Annonce
Bjarne Sørensen håber ikke, han ender med at være stavnsbundet i de tre til fire år, der kan gå, før minkfarmene er besigtiget, og erstatningerne er udregnet. Men indtil videre betyder uvisheden om kompensationen, at både hans advokat og hans revisor fraråder ham at sælge. Foto: Jacob Schultz
Danmark

Frustreret minkavler frarådes at sælge landejendom før kompensation: Jeg kan være stavnsbundet i årevis

Tidligere minkavler Bjarne Sørensen på 58 år har ikke længere brug for sin store landejendom ved Hjerting nord for Esbjerg. Derfor har han siden nedlukningen af erhvervet været klar til at sælge, og han har endda også fundet en køber. Der er bare et problem. Både hans revisor og advokat fraråder ham at sælge, før hans minkfarm er blevet vurderet af erstatningskommissionen, og det kan tage tre til fire år. På Fyn står en anden minkavler med samme problem. Minister lover at se på sagen.

Vil du høre minkavler Peter Fleborg selv fortælle hele historien om, hvordan han endte i sit livs vacuum, så klik her og hør Podcasten Danmark:

 

Mink: 58-årige Bjarne Sørensen er træt. Træt af at slå græs, male vinduer og udhæng og vedligeholde staldbygning, pelseri og lade på sin landejendom ved Hjerting nord for Esbjerg, som han ikke længere har brug for. Da statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede minkerhvervet for snart ti måneder siden, besluttede han sig for at sælge stedet og finde noget mindre. Han fandt også en køber til sin landejendom.

Alligevel har han ikke kunnet komme videre med salget.

Årsagen er de mange haller med minkbure, der står nord for det rødstensmurede stuehus. Både hans advokat og revisor har frarådet ham at sælge, før et af ministeriets erstatningskommissioner har været ude at vurdere værdien af hans tomme minkfarm, og det kan tage flere år.

Klik her for at lytte til det seneste afsnit af Podcasten Danmark, som denne gang handler om minkavlernes erstatning

 
Da Mette Frederiksen 4. november sidste år sagde, at alle danske mink skulle aflives, vidste Bjarne Sørensen ikke, at nedlukningen af erhvervet, ville ende med at stavnsbinde ham. Foto: Jacob Schultz

erfor er hans plan om at flytte til et mindre hus i området sat på standby på ubestemt tid.

- Det er godt nok træls. Jeg bor alene på sådan en stor gård, og jeg er tvunget til at fortsætte med at gå og holde alt det. Jeg er 58, så hvis jeg skal prøve noget nyt, skal det til at være. Men nu kan der gå flere år. Jeg føler mig stavnsbundet, siger han.

Det er godt nok træls. Jeg bor alene på sådan en stor gård, og jeg er tvunget til at fortsætte med at gå og holde alt det. Jeg er 58, så hvis jeg skal prøve noget nyt, skal det til at være.

Bjarne Sørensen, forhenværende minkfarmer

- Det er stærkt kritisabelt

Den følelse er Bjarne Sørensen ikke alene om. På Fyn står den tidligere minkavler Martin From med samme udfordring. Han har to ejendomme, han gerne vil sælge, men det kan ikke lade sig gøre, før minkhallerne er væk, og de kan ikke fjernes, før kommissionen har besigtiget dem.

- Det ville være rart at komme videre og få det afhændet. Nu skal jeg over og fyre til vinter og sørge for, det ikke frostsprænger. Jeg vil også gerne plante skov, der hvor jeg havde minkfarm på den grund, jeg bor på. Ventetiden er virkelig frustrerende. Uanset om jeg vil eller ej, bruger jeg virkelig meget energi på at spekulere over det, siger Martin From.

På grund af sin tidligere post som formand for de fynske minkavlere, har han været i kontakt med flere, der deler de to minkavleres problem.

- Jeg synes, det er stærkt kritisabelt. Vi har fået at vide, at der vil gå tre til fire år, før alle minkfarme er vurderet. Jeg mister tilliden til politikerne og især regeringen, når der skal gå så lang tid. Jeg tænker især på de ældre avlere, der skal gå og vente. Nogle af dem når slet ikke at få glæde af det. Det er også trist, siger Martin From.

Skal vedligeholde tomme bure

Men minkavlernes manglende mulighed for at sælge deres landejendomme er ikke det eneste, der gør det sværere for dem at komme videre i deres nye liv. Avlerne har ifølge Martin From fået besked på, at de skal blive ved med at vedligeholde deres minkfarme, som om der stadig levede mink, indtil de er blevet vurderet. Det bruger Martin From en del tid og penge på. Tid og penge som han ikke har lyst til at bruge og hellere så brugt på sin nye virksomhed.

- Det koster os alle sammen en masse penge. Vi skal sørge for, de ser ordentlige ud, når de kommer og vurderer. På de store farme koster det omkring 300.000 om året. Det er tudetosset at bruge så mange penge på noget, der skal brækkes ned lige om lidt, siger Martin From.

Professor: Det er et alvorligt problem

Det er uholdbart, at minkavlere risikerer at være stavnsbundne de næste tre år, mens de venter på, at kommissionerne kommer ud og besigtiger deres minkfarme. Det vurderer professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage.

Det er uholdbart, hvis nogle minkavlere virkelig risikerer at blive stavnsbundne de næste tre år, mens de venter på, at kommissionerne kommer ud og besigtiger deres minkfarme. Det vurderer professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage.

- Det er et alvorligt problem, som jeg håber ministeriet er i gang med at finde en løsning på. Det virker helt forkert, hvis tidligere minkavlere skal vente til 2024, før de kan sælge deres ejendomme, fordi nogle bure skal besigtiges, siger han.

Professoren er uforstående overfor, hvorfor der skal være tale om fysiske besigtigelser på minkfarmene.

- Det må være grænser for, hvor vigtig en fysisk besigtigelse er. Jeg har ikke forståelse for, at man ikke kan tilrettelægge det, så man kan indhente dokumentation for staldenes tilstand gennem video eller billeder. Det må kunne lade sig gøre at dokumentere hvad prisen er på det her, uden at ejeren skal vente flere år, siger han.

Professoren kritiserer også, at minkavlerne har fået besked om fortsat at vedligeholde deres minkfarme.

- Det er helt uholdbart, at de skal blive med vedligeholde deres udstyr, hvis det allerede ligger fast at det ikke mere skal bruges. Det er jo forbundet med et betydeligt værdispild, og det forekommer urimeligt og som en unødvendig udgift at opretholde burene, indtil ministeriet kommer forbi. Det vil være samfundsøkonomisk uholdbart, at man ikke for eksempel kan dokumentere ejendommes tilstand i 2021 med video.

- Taksationsmyndigheden har utvivlsomt kompetencen til at kunne vurdere prisen på en ejendom selvom den måtte være blevet revet ned eller ændret på anden måde. Selvom det muligvis vil kræve lidt mere arbejde hos myndighederne, så er jeg slet ikke i tvivl om, at taksationen ville kunne nå frem til det rigtige erstatningsbeløb, selv uden fysisk besigtigelse.

Tilbage i Hjerting er 58-årige Bjarne Sørensen gået en anden vej end sin fynske kollega. Han har givet op på at vedligeholde sine minkhaller.

Siden hans erhverv som minkavler blev nedlagt, er han gået tilbage til sit gamle erhverv og er blevet selvstændig tømrer. Men når han kommer hjem fra arbejde, har han ikke overskuddet til også at vedligeholde den tomme minkfarm. Derfor er han også bekymret for, hvad det kan komme til at betyde for erstatningssummen.

- Jeg kan til nøds klippe græs, men jeg får ikke holdt bure og redekasser ved lige. Der ligger meget arbejde i det, hvis vi skal vedligeholde det så længe. Nu har det stået tomt otte måneder, og det er helt utroligt, så hurtigt det falder sammen, siger han.

Minister lover at se på sagen

Både Bjarne Sørensen og Martin From håber, at politikerne kan finde frem til en løsning, så de kan afhænde deres ejendomme, uden de behøver vente i årevis på besigtigelser og vurderinger, og på en måde, hvor de ikke risikerer at lide store tab ved det.

- Jeg har accepteret, at i år sker der ingenting. Så må vi se, om der er kommet en løsning til næste år. Det er ikke sikkert, jeg stadig har en køber der, men jeg er ikke bange for ikke at få den solgt. Min gård ligger kun én kilometer fra byen. Det er bare ventetiden, der er træls, siger Bjarne Sørensen.

Bjarne Sørensen havde ikke regnet med, at han skulle ende sin karriere som minkavler med at smide sine 7000 til 8000 mink ud på en mødding. Endnu mindre havde han regnet med, at nedlukningen af erhvervet kunne stavnsbinde ham til en landejendom, han ikke længere har brug for. Foto: Jacob Schultz

Men den ventetid kan snart blive kortere. I et skriftligt svar til Avisen Danmark skriver fødevareminister Rasmus Prehn, at han vil se på sagen med stavnsbundne minkavlere og vedligehold af de tomme minkfarme.

- Jeg kan godt se problematikken i, at man går og vedligeholder noget alene for at få mest muligt ud af en taksatorvurdering. Ministeriet er i tæt dialog med Kopenhagen Fur og følgeerhvervene om de her udfordringer, og jeg forventer, at vi finder en løsning. Jeg synes eksempelvis, det lyder fornuftigt at tage billeder eller video af det materiel, det drejer sig om, og lave nogle øjebliksbilleder. Så snart fagligheden er klar med nogle muligheder, vil jeg vende det med aftalepartierne.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge