Annonce
Indland

Grøn SF'er nyder nutidens fokus på klima

Simon Skipper/Ritzau Scanpix

Den EU-positive og klimaglade Steen Gade, der 9. april fylder 75 år, har siddet i Folketinget over to omgange og var engang tæt på at blive SF-formand.

Smilet var stort og bredt, da det tidligere folketingsmedlem for SF Steen Gade fra sidelinjen iagttog valget til Europa-Parlamentet sidste år.

SF blev det tredjestørste danske parti i Bruxelles, men Steen Gade, som runder 75 år 9. april, kunne også konstatere, at det skete med et EU-positivt og grønt program.

- Klima og EU er på en måde vokset sammen i den valgkamp, sagde Steen Gade til Politiken efter valget.

Miljø og klima samt EU-linjen i SF har Steen Gade kæmpet for i mange år. I begyndelsen af 00'erne var begge mærkesager nærmest tabt for ham.

Han havde tabt de interne EU-politiske kampe i SF. Og posten som direktør i Miljøstyrelsen havde han sagt op i protest.

Han kan se tilbage på en politisk karriere, der blandt andet bragte ham helt tæt på posten som formand for SF.

I 1991 var han en knivspids fra at fortrænge Holger K. Nielsen som SF's nye leder. Men han tabte et tæt formandsvalg om at afløse Gert Petersen.

Steen Gade bevarede dog sin centrale plads i SF. Sammen med Holger K. Nielsen forhandlede han de fire danske EU-forbehold på plads med Socialdemokraternes formand, Poul Nyrup Rasmussen.

Forbeholdene drejede Danmark i en langt mere EU-skeptisk retning, end Steen Gade selv ønskede det.

I 1998 nedlagde han sine tillidsposter i SF, fordi Holger K. og partiets flertal anbefalede danskerne at stemme nej til Amsterdam-traktaten.

Samme år stiftede Steen Gade den EU-positive organisation Nyt Europa. I 1999 forlod han Folketinget, fordi miljøminister Svend Auken (S) satte ham i spidsen for Miljøstyrelsen.

Her kæmpede Steen Gade i to år mod VK-regeringens opgør med Aukens "miljøimperium".

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) fortalte i 2003 til Venstres landsmøde, at "ikke en fisk, ikke en fugl, ikke en frø vil få det dårligere".

Steen Gade var lodret uenig med Fogh og forlod sin post som Miljøstyrelsens direktør i protest mod VK-regeringens nedskæringer.

- Vi er inde at skære - ikke ved benet, men i benet, forklarede Steen Gade dengang.

To år senere overraskede han mange ved at genopstille til Folketinget for SF. Han endte med at sidde i Folketinget fra 1981-1999 og 2005-2015.

Han er uddannet lærer fra Herning Seminarium i 1969.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

I SF har vi ikke glemt hverken landdistrikterne eller grænsen

Grænselukning: Folketingskandidat Henrik Boye forlod SF i sidste uge, fordi vi angiveligt skulle være et storbyparti, der ikke forstår grænselandets problemer i en corona-tid. Det er rigtigt, at SF henter en del vælgere i større byer, men på trods af det faktum, kæmper vi for et Danmark, der hænger sammen. Vi har netop – sammen med andre partier – landet en udligningsreform, hvor vi lykkedes med vores mål om at sende flere penge til de mest økonomisk udfordrede yderkommuner, fordi alle, uanset postnummer, skal have gode skoler, ældrepleje og hjælp til udsatte. Det sender blandt andet 66 millioner kroner i retning af Henrik Boyes hjemkommune Aabenraa, hvilket er en klar forbedring i forhold til regeringens udspil. Samtidig har SF vedholdende sat landdistriktspolitiske forslag på dagsordenen – faktisk er vi det eneste parti, som har fremsat folketingsforslag i landdistriktsudvalget i det forgange år: Et om at sikre lånemuligheder i landdistrikterne og et om at sikre billige muligheder for varmeforsyning for de i landdistrikterne, som er tvunget til at skifte deres oliefyr, men reelt ikke kan gøre det, fordi bankerne ikke vil låne ud. Det gør vi, fordi kampen mod ulighed ligger i SF’s DNA, og vi vil ikke acceptere, at man har ringere muligheder, fordi man bor det forkerte sted. I forhold til grænsen kan jeg godt forstå skuffelsen over, at den totale åbning udebliver, men mon ikke snart den kommer? Jeg vil stilfærdigt gøre opmærksom på, at det var regeringen, der lukkede grænsen - ikke SF! Men når vi i SF ikke bare siger, at vi skal åbne på vid gab med det samme, så handler det om, at vi er nødt til at lave en genåbning, der er kontrolleret og med størst mulig hensyntagen til sårbare grupper, som kan blive smittet. Hensynet til menneskers sundhed vejer altså tungest, ikke afvisningen af mindretallenes behov for at passere grænsen. Vi har oven i købet kæmpet ihærdigt for, at for eksempel kærestepar kan passere grænsen – noget som er blevet til virkelighed i denne uge. Samtidig har jeg flere gange personligt rejst spørgsmål om problemer med at få lov at krydse grænsen under covid-19 for politiet, ligesom jeg i Sydslesvig-udvalget har været med til at sikre penge til det danske mindretal, som også er ramt økonomisk at corona. Det korte af det lange er, at jeg ikke kan genkende billedet, som tegnes af SF. Vi har hverken glemt landdistrikterne eller grænsen.

Annonce
Annonce