Annonce
Radikales Jens Rohde sendte ifølge avisens Danmark en SMS til boligminister Kaare Dybvad (S) i forløbet omkring forhandlingerne om en ny boligaftale, hvor han kundgjorde, at ministeren kunne forvente et knubbet forløb til gengæld for den måde S havde behandlet R, da der blev forhandlet om fremmedkrigere. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Danmark

Funding: En SMS fra Jens Rohde beviser, at Radikale er på krigsstien

På 24 timer gik radikales Jens Rohde fra at være et taktisk geni til at stå med bukserne trukket ned om anklerne. Men hvorfor endte en relativt ubetydelig boligaftale med at eksplodere på Christiansborg i denne uge? En del af svaret skal findes i en SMS, der beviser, at Radikale Venstre har det som mål i sig selv at straffe Socialdemokratiet.

- Shit så er der da smæk på!!

Sådan skrev en kilde fra det politiske miljø til undertegnede, da det blev kendt, at Dansk Folkeparti havde forpurret Radikale Venstres forsøg på at bringe den socialdemokratiske regering i mindretal i forhandlingerne om en boligaftale.

Og det var da også dramatisk, det der skete i denne uge. Lidt underligt når man tænker på, at boligaftalen i sig selv ikke er voldsom stor, og det er nok kun primært er folk i hovedstaden, der for alvor går op i indholdet. Men det politiske spil omkring forhandlingerne handlede om meget mere end kapitalfondenes indtog på det københavnske boligmarked, og derfor endte sagen med rydde sendefladen.

Det dramatiske forhandlingsforløb er nemlig det hidtil bedste eksempel på, at Radikale Venstre har det som et selvstændigt mål at straffe Socialdemokratiet. Det vidner en SMS, som Jens Rohde skulle have sendt til boligminister Kaare Dybvad om. Mere om den senere.

Først skal vi nemlig have slået fast, hvad forhandlingerne om boligaftalen egentlig handler om. Hele debatten tog for alvor fart, da den amerikanske kapitalfond Blackstone gjorde sit indtog på det københavnske boligmarked.

Virksomheden er blevet beskyldt for at opkøbe renoveringsmodne udlejningsejendomme for så at sætte dem i stand og udnytte det til at skrue lejen urimeligt højt op. De fleste partier i Folketinget er enige om, at det er problem, da det presser lavtlønnede danskere ud af hovedstaden, men løsningen splitter.

Regeringen og resten af venstrefløjen vil indføre en såkaldt karensperiode, hvor der skal gå en længere årrække, før en investor kan sætte lejen markant op som følge af en renovering. Ideen er, at det vil skræmme kortsigtede spekulanter væk, men modstanderne af denne model – som blandt andet tæller Radikale Venstre – mener, at det risikerer at gå ud over andelsejerne og desuden bremse grønne investeringer, da investorerne ikke kan få disse forrentet.

Spørgsmålet er dog, om denne reelle politiske uenighed alene forklarer, hvorfor forhandlingerne onsdag brød sammen? Man skal i hvert fald ikke have talt med mange politikere fra de røde partier, før man bliver fortalt, at det i høj grad også er et eksempel på den voksende konflikt mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Og der er måske er der noget om snakken. I hvert fald skulle Jens Rohde ifølge avisen Danmarks informationer tidligt i forløbet have sendt en SMS til boligministeren, hvor han gjorde klart, at han havde tænkt sig at gøre forhandlingerne om boligaftalen besværlige, fordi han ikke mente, at Socialdemokratiet have behandlet Radikale Venstre ordentligt, da der var blevet forhandlet om at fratage fremmedkrigere deres danske statsborgerskab. Noget Radikale Venstre var imod.

Dermed er det det første klare eksempel på, at Radikale Venstre ikke kun er motiveret af det politiske indhold, men også er drevet af at ville straffe Socialdemokratiet.

Det så faktisk i en periode ud til at lykkes. Fra tirsdag til torsdag i denne uge lignede det, at Radikale Venstre havde fået samlet blå blok omkring et alternativt forslag, der kunne bringe regeringen i mindretal. En seriøs kindhest til boligministeren og Socialdemokratiet.

Men i 11. time vendte Dansk Folkeparti på en tallerken og indgik bag om ryggen på blå blok en aftale med Kaare Dybvad. Årsagen til flip-floppet virker til at have være en kombination af, at partiets ordfører Mette Hjermind Dencker havde overskredet sit mandat og var gået for vidt i samarbejdet med Radikale Venstre, og så at DF’s ledelse oplevelse var, at de var ved at blive spændt for Jens Rohde og Radikale Venstres vogn.

Det skal i den sammenhæng bemærkes, at Rohde bestemt ikke er på julekortlisten hos Kristian Thulesen Dahl, da han har gjort det til en yndlingssport at angribe DF.

Særligt skulle dette citat fra Jens Rohde til DR have fået DF'erne til at stå af toget:

"Jeg synes, at ministeren skulle lære sig sit håndværk. Politik handler ikke om at have ret. Politik handler om at få ret."

Og hvad kan vi så lære af alt dette? Jo, Socialdemokratiet vandt en omgang, og Radikale Venstre blev ydmyget, men krigsskadeomkostningerne for regeringen kan vise sig dyr.

Det virker nemlig ikke til, at Dansk Folkeparti har skiftet parlamentarisk strategi. De er stadig i opposition til regeringen, og denne er som konsekvens stadig i det store hele afhængig af Radikale Venstre, der nu beviseligt er på krigsstien overfor selv samme regering.

Bundlinjen er derfor, som det ser ud lige nu, at Socialdemokratiets forhold til Radikale Venstre er blevet endnu mere elendigt, end det var i forvejen. Det er skidt nyt for Mette Frederiksen, og det ved hun nok også godt selv. I hvert fald lod partiets ledelse et dekret udgå torsdag aften, da aftalen med Dansk Folkeparti blev indgået:

Ingen i Socialdemokratiet måtte håne Radikale Venstre for ydmygelsen.

Og det siger måske i virkeligheden det hele. Man ved godt, at man har brug for dem.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- God aftale med tryghed for lejere, andelshavere og styr på kreative boligspekulanter. Oveni fik DF stoppet det radikale paradecirkus, som Jens Rohde forsøgte på bedste amatørvis.

Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby kunne ikke på sin twitterprofil skjule, at det for DF også handlede om Radikale Venstre, da partiet gik bag om ryggen på blå blok og lavede en boligaftale med rød blok.

- Det ser ud til, at der med rimelig kirurgisk præcision er lavet en positiv særbehandling af regeringens venner i form af de socialdemokratiske vestegnsborgmestre.

Politisk ordfører for Venstre Sophie Løhde gjorde det overfor Ritzau klart, at hun mener, at Socialdemokratiet favoriserer sine egne borgmestre.

- Hvis politikerne virkelig mener klimamålene, så bliver de nødt til at erkende, at vi ikke kommer i mål uden en højere afgift, der både påvirker vores produktion og forbrugsadfærd.

Professor på Aarhus Universitet og tidligere vismand Nina Smith gav i Information politikerne klar besked. Hun mener ikke, der er nogen vej udenom øgede afgifter på det, der forurener.

- Vi kommer til at udligne mere, og bevægelsen er, at det bliver fra øst mod vest. Det handler om hovedstadsområdet i forhold til resten af landet, men også om Østjylland i forhold til resten af Jylland.

Mette Frederiksen skød forhandlingerne om en refom af udligningsordningen i gang her i avisen Danmark.

Thomas Funding, politisk redaktør på avisen Danmark. Foto: Michael Nørgaard
- Det ser ud til, at der med rimelig kirurgisk præcision er lavet en positiv særbehandling af regeringens venner i form af de socialdemokratiske vestegnsborgmestre.Politisk ordfører for Venstre Sophie Løhde gjorde det overfor Ritzau klart, at hun mener, at Socialdemokratiet favoriserer sine egne borgmestre.
- Vi kommer til at udligne mere, og bevægelsen er, at det bliver fra øst mod vest. Det handler om hovedstadsområdet i forhold til resten af landet, men også om Østjylland i forhold til resten af Jylland.Mette Frederiksen skød forhandlingerne om en refom af udligningsordningen i gang her i avisen Danmark. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Kristendemokrater søger succes via Rohdes erfaring og tricks

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Udland

Politi betegner drab på britisk politiker som terror

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Et mystisk maleri

Bøger: Holger Dahl, der er en stor Kina-kender med allerede et par bøger om landet i bagagen, har med ”Ming Selskabet” begået endnu et værk om det gådefulde rige.

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Indland

Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by: - Danskerne er fantastisk gode til at træde til 

Danmark For abonnenter

Dansker bag blodigt angreb var ikke til at have en normal samtale med

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle