Annonce
Mark Hauptmann fra CDU var en af tre konservative politikere, der på forkert vis stjal billedet i de tyske medier i denne uge. Foto: Jörg Carstensen/Ritzau Scanpix
Danmark

Grubachs tysklandsklumme: De forkerte stjal billedet

Verdammt.

I Bayern bander ministerpræsident Markus Söder fra CSU i det stille over, at George Nüsslein, hans partifælle i Forbundsdagen, har tjent kassen på at sælge mundbind i begyndelsen af coronapandemien og nu har måttet nedlægge sit mandat.

Verdammt.

I Nordrhein-Westfalen bander ministerpræsident og nyvalgt CDU-formand Armin Laschet mere højlydt over partifællerne Nikolas Löbe og Mark Hauptmann. De har også måttet trække sig fra Forbundsdagen på grund af salg af mundbind.

Verdammt.

I Baden-Württemberg bander Susanne Eisenmann også. Som spidskandidat for CDU ved landdagsvalget i morgen, søndag, er det ikke skandaler, hun har brug for, hvis hun skal vælte den grønne ministerpræsident, Winfried Kretschmann, af pinden. I forvejen halter hun bagefter i meningsmålingerne, og de griske partifæller i Berlin har ikke ligefrem øget hendes chancer for fremgang.

Verdammt.

I Rheinland-Pfalz er der også landdagsvalg i morgen. Og her er det Christian Baldauf, der bander. Som CDU-spidskandidat har han i forvejen problemer med at matche den socialdemokratiske ministerpræsident, Malu Dreyers popularitet, og det er nu blevet endnu sværere for ham at fravriste hende posten. Også selv om han for åbent kamera igen og igen understreger, at vælgerne ser på det regionale frem for det nationale.


CDU risikerer efter en uge, hvor de forkerte stjal billedet, at en del vælgere vender partiet ryggen i de to delstater.

Fra klummen


Det er en sandhed med modifikationer. For CDU risikerer efter en uge, hvor de forkerte stjal billedet, at en del vælgere vender partiet ryggen i de to delstater, mens Markus Söder og Armin Laschet som potentielle kanslerkandidater til efteråret stadig har tid at løbe på.

Det afgøres her i foråret, hvem af de to, der skal stille op som mulig afløser for forbundskansler Angela Merkel, og der gik da heller ikke mange sekunder efter offentliggørelsen af de politisk inficerede mundbind-salg, før de tog afstand fra dem.

- Det er fint at hjælpe i krisen, men at tjene kassen på den, er ikke i orden, sagde Söder, da han var færdig med at bande.

Armin Laschet var stadig ophidset og noget klarere i spyttet: - Den, der personligt beriger sig på en krise, er ikke en repræsentant for folket og må hurtigst muligt forlade parlamentet.

Det gjorde hans partifæller så, og nu ser både Söder og Laschet med spænding frem til valgresultaterne i morgen.

Den grønne ministerpræsident Winfried Kretschmann kan i Baden-Württemberg sagtens leve med, at de forkerte har stjålet billedet i en uge, hvor store dele af den tyske befolkning også  har været optaget af, hvem der skal afløse Joachim Löw som fodboldlandstræner til sommer.

De Grønne står ifølge en af de seneste meningsmålinger til at få en tredjedel af stemmerne, 33 procent, en fremgang på 2,7 procentpoint, CDU vil få 25 procent - et tab på to procentpoint.

Da det liberale FDP og socialdemokraterne SPD hver står til cirka 10 procent, kan Kretschmann, som i øjeblikket regerer sammen med CDU, vælge at danne en såkaldt trafiklys-regering med de to partier, så sort-grønt bliver til grøn, gul og rød. Det vil være en torn i øjet på de to kanslerkandidater, der ventes at satse på en sort-grøn regering efter forbundsdagsvalget.

Malu Dreyer står i Rheinland-Pfalz i spidsen for en trafiklys-regering, ser ifølge den seneste meningsmåling ud til at at få fremgang med SPD og går dermed imod landstendensen, hvor socialdemokraterne står til en mindre nedsmeltning.

SPD står i Rheinland-Pfalz til at få 33 procent af stemmerne, CDU vil i Helmut Kohls gamle hjemstat få 29 procent, De Grønne står til 10 procent og FDP til 6,5 procent.

CDU står dermed til en mindre tilbagegang, og SPD vil som i de seneste 30 år fortsat regere i Rheinland-Pfalz.

Christian Baldauf må dermed stadig leve i skyggen af Malu Dreyer, mens Markus Söder og Armin Laschet gør sig klar til slutspurten om kanslerkandidaturet. Og de kan i deres stille sind så håbe på, at det frem til valget i september ikke igen bliver de forkerte, der stjæler billedet.

Carsten B. Grubach

Carsten B. Grubach er en alsidigt orienteret journalist i Jysk Fynske Medier og erfaren Tysklands-kender og -iagttager efter hundredvis af ophold og rejser i landet med base i bl.a. Hamborg og Berlin.

Danmark

Løvkvist: Mens hårtotterne flyver i DF, lister formanden i sikkerhed og håber, det går over

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Danmark For abonnenter

Motorvejsplaner efterlader borgere i usikkerhed i årevis: Sådan kan de skånes i fremtiden

Podcasts

Net-butikker presser din urhjerne: Sådan undgår du uønskede impulskøb