Annonce
79-årige Leif Heiselberg var den første, der blev vaccineret mod coronavirus i Danmark. Søndag fik han anden og sidste dosis, og bagefter mødte Avisen Danmark ham til en snak om livet siden det første stik. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Danmark

Glade Leif fik sit andet stik: - Siden min første vaccine er jeg blevet lidt mere ydmyg

Den 27. december var 79-årige Leif Heiselberg den første i Danmark, der fik første dosis coronavaccine. Søndag fik han andet og sidste stik, og Avisen Danmark mødte ham bagefter til en snak om, hvordan de mellemliggende tre uger har været.

Stik: Det er søndag formiddag i Vollsmose, og kulden bider i fingrene, mens solen skinner fra en blå himmel. En flok journalister og fotografer er stimlet sammen foran Ældrecenter Øst på samme måde som for tre uger siden.

Dengang blev der skrevet historie lige her i den fynske hovedstad, da Leif Heiselberg som den første i Danmark fik første skud vaccine mod coronavirus. Søndag var det blevet tid til at give anden dosis til ham og 89 andre beboere på plejehjemmet – og tid til at give første dosis til seks af de beboere, der for få uger siden havde takket nej, men som siden har ombestemt sig.

Igen var det 79-årige Leif Heiselberg, der fik dagens første stik af selvsamme læge, som ordnede sagerne i december. Og det var en glad mand, der efter et kvarters observation efter at have fået stikket trådte uden for dørene til plejehjemmet for at møde pressen.

Søndag var 79-årige Leif Heiselberg igen en ombejlet mand på samme måde, som da han den 27. december blev den første i Danmark, der fik et skud coronavaccine. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Hvis man ellers skal tro på, hvad de kloge i tv siger, så skulle jeg jo helst ikke kunne få corona snart. Det er jeg rigtig glad for. Men det er jo sin sag at sidde her og være rask, mens andre ude i verden bliver syge og dør. Det bedste ville være, hvis alle kunne blive vaccineret, så ingen kunne blive syge af den virus, sagde han til Avisen Danmark, da han efter et par live-udsendelser direkte på tv kunne sætte sig ned i vindfanget til plejehjemmet.


Det er jo sin sag at sidde her og være rask, mens andre ude i verden bliver syge og dør. Det bedste ville være, hvis alle kunne blive vaccineret, så ingen kunne blive syge af den virus.

Leif Heiselberg


Landskendt

Siden han i de sidste dage af det mærkværdige år 2020 blev landskendt gennem alverdens medier, har livet været en anelse anderledes for den tidligere erhvervsjurist.

På plejehjemmet har hverdagen været den samme som i månederne forinden, hvor håndsprit, mundbind, besøgsrestriktioner og færre aktiviteter har været kendetegnende. Til gengæld er gamle bekendtskaber fra hans unge dage pludselig dukket op igen.

- Der er mennesker, jeg ikke har set i 60-70 år, som har kontaktet mig igen. Det var jeg lidt overrasket over. Blandt andet en gammel soldaterkammerat, fra da jeg var soldat i ’67 og en advokat, jeg kendte for længe siden, som også sendte mig billeder fra gamle dage. Det blev jeg rigtig glad for, for så kunne jeg kigge lidt på billeder af nogle af mine kammerater fra dengang.

Mens Leif Heiselberg sidder i vindfanget og fortæller om livet efter første vaccinedosis, går andre beboere på plejehjemmet forbi i forhallen bag ham. Undervejs vender han hovedet flere gange for at hilse og grine til dem med en kæk kommentar. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Indeni har noget dog også ændret sig hos den glade fynbo.

- Siden min første vaccine er jeg blevet lidt mere ydmyg. Pludselig vidste jeg, at jeg ikke blev en af de første, der kunne blive syg. Når man samtidig læser om dem, der bliver syge og dør af virussen, påvirker det én.

Selv har Leif Heiselberg ikke tænkt sig at udnytte sin frihed til at smutte i det lokale center for at handle, selvom han er bedre beskyttet end før. Til gengæld har han planer om at sætte sig med en kold alkoholfri øl lige fra køleskabet og måske læse i et bind fra sit nyindkøbte antikvariske Den Store Danske Encyklopædi, og senere på dagen får han familiebesøg.

En god dag

På plejehjemmet i Odense er smilet også stort hos leder Annegrethe Strøger Hansen. Hun er tydeligvis i godt humør og glæder sig over, at man også her snart kan se frem mod lysere tider.

- Vi er rigtig glade for, at så mange bliver vaccineret for anden gang i dag, og at nogle samtidig får første stik, selvom de i begyndelsen havde takket nej.

Selvom de fleste beboere snart er effektivt beskyttede mod coronavirus, bliver hverdagen på plejehjemmet dog ikke som i gamle dage lige med det samme. Men Annegrethe Strøger Hansen glæder sig med sit personale og beboerne til, at det sker.

Om coronavaccinen fra Pfizer/Biontech

  • Vaccinen fra Pfizer/Biontech kræver to doser for at opnå fuld effekt. Anden dosis anbefales at blive givet tre-seks uger efter første stik.
  • Fra en uge efter anden dosis opnår vaccinen sin fulde effekt. Her viser de grundige undersøgelser, at den vil beskytte den vaccinerede mod coronavirus i 95 procent af tilfældene. Dermed vil fem procent af de, der har fået vaccinen, fortsat være i risiko for at blive syge med coronavirus.
  • Det er fortsat uvist, om vaccinen også beskytter imod, at en vaccineret kan give smitte videre.
Søndag formiddag kort før klokken 9 blev vaccinerne leveret på Ældrecenter Øst i Odense. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Leif Heiselberg var en glad mand, da han gik ud til pressen efter at have fået sin anden og sidste dosis coronavaccine. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Søndag skulle 89 beboere på plejehjemmet i Vollsmose have deres anden dosis af coronavaccinen. Seks andre beboere fik samme dag deres første stik, selvom de i første omgang havde takket nej til muligheden. Foto: Birgitte Carol Heiberg
79-årige Leif Heiselberg var den første, der blev vaccineret mod coronavirus i Danmark. Søndag fik han anden og sidste dosis, og bagefter mødte Avisen Danmark ham til en snak om livet siden det første stik. Foto: Birgitte Carol Heiberg
79-årige Leif Heiselberg var den første, der blev vaccineret mod coronavirus i Danmark. Søndag fik han anden og sidste dosis, og bagefter mødte Avisen Danmark ham til en snak om livet siden det første stik. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Debat

Kronik: Aften og morgen med præsten og forfatteren Jakob Knudsen

Nu om stunder er det ikke ualmindeligt at møde danske præster, der er blevet skilt, gift på ny og stadig er i deres præsteembeder. Således forholdt det sig imidlertid ikke i sin tid for præsten og forfatteren Jakob Knudsen (1858-1917).

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Danmark

Kristendemokraterne klapper ad Rohde: Ingen kan styre mig

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'