x
Annonce
Indland

Funding: Enevældig Mette Frederiksen gør klogt i at dele ansvaret

Thomas Funding, politisk redaktør. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Folketinget har de seneste uger de facto været sat ud af kraft. I hvert fald som vi kender det. I stedet har Mette Frederiksen styret landet mere eller mindre enevældigt. Det har alle affundet sig med, da corona-krisen er akut, men der er grænser for, hvor længe statsministeren kan påberåbe sig politisk nødret. Fremadrettet må hun involvere Folketinget mere.

Når ens hus står i brand, er der ikke tid til at sætte sig i rundkreds og tale om, hvordan ilden bedst slukkes. I sådan en situation er der brug for, at der er nogen, der tager styring og fortæller, hvad der skal ske. Resten må rette ind.

Det gælder også i nationale krisesituationer, og derfor har Folketingets partier de seneste uger accepteret, at de reelt har været reduceret til et ekspeditionskontor, der gummistempler regeringens ønsker til lovændringer.

Og hold da op, det har været nogle travle dage på kontoret. Folketinget har på få dage vedtaget lovgivning, der normalt ville tage år at få igennem. Ja, store dele er så kontroversiel, at det under normale omstændigheder aldrig ville kunne opnå flertal. Frihedsrettigheder indskrænkes, milliarder brændes af på hjælpepakker og patientrettigheder suspenderes.

Når alt dette så alligevel kan lade sig gøre, er det, fordi nøden tvinger. Mette Frederiksen har som statsminister påberåbt sig en form for nødret, og Folketinget har givet hende den.

Lavpraktisk har denne noget atypiske form for parlamentarisme betydet, at Mette Frederiksen har kunnet træffe en lang række beslutninger uden først at forhandle et flertal i Folketinget på plads. Hun har så at sige handlet med en forventning om parlamentarisk efterbevillig.

Og det har hun fået. Love er blevet hastebehandlet i et hidtil udset tempo, partierne har gemt deres politiske kæpheste væk og politikerne undertrykt deres behov for selvpromovering.

Kun nogle få gange har regeringens forslag sat sig så meget fast i halsen på et eller flere af Folketingets partier, at de er blevet ændret. Mette Frederiksen ville for eksempel give myndighederne lov til at trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis de havde mistanke om, at folk var smittede med corona. Det blokerede Folketinget for, og regeringen måtte droppe idéen.

Det ændrer dog ikke på, at Mette Frederiksen de seneste uger har haft et ledelsesmæssigt manøvrerum, der ellers kun ses i knap så frihedselskende stater. Men der er grænser for, hvor længe Mette Frederiksen kan fortsætte på denne måde.

Kigger man kynisk på sagen, er Mette Frederiksen og Socialdemokratiet meget udsatte, som tingene er nu. Netop fordi statsministeren står alene ved roret, er det også hende, der bærer ansvaret for, hvor landet bliver styret hen. Hun har ikke delt ansvaret med nogen.

Det er i den sammenhæng vigtigt at forstå, at dette ikke er et af den slags eventyr, hvor prinsen og prinsessen får hinanden til sidst og lever lykkeligt til deres dages ende. Det bedst mulige scenarie for corona-epidemien ser lige nu ud til at inkludere et sundhedsvæsen presset til det yderste, mere end 1000 døde danskere og en økonomi i krise. Og det er altså, hvis det går godt.

Det er helt oplagt, at noget så stort som dette vil blive evalueret intensivt, når det er overstået. Nogle steder i oppositionen hører man således allerede folk tale om en form for formel kommissionsundersøgelse.

Mette Frederiksen kan altså godt forberede sig på, at mandagstrænere vil stå i kø for at korrekse hende i bagklogskabens ulideligt klare lys. Og alene af den årsag gør hun klogt i at fedte andre ind i ansvaret. Noget, man også så småt hører socialdemokrater gå og pippe om i regeringskrogene.

Men det giver nu også mening på et mere idealistisk plan. Efterveerne fra corona vil stå på meget længe. Det vil være nødvendigt for Folketinget at træffe i tusindvis af beslutninger for at rette op på den skade, epidemien har og vil påføre landet.

Danmark har derfor brug for, at det samarbejdende folkestyre viser sig fra dets bedste side. Det er ikke i nationens interesse, hvis oprydningen efter corona ender i politisk kappestrid og drillerier.

Men samarbejde opstår ikke ud af ingenting. Det kræver velvillighed fra begge sider. Oppositionen skal i en periode være indstillet på at sætte kampen om at genvinde Statsministeriet på pause, men det sker naturligvis kun, hvis regeringen ikke misbruger situationen til selv at komme foran.

Mette Frederiksen bliver derfor - hvis hun vil have parlamentarisk stabilitet den kommende tid - nødt til at dele både spotlys og indflydelse med resten af Folketinget. Og med Venstre i særdeleshed.

Statsministeren lader dog allerede til at have gjort sig denne analyse. De seneste dage har hun således givet væsentlig mere plads til de andre partiledere. Det så man torsdag, da de alle stod på rad og række i Finansministeriet og præsenterede den historisk store hjælpepakke, som partierne havde forhandlet på plads i løbet af natten.

Alle havde fået indflydelse på hjælpepakken til erhvervslivet, alle fik lov til at sole sig, og alle var glade.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Vi står i en krisesituation, hvor alle skal hjælpe hinanden og udvise solidaritet. Regeringen har opfordret privatansatte, der sendes hjem, til at afspadsere eller holde ferie, mens en masse offentligt ansatte, der også er sendt hjem, ikke får samme opfordring. Det er skævt.

Alex Vanopslagh, politisk leder for Liberal Alliance, fortalte til Jyllands-Posten, at han vil have, at hjemsendte offentlige ansatte så vidt muligt bruger afspadsering eller ferie i stedet for at få fuld løn

- I situationen var det en rigtig vurdering. Om jeg fortryder noget set i bakspejlet, så ville jeg være mere præcis på, hvor lang tid min risikovurdering gælder. En slags varedeklaration med en udløbsdato, der siger, hvornår man skal lave en ny risikovurdering.

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, blev grillet af Ekstra Bladet og skulle blandt andet svare på, hvorfor han tilbage i januar udtalte, at risikoen for, at corona kom til Danmark, var meget lille

- Jeg tror, det er klogt at indstille sig på, at lukninger af skoler og besøgsforbud vil vare længere tid. Vi forbereder os på, at vi i hvert fald skal over på den anden side af påske. Man må Facetime med sine ældre.

Kommunernes Landsforening regner ikke med, at den kommunale sektor åbner igen om en uge, og det kan danskerne lige så godt forberede sig på. Det fortalte direktør for KL Kristian Wendelboe til Politiken

- Vi er parat til at tage alle nødvendige skridt.

Samtlige af Folketingets partier præsenterede i denne uge en massiv hjæpepakke til erhvervslivet. Og som finansminister Nicolai Wammen (S) udtalte på pressemødet, er der ikke noget loft over, hvor mange penge, man er villig til at bruge

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce