Annonce
Henning Hyllested - en politiker der ifølge Funding & Løvkvist har gjort sig fortjent til betegnelsen "bonderøv".
Danmark

Funding & Løvkvist møder Henning Hyllested: Der er så meget løgn på Christiansborg

Avisen Danmarks politiske makkerpar Thomas Funding og Kasper Løvkvist har været på tur rundt i landet for at optage interviews med politiske bonderøve. Læs et uddrag af interviewet med Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested - og hør det hele på avisendanmark.dk/podcasts eller i app'en Nyhedskiosken.

Henning Hyllested er Enhedslistens transportordfører på Christiansborg. Det har han været i ni år - før det var han gennem 30 år havnearbejder i Esbjerg.

Det er stadig havnearbejderen, der skinner tydeligst igennem, når Henning Hyllsted åbner munden, selv om hjemmet i Esbjerg  er til den smagfulde og kulturradikale side i indretningen. Underlægningsmusikken er smagfuld jazz spillet af Charles Mingus.

Avisen Danmarks politiske makkerpar Thomas Funding og Kasper Løvkvist har givet Henning Hyllested hædersbetegnelsen bonderøv og mødt ham til en fri snak over økologisk øl fra Thy i Esbjerg. Læs et uddrag her.

Vi kommer ind i samtalen, hvor havnearbejderen fortæller om at blive plantet midt i Enhedslistens folketingssgruppe i 2011:

Det her overlever jeg ikke

- Vi havde en præsentationsrunde, hvor jeg fortalte mine nye kolleger, at for en måned siden stod jeg sgu på toppen af et kulskib, som vi havde blokeret - vi var meget krigeriske på Esbjerg Havn - fordi de havde losset kul uden at bruge havnearbejdere, og nu sad jeg fandme her. Mine nye kolleger tænkte, hold kæft, det er godt nok noget af en forskel. Det var det også, siger Henning Hyllested.

- Hvad var det for et kulturmøde, du oplevede?

- Det var voldsomt. For første og eneste gang i mit liv fik jeg hjertebanken og stress efter en måneds tid. Jeg sagde til mig selv og min kone: Det her overlever jeg sgu ikke.

- Første gang jeg så et lovforslag, som jeg skulle give en indstilling til - at se sådan et og finde ud af hvordan, det var bygget op ...

Tour de Bonderøv

Avisen Danmarks politiske makkerpar, Thomas Funding og Kasper Løvkvist, har taget deres ugentlige podcast på tur - og kalder den Tour de Bonderøv.

For dem er udtrykket "bonderøv" en hædersbetegnelse, der i politisk sammenhæng dækker over politikere, der har fødderne solidt plantet i mulden og ikke laver om på sig selv, selv om de har skiftet træskoene ud med lædersko, når de betræder de bonede gulve.

Funding & Løvkvist har på denne tur udnævnt fem fremtrædende politikere til bonderøve:

 • Kim Christiansen, tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti - 7. juli
 • Mette Abildgaard, folketingsmedlem for Konservative - 14. juli
 • Søren Gade, EU-parlamentariker for Venstre - 20. juli
 • Henning Hyllested, folketingsmedlem for Enhedslisten - 27. juli
 • Arne Boelt, borgmester i Hjørring for Socialdemokratiet - 3. august

- Du var vel blevet skolet gennem Enhedslisten?

- Jeg har aldrig på den måde været aktiv i Enhedslisten. Jeg har først og fremmest været havnearbejder, fagligt aktiv og tillidsmand.

- Der lærer man vel også noget om det politiske system?

- Ja, men at se et lovforslag med ændringer til et tidligere lovforslag og bemærkningerne og finde ud af, at det er her guldkornene ligger. Jeg satte mig jo til minutiøst at læse hele lortet igennem. Det krævede mange timer.

- Blev du bange for, at det, du kunne, ikke slog til på Christiansborg?

- Ja, ikke bevidst, men jeg tænkte, at det var ikke det, jeg ville med mit liv.

Henning Hyllested om at blive kaldt bonderøv

Jeg kan jo høre på jer, at det er en positiv betegnelse, men generelt vil jeg sige, at jeg ikke vil udnævnes til at være bonderøv. Jeg associerer det også med noget negativt. Jeg føler jo ikke, jeg er en bondekarl. Men ud fra det I siger, er jeg glad for det. Så ligger jeg det i det, at jeg har rødder blandt almindelige folk. Der jo ikke mange af min slags på Christiansborg. Jeg kommer fra et erhverv som havnearbejder, der er kendte for om ikke at være bonderøve, så i hvert fald nogle vilde barylere.

- Hvordan undgår man at tabe sig selv i det?

- Jeg holdt hele tiden kontakten til mine gamle kolleger på Esbjerg Havn. Næsten hver gang jeg var i Esbjerg, skyndte jeg mig en tur ned omkring for at hilse på. Det blev jo så til: Her kommer statsministeren.

- Man får lidt røg?

- Uh, ja, og det elskede jeg. Det var jeg vant til og på mange måder var det også en god støtte. Jeg fik også mange rygklap.

Et ubehageligt sted

- Begrebet Christiansborgs tykke mure er  en realitet. Christiansborg er en boble. Jeg gør alt, hvad jeg kan for at bryde den. Skal jeg have møde med nogen, beder jeg om, at det bliver holdt hos dem, fordi bare det at komme væk fra Christiansborg betyder, at man kan trække vejret frit. Sådan føler jeg det. Nogle siger, at det er krukket, men det synes jeg ikke. Jeg føler helt fysisk, at Christiansborg ikke er et rart sted at være, siger Henning Hyllested.

Lyt til podcasten og hør Henning Hyllested fortælle om:

 1. Kærligheden til økologisk øl
 2. Spaghetti og kødsovs om fredagen
 3. At være løsarbejder på havnen
 4. At knokle for at blive accepteret
 5. At få foræret en politisk karriere af Johanne Schmidt-Nielsen
 6. At være kommunist i Vestjylland
 7. At stå sammen mod arbejdsgivere, politikere og politiet
 8. At være i slåskamp med politiet
 9. Revolution som en nødvendig vej
 10. At true Kim Christiansen med øretæver

- Det er alligevel en stor ting at sige for at en folketingspolitiker.

- Det er det, og jeg har alligevel holdt ved. Selvfølgelig fordi det er sjovt og interessant at være med helt i toppen af dansk politik.

- Hvad er det ubehagelige?

- Der er så meget forstillelse, så meget løgn på Christiansborg. Jeg kan jo høre, hvad kolleger siger til medierne og på vælgermøder - der er megen snak efter munden. Jeg hører osse, hvad de siger til udvalgsmøder eller til forhandlinger - det er nogle gange noget helt andet. Jeg morer mig nogle gange med at sige: Det sagde du sgu ikke forleden dag til medierne. Det bliver man ikke populær på. Jeg har været vant fra havnen, at vi sagde tingene direkte. Vi sagde til hinanden, at vi var nogle dumme svin, og hvorfor vi var det. Og så knoklede vi videre. Det har jeg det bedst med.

Lyt til hele interviewet på avisendanmark.dk/podcasts eller i app'en Nyhedskiosken.


Jeg morer mig nogle gange med at sige: Det sagde du sgu ikke forleden dag til medierne. Det bliver man ikke populær på.

Henning Hyllested (EL)


Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Der er råddenskab i Danmarks rige, siger Hamlet. Og i dag 400 år senere, må vi i hvert fald sige, at der er råddenskab i København – nærmere bestemt på Nationalmuseet, hvor man på den ene side lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden, men på den anden side manipulerer med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til en tysk indvandrer i stedet for at lade hende være den danske pige, vi alle kender fra skolebøgerne.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Bøger: Året er 2011, og Det Arabiske Forår, der har rystet en række lande i Mellemøsten, banker nu på døren til Bashar al-Assads Syrien. Lidt af en heksekedel danske Sigrid Merlin hermed kommer til at befinde sig i.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Debat

Dansk arbejdskraft til danske arbejdspladser

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: En lyrisk ørkenvandring med 'Sommerferiedigte'

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling