Annonce
Mona Juul - en politiker som Funding & Løvkvist gerne ville drikke en øl med. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Danmark

Funding & Løvkvist møder Mona Juul: Jeg troede bare man knaldede et knæ op i skridtet på dem

Avisen Danmarks politiske makkerpar Thomas Funding og Kasper Løvkvist har været på tur for at optage interviews med politikere, de gerne ville drikke en øl med. Læs et uddrag af interviewet med Konservatives Mona Juul - og hør det hele på avisendanmark.dk/podcasts, i app'en Nyhedskiosken, eller hvor du normalt finder din podcast.

Politik: Mona Juul er erhvervs- og klimaordfører for Konservative. Hun er kommet direkte ind i politik fra toppen af reklamebranchen og har taget både kolleger og følgere af politik med storm på grund af hendes ligefremme facon og iøjnefaldende talent.

Funding & Løvkvist har mødt hende på kontoret til en snak om erhvervslivet kontra Christiansborg - blandt andet hvordan hun har oplevet metoo-debatten begge steder. Det er her, vi kommer ind i samtalen i dette uddrag af Funding & Løvkvists podcastinterview med Mona Juul:

Du har skrevet, at du ville ønske, at Helle Thorning-Schmidt havde slået håret ud og givet mere af sin kvindelighed. Hvorfor skrev du det?

- Jeg har altid synes, at Helle Thorning er så megasej. Hun står for den helt forkerte politik, men hun er en supersej kvinde. Hun havde et ry for at man ikke kunne mærke hende, og hun havde det der stramme look. Jeg hørte hende engang sige, at det var, fordi hun valgte, at det skulle være sådan. Det skal man have respekt for, men havde det været mig, ville jeg have kastet håret rundt.

Handler det om, at du synes, der skal være plads til at spille på nogle andre præmisser end mændenes?

- Ja, det skal der da.

Mener du ligefrem, at hun havde et ansvar for at gøre det?

- Nej, hun havde først og fremmest et ansvar for at være en rollemodel som den første kvindelige statsminister, og det synes jeg, hun blev.


Jeg har altid synes, at Helle Thorning er så megasej. Hun står for den helt forkerte politik, men hun er en supersej kvinde.

Mona Juul (K)


Kunne man ikke argumentere for at hun ville have været en endnu bedre rollemodel, hvis hun havde spillet mere på sine kvindelige sider?

- Havde hun nu fået en periode mere, havde hun sikkert også gjort det. Jeg vil skyde på, at hun har fået en hav af gode råd som den første, og nogle gange skal man altså bare let it go og gøre, hvad der passer en.

Du kommer fra en mandsdomineret verden i reklamebranchen, hvor du kom ind fra et marketingsjob i Arla. Hvordan var dit møde med den verden?

- Det er jo en festlig branche.

Festlige brancher kan ofte være ret hårde for kvinder.

- Ja, der har været mange episoder at forhold sig til, mange grimme - og sjove - historier. Men jeg må med skam sige, at jeg ikke har gået og registreret det. Jeg troede bare, at man knaldede et knæ op i skridtet på dem, der ikke opførte sig ordentligt. Jeg var ret gammel, da jeg opdagede, at der kan være nogle magtstrukturer, der betyder, at man ikke bare gør det. Det var jeg nød til at tage på mig som leder.

Tog I et opgør med det, da du var chef i reklamebranchen?

- Nej, men vi gjorde noget andet: Vi tog action, når der var nogle udfordringer og var synlige på det. Når man er det, er ingen i tvivl om, hvad der vender op og ned i ens virksomhed. Problemet i politik, på TV 2 og andre steder er, at man ikke har været tydelig med, at man får et los i røven, når man har gjort sådan og sådan, så det er tydeligt, at det vil man ikke have fremover. Det er det vigtigste, man kan gøre.

I har i den konservative folketingsgruppe haft jeres metoo-sag, hvor det nu tidligere medlem Orla Østerby mødte nogle hårde konsekvenser. Hvad tænkte du om det?

- At ledelsen håndterede det, som den skulle. Vi blev informeret, og man tog en konsekvens, men man sagde også, at når der var gået en periode, så var han velkommen til at starte forfra og få sine ordførerskaber tilbage. Det, synes jeg, var passende. Når det er sagt, kan man have tusind meninger om sådan noget, og det er der da dæleme også mange, der har. Men man er nødt til at være præcis på, hvad man vil have, og hvad man ikke vil have.

Hvordan har du oplevet udviklingen de sidste 10-15-20 år?

- Det er bare godt, at vi får øjnene op. Der sker mange tåbelige ting. Min kæreste synes, jeg er dybt hysterisk, men det er jo, fordi han er en ordentlig mand, der ikke går rundt og klasker nogen i nummeren. Vi ved, hvem de er, vi har set det, vi har selv prøvet det, og det skal bare stoppes. Det er godt, at der er kommet rum for at stoppe det, fordi det giver en ubalance. Det går jo ikke, at man ikke kan gå rundt på Christiansborg uden, der er nogen, der skal patronisere en på grund af sit køn.

Lyt til hele interviewet på avisendanmark.dk/podcasts, i app'en Nyhedskiosken, eller hvor du finder din podcast.

Politik med Funding & Løvkvist: Politikere der er værd at drikke en øl med

Avisen Danmarks politiske makkerpar, Thomas Funding og Kasper Løvkvist, har taget deres ugentlige podcast på en sidste tur for at tale med politikere, som de gerne vil drikke en øl med.

Funding & Løvkvist har mødt seks politikere:

 • Rasmus Prehn (S), fødevareminister
 • Pernille Vermund (NB), partistifter og -leder
 • Lars Løkke Rasmussen, løsgænger
 • Stinus Lindgreen (R), sundhedsordfører
 • Mona Juul (K), erhvervs- og klimaordfører
 • Preben Bang Henriksen (V), retsordfører

Lyt til podcasten og hør Mona Juul fortælle om:

 1. At have haft princippet, at hun ikke ville lave porno eller politik
 2. At blive afvist af Socialdemokratiet
 3. Stoltheden over at blive valgt
 4. At være den rigtige konservative
 5. Mødet med rænkespil i boligforhandlingerne
 6. Ubalancen i politik
 7. At være bedst forberedt
 8. At være skrap uden at være uforskammet
 9. At være misundelig på karrierepolitikere
 10. At være til casting på "Kender du typen"
Danmark

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank vil skåne familien for sin sygdom - Min kone skal beholde sin nye kæreste 9:9