Annonce
- Der er enighed om, at der skal arbejdes videre med dette spørgsmål med henblik på at afdække, hvordan vi som EU kan være med til at finansiere en styrkelse af EU's ydre grænser, siger statsministeren Mette Frederiksen (S). Foto: Olivier Hoslet/Ritzau Scanpix
Udland

Statsministeren: Situationen ved EU-grænsen er rigtig alvorlig

Man vil i EU arbejde videre med, hvordan unionen økonomisk kan bidrage til styrkelsen af de ydre grænser.

Hviderusland opfører sig "helt urimeligt" over for EU, mener statsminister Mette Frederiksen (S), som støtter et ønske om flere sanktioner mod den tidligere sovjetrepublik.

- Vi har en rigtig alvorlig situation ved EU's ydre grænse. Det skyldes blandt andet Belarus (Hviderusland, red.), som desværre bruger migranter til at presse Europa, siger Mette Frederiksen.

Derfor er der også behov for at styrke de ydre grænser. Medlemslandene er ifølge statsministeren enige om at se på, hvordan EU kan bidrage.

- Der er enighed om, at der skal arbejdes videre med dette spørgsmål med henblik på at afdække, hvordan vi som EU kan være med til at finansiere en styrkelse af EU's ydre grænser, siger statsministeren.

I forhold til Hviderusland lægger medlemslandenes stats- og regeringschefer op til, at der skal flere sanktioner på bordet.

- Det er helt oplagt med yderligere sanktioner over for Belarus. Arbejdet det fortsætter. Det er en fuldstændig urimelig opførsel. Derfor skal vi selvfølgelig også svare tilbage, siger statsministeren.

EU har allerede vedtaget en række sanktioner mod Hviderusland.

De er indført, efter at styret i EU-nabolandet sidste år slog hårdt ned på oppositionen i forlængelse af et præsidentvalg, som EU og andre ikke vil anerkende, da det blev afviklet med snyd og bedrag.

Flere EU-lande siger, at Hviderusland nu forsøger at destabilisere EU med migrationer som hævn for sanktionerne mod landet.

De seneste år er der dokumenteret flere voldsomme afvisninger af migranter ved EU's ydre grænser, hvor der er kommet til vold og konfrontationer mellem grænsevagter og tilkommende migranter.

Det er blevet kritiseret af ngo'er og EU-parlamentarikere, som har krævet hændelserne undersøgt.

- Det siger sig selv, at alt, hvad vi gør, skal gøres inden for de internationale forpligtelser, som vi har, og de værdier, som vi står på. Det ændrer bare ikke på, at vi har behov for at sikre Europas ydre grænser.

- Alternativet er, at døren til Europa står åben. Det er helt åbenlyst, at det kan Europa ikke klare, og det kan et land som Danmark selvfølgelig ikke klare, siger Mette Frederiksen.

Hun begrunder det blandt andet med, at integrationen ikke kan følge med. Der er ifølge statsministeren kæmpe store problemer med manglende integration rundt omkring i EU.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Debat

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Danmark

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Indland

Forsvaret: Formentlig ni befandt sig om bord på piratfartøj

Udland For abonnenter

Superrektor skriver historie som Sveriges første transkønnede minister

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Debat

På kant: Bagsiden af MeToo viser desværre en søstersolidaritet i opløsning

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål