år.

Med sig bragte 38-årige Srdan Zivkovic en vaccumpakket pose med 25.500 euro til betaling for den kasse med 25 våben, som de skulle hente.

I stedet blev han og hustruen, 34-årige Jelena Bradic anholdt. Svipturen koster ham seks års fængsel, mens hun skal afsone fire år i et dansk fængsel.

Også ægteparret blev af deres forsvarere kaldt nyttige idioter. Det samme gælder for Negoita. Alle blev de udnyttet af en kynisk og beregnende bagmand, lød det.

Annonce

Strafferammen udnyttet maksimalt

Med otte års fængsel til Andreas Andras Kassai blev strafferammen for overtrædelse af paragraf 192a om salg af våben udnyttet maksimalt - noget, der forekommer sjældent i strafudmåling.

Alligevel er det fire år mindre end de 12 års fængsel, som advokaturchef Sine Cully gik efter, da hun krævede, at retten - hvad angår Kassai - anvendte straffelovens paragraf 88, der giver mulighed for at forhøje straffen med fængsel indtil 12 år.

For de øvrige fire tiltalte var anklagerens krav otte års fængsel til alle.

- Vi skal op og ramme maks. For Kassais vedkommende skal vi op og måle 12 års fængsel. Det kan ikke være anderledes, selvom der kun er tale om forsøg på våbenkøb. Det kan ikke tilskrives de tiltalte, men alene at vi var heldige, at det var politiet, der var våbensælgere. Ellers havde der været købt 83 våben. Det skal ikke komme de tiltalte til gode, at der var tale om en agentaktion, argumenterede hun.

Hverken de tre juridiske dommere eller de seks nævninge fandt dog anledning til at anvende paragraf 88.

Det serbiske ægtepar har anket sagen til frifindelse og for Jelena Bradic' vedkommende formildelse. De tre øvrige dømte udbad sig betænkningstid i forhold til at anke dommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Her er redaktørens anbefalinger til dig

Annonce