Annonce
Foto: Mads Dalegaard
Læserbrev

Giv sygeplejersker samme løn som journalister

Debat: Som pensioneret sygeplejerske har jeg med stor interesse fulgt sygeplejerskekonflikten siden dens start. Desværre føler jeg en stigende irritation over at følge pressens dækning af konflikten. Derfor må jeg til tasterne.

Med udgangspunkt i én bestemt lønseddel, første gang vist i Politikken, og senere hyppigt delt på nettet, må rigtigt mange tro, at alle sygeplejersker tjener omkring 42.000 kr. om måneden. Og en ægte lønseddel er da også et vægtigt materiale, hvis man altså vil vide, hvad en bestemt sygeplejerske har tjent i en bestemt måned.

Men at ophøje den enkelte lønseddel til dokumentation for, at alle sygeplejersker tjener 42.000 er helt ude i hampen.

Den opmærksomme læser kan faktisk se en del ud af en lønseddel. Grundlønnen på den delte seddel ligger på ca. 30.000 kr. så der må være tale om en sygeplejerske med ca. 10 års anciennitet. Der er forskellige tillæg på sedlen, fordi sygeplejersken har været i aften- eller nattevagt og har arbejdet i weekenden, og der er en varslingsgodtgørelse, fordi arbejdsplanen er ændret med kort varsel. En anden lønseddel fra samme sygeplejerske i dagvagt ville altså lyde på 30.000 kr. For en ny uddannet ville den være på omkring 25.000. Der er godt nok langt til de 42.000!

Der er sket enorme ændringer på sygehusene i de senere år. Mange operationer og behandlinger foregår ambulant. Der er udbredt ambulatorievirksomhed. Derfor arbejder mange sygeplejersker i dagvagt. Det skal man også kunne leve af. Produktiviteten er øget, sygeplejerskerne har overtaget opgaver fra lægerne, kravene til dokumentation er og skal være store, der mangler allerede i dag hænder på afdelingerne.

At ophøje den enkelte lønseddel til dokumentation for, at alle sygeplejersker tjener 42.000 er helt ude i hampen

Jeg har undret mig over den lethed, hvormed især mandlige journalister når frem til, at sygeplejersker får en passende løn. Journalister har selv en ret kort uddannelse og tjener væsentlig mere end sygeplejersker. Føles det stadig bare så naturligt, at mænd skal have mere i løn end kvinder?

Måske vil I indvende, at journalister er privatansatte og derfor i en helt anden kategori. Men vi giver da udbredt mediestøtte her i landet, og inden længe bliver TV og radiolicens betalt over skattebilletten. Så lidt offentligt ansatte er I altså. Mediestøtten kunne givetvis række længere, hvis alle journalister fik samme løn, som sygeplejersker gør. Lyder det fristende?

Sygeplejerskestrejken handler primært om grundløn og om arbejdsvilkår. Over 5000 sygeplejersker strejker nu, og det, visse journalister først på sommeren kaldte den glemte strejke, begynder at have mærkbare konsekvenser. Tallet 5000 er vigtigt at bide mærke i. Hvis udviklingen mht. tilgang og afgang fra faget fortsætter som hidtil, så vil der om fem år mangle 5000 sygeplejersker her i landet.

Tænk, hvis dagspressen seriøst beskæftigede sig med dette, og dermed bidrog til en konstruktiv løsning af problemet. Det er tid til at gøre sygeplejen til et attraktivt fag igen. Et fag med en høj faglighed og løn og vilkår, der matcher det store ansvar.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

Thailand åbner for vaccinerede danskere fra november

Udland

Svær exit fra Afghanistan får lande til at foreslå EU-styrke

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge