Annonce
Under kvartfinalen mod Tjekkiet den 3. juli fulgte massevis af midtjyder med på storskærm på Paradepladsen i Viborg. Også her blev der kastet øl i luften. Foto: Johnny Pedersen
Danmark

Gyldne dråber falder, når Danmark scorer - men hvorfor egentlig det?

Når Danmark spiller landskamp, er det efterhånden blevet et ritual for nogle fodboldfans at kaste fadøl i luften, hvis en af de danske drenge scorer. Det er ikke sket for første gang under EM, men i løbet af slutrunden er tendensen taget til i styrke. Og hvorfor egentlig det?

Fadøl: En ung dansk mand i rød eller hvid t-shirt har for et splitsekund siden sparket en bold ind i det hvide net. Næsten før han når selv at hive armene i vejret, bryder jubelscenerne ud på tribunerne - også flere tusinde kilometer væk til storskærmsvisninger på Ofelia Plads i København eller Ceres Park Arena i Aarhus.

Alt imens vikingebrølene lyder fra de rød-hvid-klædte fans, begynder det med ét at regne. Ikke med vand fra himlen, men med gyldne dråber. Dråber fra de plastkrus, som det kort tid forinden har kostet 65 kroner at få fyldt efter en halv times venten i kø. Nu er dråberne spredt og ikke længere til at drikke. De er fordelt i hår, nakker og på bluser på fremmede mennesker.

Men hvad er det egentlig, der får nogle fodboldglade fans til at kaste deres fadøl i luften af ren jubel?

En del af repetoiret

Ifølge Henrik Høgh-Olesen, der er psykologiprofessor på Aarhus Universitet, er det ren instinktiv adfærd, når jubelscener under en fodboldkamp udvikler sig til en våd fornøjelse.

- Alle dyr har deres eget bestemte adfærdsrepetoire. Når mennesker bliver glædeligt overraskede, hopper vi i luften og kaster hænderne i luften. Har man en øl i hånden, spilder man den - det sker fuldstændig tankeløst, siger han.

For nogle er det altså ren spontan glæde, der udløser ølkastet - en ren tilfældighed. Men når det er blevet så kraftig en tendens, som vi særligt har set under europamesterskabet i herrefodbold, skyldes udbredelsen noget andet.


Alle dyr har deres eget bestemte adfærdsrepetoire. Når mennesker bliver glædeligt overraskede, hopper vi i luften og kasterne hænderne i luften. Har man en øl i hånden, spilder man den - det sker fuldstændig tankeløst.

Henrik Høgh-Olesen, psykologiprofessor på Aarhus Universitet


- Nogle adfærdsformer kan ritualiseres. Når nogle ser, at det her sker, bliver det ikke en tilfældighed. Så bliver det noget, man gør som en fejring, siger Henrik Høgh-Olesen.

Som mennesker er vi nemlig sociale dyr, og vi har det med at efterabe hinanden. Vi vil gerne føle os som en del af flokken, og derfor kan også personer, der måske ikke havde tænkt sig at kaste med øl, komme til at gøre det alligevel.

Ølkast koster bøder

At kaste øl i vejret er i strid med UEFA's stadionregler. Derfor koster det DBU bøder, hver gang danske fodboldfans tyr til denne metode for at fejre en scoring.

Allerede 30. juni fortalte DBU's kommunikationschef Jakob Høyer til TV 2, at unionen havde fået adskillige bøder fra UEFA for ølkast, og at der er tale om bøder af store tusindbeløb.

- Og de bøder bliver ved med at vokse, så vi bliver nødt til at få styr på det og finde en anden måde at fejre forhåbentlig mange sejre og mål for det her landshold, sagde han.

- I første omgang tænker man slet ikke. Men dem, der kaster øl som de sidste, når måske at tænke, at de vil drikke lidt mere, inden de hælder resten ud over mængden. Samtidig er sociale dyr meget afhængige af at gøre, som andre gør, så man vil heller ikke være den, der er udenfor, og derfor kan man mere eller mindre føle sig tvunget til det.

- Man har lært af sine forældre, at man ikke må lege med maden og spilde med ting, og man har også lært som voksen, at man selvfølgelig ikke må sprøjte øl på andre voksne mennesker, men i den her situation har vi åbenbart ophævet de her koder. For nogle tager det lidt ekstra tid at bryde, for de skal have deres fornuft inde over, og den naturlige tilskyndelse i dem er ikke at gøre det, men efterhånden overruler man den ting, man har lært, siger han.

Indianere og hatte

Det er dog ikke første gang, vi kaster med ting for at juble. I gamle dage kastede vi hatte i luften i ren eufori og glæde, selvom også det var meningsløs adfærd og man måtte lede længe efterfølgende for at finde sin hat på jorden igen, måske endda trampet halvt i stykker.

Samtidig kan man sammenligne ølkastet, som både er spild af køtid og penge, med, hvordan nordamerikanske indianerstammer under store begivenheder fejrer noget, der hedder potlatch, hvor man eksempelvis brænder tæpper af og på den måde viser sit overskud.

- På den måde viser man sine omgivelser og naboer, hvor stærke vi er, når vi kan smide sådan noget væk - fordi vi er så stærke, at vi kan få det igen, siger Henrik Høgh-Olesen.

Ø(l)dsleriet er altså også et tegn på styrke og overskud, og det vil vi gerne skilte med, når vi kaster fadøllene i vejret.

Tendenser forsvinder igen

Når vi ser andre kaste med øl eksempelvis i tv-indslag, breder tendensen sig. Selvom ølkasteriet ikke for alle er lige hverken spontant eller velovervejet, er det altså taget til under EM, og det slutter formentlig ikke her.

- I de kommende år kan det gribe om sig, fordi vi har set, at det er sådan, det gør, siger professoren.

Han mener derfor, at vi vil fortsætte med at se ølkasteriet under VM, for når først sådan en dille er kommet til, griber den om sig og accelererer, til den når et vist punkt og langsomt begynder at udvande - og det tager typisk flere år.

Forsiden netop nu
Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Næsten 40.000 ansatte i Region Hovedstaden skal fra mandag kunne fremvise et gyldigt coronapas, hvis de vil møde på arbejde.

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Danmark

Dyrby holder fri et par dage fra B.T. efter anklager

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer