Annonce
Stinus Lindgreen - en politiker som Funding & Løvkvist gerne ville drikke en øl med. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Funding & Løvkvist møder Stinus Lindgreen: Man kan ikke gøre sig begreb om, hvor ubehageligt det var

Avisen Danmarks politiske makkerpar Thomas Funding og Kasper Løvkvist har været på tur for at optage interviews med politikere, de gerne ville drikke en øl med. Læs et uddrag af interviewet med Radikales sundhedsordfører Stinus Lindgreen - og hør det hele på avisendanmark.dk/podcasts, i app'en Nyhedskiosken, eller hvor du normalt finder din podcast.

Politik: Stinus Lindgreen er Radikales sundhedsordfører. Det er ham med hestehalen, den lange krop og det sorte tøj som hele Danmark har lært af kende som en af de markante skikkelser i coronapolitikken.

Vil du høre podcasten med Stinus Lindgren, så tryk her:

 


Funding & Løvkvist har mødt ham på kontoret på Christiansborg og har talt om alt fra heavy metal, nørdede øldetaljer, sognerådspolitik og hvordan det er at være politiker med forskerbaggrund. Men også om hvordan det var som nyvalgt at havne midt i en regulær nedsmeltning i Radikale.

Det er her, vi kommer ind i samtalen i dette uddrag af Funding & Løvkvists podcastinterview med Stinus Lindgreen:

I havnede i en metoo-sag med Morten Østergaard og et langt gruppemøde i Den Sorte Diamant. Hvordan var det?

- Jeg havde ingen ide om, hvad vi gik ind til. Det var helt forfærdeligt.

Fortæl lige hvad der skete på mødet.

- Det ved alle jo. Det var der, Morten Østergaard trak sig som politisk leder. Vi stod pludselig i en situation, ingen af os havde forudset. Det var ikke en sjov periode. Jeg ved ikke, om folk glemmer det, men politikere er trods alt også mennesker. Det var nogle hårde uger at komme igennem - de ting, man skulle høre, og de henvendelser, man fik fra journalister.


Jeg er ikke i politik for at lave sådan noget personfnidder og mudderkast. Jeg kan slet ikke holde det ud.

Stinus Lindgreen, R


Hvorfor var det hårdt?

- Man blev konstant kimet ned. Der var ikke et sekunds ro. Det var meningen, vi skulle holde efterårsferie. Man er faktisk meget på som politiker, det er rimeligt hårdt, selv om jeg godt ved, at mange ikke tror det. Jeg havde ikke ferie overhovedet.

Det er så også en del af politik, hvor du ikke kan bruge din forskerfaglighed til meget?

- Det er bestemt ikke den del af politik, jeg synes er sjovest. Jeg er ikke i politik for at lave sådan noget personfnidder og mudderkast. Jeg kan slet ikke holde det ud. Jeg vil ikke bruge tid på det, men det kan man ikke undgå. Det ville også være naivt at tro andet. Det, man skulle læse som Morten, Sofie og de andre, var ikke rart. Jeg kender dem, det er mine kolleger, og det er hårdt, fordi det ikke bare rammer dem men også familie og børn og alle mulige andre. Det, synes jeg, alle skal huske.

Tager man sig godt nok af hinanden herinde?

- Det synes jeg faktisk. Da jeg kom hjem sent om aftenen efter mødet, fik jeg sms'er fra kolleger fra alle partier, der skrev, at de havde ondt af mig, og jeg skulle sige til, hvis jeg havde brug for at snakke. Det var virkeligt rart at opleve det sammenhold.

Morten Østergaard trak sig på mødet, og lige pludselig skulle I vælge ny politisk leder.Hvordan fandt du ud af, hvem du skulle stemme på?

- Det er svært. Personlige relationer. Hvordan tror jeg, partiet vil stå bedst bagefter? Der må man mærke efter - der er ikke noget facit, man kan ikke sidde og regne på det. Så må man bruge mavefornemmelsen.

Vi gætter på, at du føler dig tilpas i den politiske linje, som vi nu ser konturerne af med Sofie Carsten Nielsen som leder, hvor hun har taget Lidegaard ind som næstformand?

- Ja, men det hører også med, at jeg allerede som nyvalgt sagde, at Martin Lidegaard var grunden til, at det var oplagt for mig at melde mig ind i Radikale. Hans tid som klimaminister gjorde det klart for mig, at det var et parti, der tog klimaproblematikken alvorligt.

Hvorfor stemte du så på Sofie Carsten Nielsen og ikke ham?

- Der er alle mulige grunde til, hvordan man føler efter, og hvad jeg tror er bedst i den situation, vi står i. Meget nærmere kan jeg ikke komme det. Man må mærke efter.

For lidt siden kom vi til at grine, og så sagde du umiddelbart efter, at det faktisk overhovedet ikke var sjovt. Det stikker ret dybt i dig, hvor hårdt det var?

- I kan i bredeste forstand ikke gøre jer noget begreb, om hvor ubehageligt, det var. At der er så meget fokus på det, jeg ikke synes, er det vigtige. Det er ubehageligt, fordi jeg kender menneskene bag. Alle er berørt af det her, hvad enten det er den afgående formand eller den nye formand.

Og lige inden vi gik i gang med dette interview, kom meddelelsen om, at Morten Østergaard ikke genopstiller, så det altså ligner, at han er færdig i politik.

- Ja, og det synes jeg er vildt vemodigt. Jeg har ondt af ham og hans familie, og det, de går igennem. Det er ikke for at undskylde, hvad folk har gjort - det handler om, at det har nogle menneskelige konsekvenser.

Lyt til hele interviewet på avisendanmark.dk/podcasts, i app'en Nyhedskiosken, eller hvor du finder din podcast.

Politik med Funding & Løvkvist: Politikere der er værd at drikke en øl med

Avisen Danmarks politiske makkerpar, Thomas Funding og Kasper Løvkvist, har taget deres ugentlige podcast på en sidste tur for at tale med politikere, som de gerne vil drikke en øl med.

Funding & Løvkvist har mødt seks politikere:

 • Rasmus Prehn (S), fødevareminister
 • Pernille Vermund (NB), partistifter og -leder
 • Lars Løkke Rasmussen, løsgænger
 • Stinus Lindgreen (R), sundhedsordfører
 • Mona Juul (K), erhvervs- og klimaordfører
 • Preben Bang Henriksen (V), retsordfører

Lyt til podcasten og hør Stinus Lindgreen fortælle om:

 1. Selv at brygge satans godt øl i mors bryggers
 2. Forskellen på porter og stout
 3. Heltemusik, drager og riddere
 4. At være landspolitiker, ikke sognerådspolitiker
 5. At ende i Folketinget fordi han kom til at række hånden op
 6. Frygten for reformer
 7. At bruge sin forskerfaglighed i politik
 8. Hvorvidt han overhovedet er politiker
 9. Myndighedernes langsommelighed i forhold til regeringen
 10. Lagring af øl
Danmark

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank vil skåne familien for sin sygdom - Min kone skal beholde sin nye kæreste 9:9