Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Foto: Mads Dalegaard
Læserbrev

Giv sygeplejersker samme løn som journalister

Debat: Som pensioneret sygeplejerske har jeg med stor interesse fulgt sygeplejerskekonflikten siden dens start. Desværre føler jeg en stigende irritation over at følge pressens dækning af konflikten. Derfor må jeg til tasterne.

Med udgangspunkt i én bestemt lønseddel, første gang vist i Politikken, og senere hyppigt delt på nettet, må rigtigt mange tro, at alle sygeplejersker tjener omkring 42.000 kr. om måneden. Og en ægte lønseddel er da også et vægtigt materiale, hvis man altså vil vide, hvad en bestemt sygeplejerske har tjent i en bestemt måned.

Men at ophøje den enkelte lønseddel til dokumentation for, at alle sygeplejersker tjener 42.000 er helt ude i hampen.

Den opmærksomme læser kan faktisk se en del ud af en lønseddel. Grundlønnen på den delte seddel ligger på ca. 30.000 kr. så der må være tale om en sygeplejerske med ca. 10 års anciennitet. Der er forskellige tillæg på sedlen, fordi sygeplejersken har været i aften- eller nattevagt og har arbejdet i weekenden, og der er en varslingsgodtgørelse, fordi arbejdsplanen er ændret med kort varsel. En anden lønseddel fra samme sygeplejerske i dagvagt ville altså lyde på 30.000 kr. For en ny uddannet ville den være på omkring 25.000. Der er godt nok langt til de 42.000!

Der er sket enorme ændringer på sygehusene i de senere år. Mange operationer og behandlinger foregår ambulant. Der er udbredt ambulatorievirksomhed. Derfor arbejder mange sygeplejersker i dagvagt. Det skal man også kunne leve af. Produktiviteten er øget, sygeplejerskerne har overtaget opgaver fra lægerne, kravene til dokumentation er og skal være store, der mangler allerede i dag hænder på afdelingerne.

At ophøje den enkelte lønseddel til dokumentation for, at alle sygeplejersker tjener 42.000 er helt ude i hampen

Jeg har undret mig over den lethed, hvormed især mandlige journalister når frem til, at sygeplejersker får en passende løn. Journalister har selv en ret kort uddannelse og tjener væsentlig mere end sygeplejersker. Føles det stadig bare så naturligt, at mænd skal have mere i løn end kvinder?

Måske vil I indvende, at journalister er privatansatte og derfor i en helt anden kategori. Men vi giver da udbredt mediestøtte her i landet, og inden længe bliver TV og radiolicens betalt over skattebilletten. Så lidt offentligt ansatte er I altså. Mediestøtten kunne givetvis række længere, hvis alle journalister fik samme løn, som sygeplejersker gør. Lyder det fristende?

Sygeplejerskestrejken handler primært om grundløn og om arbejdsvilkår. Over 5000 sygeplejersker strejker nu, og det, visse journalister først på sommeren kaldte den glemte strejke, begynder at have mærkbare konsekvenser. Tallet 5000 er vigtigt at bide mærke i. Hvis udviklingen mht. tilgang og afgang fra faget fortsætter som hidtil, så vil der om fem år mangle 5000 sygeplejersker her i landet.

Tænk, hvis dagspressen seriøst beskæftigede sig med dette, og dermed bidrog til en konstruktiv løsning af problemet. Det er tid til at gøre sygeplejen til et attraktivt fag igen. Et fag med en høj faglighed og løn og vilkår, der matcher det store ansvar.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Debat

Debat: Lad ikke EU splitte Nato

Udland

Dykkere reddede 12 meter lang pukkelhval fri af drivgarn

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen