Annonce
Henning Kjeldsen er blandt andet indehaver af Danmarks største fiskerifartøj, trawleren Gitte Henning L349. Arkivfoto: Morten Stricker.
Danmark

Få overblik over sagen: Kvotekonge risikerer konfiskering af 210 millioner kroner

Retssagen mod kvotekongen Henning Kjeldsen fortsatte mandag i Retten i Holstebro. Storfiskeren fra Skagen er tiltalt for at have været den reelle ejer af en række stråmandsvirksomheder, der har givet ham adgang til flere fiskekvoter end tilladt.

Hør hele historien om Danmarks rigeste fisker, som lige nu sidder på anklagebænken i Holstebro. Fortalt af en journalist, som kom tæt på ham. Det er i Podcasten Danmark her:

 

Fisk: Mandag fortsatte retssagen mod storfiskeren Henning Kjeldsen og ni andre ved Retten i Holstebro.

Kjeldsen, der er kendt som en af de danske kvotekonger og i øvrigt ifølge DR er god for 1,8 milliarder kroner, er sigtet og mistænkt for at være hovedpersonen, der har trukket i trådene i en omfattende sag om fusk med fiskeriet.

Bagmandspolitiet mener, at Kjeldsen har tilegnet sig flere fiskekvoter, end hans fiskevirksomhed havde ret til, ved at indsætte stråmænd i en række selskaber, der besidder de lukrative kvoter.

På den måde har han tjent millioner på at fiske på kvoter, der ikke burde tilhøre ham, lyder anklagen. Millioner, som Anklagemyndigheden vil have konfiskeret, hvis Henning Kjeldsen og de øvrige tiltalte findes skyldige.

Foruden mandagens møde i Holstebro er der otte retsmøder tilbage i juni, inden retten går på sommerferie i juli. Sagen begyndte i februar efter at have været udskudt på grund af corona-epidemien.

En af Danmarks 100 rigeste mænd sidder på anklagebænken i Retten i Holstebro. Sammen med ni andre er storfiskeren Henning Kjeldsen tiltalt i en sag om svindel med fiskekvoter for flere hundrede millioner kroner. Arkivfoto: Morten Stricker

1 Flere fiskekvoter end tilladt

I alt er ti mennesker på anklagebænken i sagen med et anklageskrift, der tæller cirka 70 sider.

De tiltalte er foruden Henning Kjeldsen syv andre vestjyske fiskere, der er anklaget for velvidende at have været indsat som stråmændsdirektører i en række selskaber, der har opkøbt fiskekvoter.

Den danske lovgivning på fiskeriområdet siger, at der et loft for, hvor mange fiskekvoter en enkelt fisker må besidde, men ifølge Anklagemyndigheden har selskaberne reelt været ejet af Henning Kjeldsen, der har kontrolleret selskaberne i baggrunden.

På den måde har han ifølge anklagen fanget fisk og tjent op mod 210 millioner kroner, uden egentlig at have ret til det.

Udover Kjeldsen og de syv fiskere er også en revisor og en advokat tiltalt for i en årrække at have rådgivet storfiskeren i bevidst omgåelse af kvotereglerne.

2 Kan miste retten til at fiske

Samtlige ti personer på anklagebænken nægter sig skyldige i sagen.

Hvis de findes skyldige ved retten i Holstebro, risikerer Henning Kjeldsen og de øvrige tiltalte at få konfiskeret op mod 210 millioner kroner. Beløbet lød tidligere på 232 millioner kroner, men det er blevet nedsat.

Derudover forsøger anklagemyndigheden at inddrage Kjeldsens ret til at fiske i Danmark. Det vil betyde, at han skal skaffe sig af med sine kvoter og sin flåde af fiskefartøjer, der ifølge BT har stået for at fange hver tiende fisk i dansk farvand.

Kjeldsen risikerer ligesom de øvrige ni tiltalte at modtage bødestraffe på et foreløbigt ukendt beløb.

Samtidig risikerer advokaten og revisoren, der er tiltalte i sagen, at miste retten til at drive advokat- og revisionsvirksomhed, hvis de kendes skyldige.

3 Flere anklager mod Kjeldsen

Sagen om den påståede omgåelse af reglerne for fiskekvoter er ikke den eneste anklage, der hænger over storfiskeren Henning Kjeldsen.

I marts kunne Avisen Danmark afsløre, at Kjeldsens selskab Gitte Henning Konsum A/S også er anklaget af Bagmandspolitiet for at have afgivet ”urigtige eller vildledende oplysninger” eller ”fortiet oplysninger”. Det er sket i forbindelse med, at selskabet i 2016 modtog støtte til renovering af to trawlere, der allerede var blevet solgt.

Da efterforskningen af sagen begyndte, lød vurderingen fra Fiskeristyrelsen, at der var svindlet for mindst seks millioner kroner. Hvor stort et beløb, der reelt er tale om, ønskede Bagmandspolitiet ikke at svare på.

To andre selskaber er også tiltalt. De tilhører ikke Henning Kjeldsen på papiret, men de indgår begge i sagen om svindlen med fiskekvoter, hvor Kjeldsen altså har nægtet sig skyldig i at indsætte stråmænd i flere virksomheder.

Det vides endnu ikke, hvornår selskabet Gitte Henning Konsum A/S og de to øvrige selskaber  skal for retten.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge