Annonce
Flere hundrede demonstranter var mødt op i København, men mange havde ikke mundbind på. Foto: Tommy Byrne
Danmark

Hård kritik af traktordemonstranter uden mundbind: Fare for superspredning

De er uansvarlige, siger professor Hans Jørn Kolmos om demonstranter. Han er stærkt kritisk efter at have set Avisen Danmarks billeder af traktordemonstranter skulder ved skulder uden mundbind på Langelinie Kaj i København.

Kritik: De var vrede, og de var mange, men de levede ikke op til myndighedernes generelle anbefalinger om mundbind og afstand. Det viser Avisen Danmarks billeder fra den københavnske del af protestdemonstrationen "Folkestyret hylder grundloven", hvor landmænd, fiskere og andre vrede danskere fyldte Langelinje Kaj i protest mod regeringen og i sympati med de danske minkavlere.

Professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos var hård i kritikken efter at have set billederne:

- De ser stort på de retningslinjer sundhedsmyndighederne har udstukket. De holder ikke en meters afstand, og de bærer ikke mundbind. Enten er de ikke bevidst om det, eller også ser de stort på det, siger han og strammer kritikken en tand mere:

Potentiel superspredning

- Det er en skærpende omstændighed, at de kommer fra hele landet og ikke overholder retningslinjerne. Man må endda gå ud fra, at nogle af dem kommer fra områder, hvor der er koncentrationer af mink. Det er simpelthen en potentiel superspredningsbegivenhed som en Roskide Festival, hvis bare en er smittet, siger Hans Jørn Kolmos og tilføjer, at han ikke håber det får alvorlige konsekvenser.

Hans Jørn Kolmos. Arkivfoto: Robert Wengler

- Det er, som om de helt har glemt, at vi befinder os midt i den værste pandemi i 100 år, og at vi gør alt for at stoppe smitten, inden vi går ind i vinteren, så vi ikke skal lukke ned i julen, siger Hans Jørn Kolmos.

Da det drejer sig om en lovlig anmeldt demonstration, har folk lov at mødes i store forsamlinger. Kolmos anerkender, at man skal have lov til at demonstrere og ytre sig, men at man skal huske at holde afstand og bruge mundbind. På den anden side undrer det ham ikke, at forsigtigheden til netop den type demonstration ikke er i højsædet.

Rigtigt at aflive mink

- Det er jo en demonstration, som går ud på at kritisere regeringen og myndighedernes beslutning om at aflive alle mink. Det er udmærket at påpege det manglende lovgrundlag, men det fagligt berettigede i at aflive minkene, står jeg fuldstændig bag. Den eksplosion i smitten, vi ser i Vestjylland nu, viser jo, at det har været den rigtige beslutning at slå minkene ned, siger han.

Der er jo nogen, der mener, at du ikke vil landbruget noget godt. Handler det ikke om det?

-Det er noget intetsigende vrøvl. Selvfølgelig vil jeg ikke landbruget noget dårligt eller ondt. Jeg udtaler mig alene ud fra min faglighed, og det budskab er for alvorligt til bare at blive fejet af bordet uden argumenter, siger professor Hans Jørn Kolmos.

Jeppe Søe, der er talsmand for demonstrationen anerkender, at der var en del uden mundbind blandt demonstranterne, men siger:

- Vi har opfordret til at bruge mundbind og til at holde en meters afstand. Men hvad folk gør, er i sidste ende op til dem selv. Sådan er det, siger han.

Forsiden netop nu
Podcasts

Lyt: Wammen fik sin finanslov, og Messerschmidt fik sin modkandidat

Danmark

Live fra pressemøde: Skolebørn sendes hjem, og nattelivet lukkes ned

Danmark

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Podcasts

Lyt: Simba Hansens jagt på sin redningsmand og sit navns betydning

Danmark

Her er de mest googlede ord og navne i år

Udland

Canada slutter sig til diplomatisk boykot af OL i Kina

Kultur For abonnenter

Karen Beldring optrådte i Operaen med verdensnavnet Efterklang: - Jeg befinder mig godt i rollen som korsanger

Den 21. november i år gik Karen Beldring på scenen i Operaen i København. Et af landets vel nok største indiebands, Efterklang, havde spillet en del af deres koncert, før hun skulle med på scenen, og i et kort øjeblik lod lysmanden salen oplyse, så hun kunne se den fulde sal og de mange ansigter, der kiggede op mod scenen.

Udland

Johnsons rådgiver går af efter julefrokostvideo

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har onsdag måttet ud med en undskyldning i en sag, der nu har kostet hans presserådgiver jobbet.

Indland

Tillidsmand på B.T.: Tillid til Dyrby har fået alvorligt knæk

Tilliden til chefredaktør på B.T., Michael Dyrby, er dalet efter en dokumentar om kulturen på TV 2, hvor Dyrby før har været chef.

Danmark

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

Danmark

Minister varsler nye værktøjer til inddrivelse af skattegæld

Danmark

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Danmark

Skoleelever hjemsendes fra og med 15. december

Erhverv

Rekordmange ledige stillinger - virksomheder afviser ordrer

Indland

Eventbranche vil have kompensation hvis julefrokoster aflyses

Indland

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Debat

Kronik: Stort klimaansvar påhviler vores nyvalgte byrødder