Annonce
Især i september var der mange ansatte i kommuner og regioner, som skulle passe syge børn. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Indland

Fravær for at passe syge børn nåede højeste niveau i seks år

Ansatte i regioner og kommuner måtte i juli-oktober blive mere hjemme for at passe syge børn end tidligere.

Snotnæse, feber og hoste har holdt flere forældre hjemme de seneste måneder.

I perioden fra juli til oktober 2021 havde forældre ansat i kommuner og regioner det højeste fravær på grund af syge børn i seks år.

Det skriver DR på baggrund af tal fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor (KRL). Fraværet i 2021 er for alle fire måneder højere end i samme periode de foregående fem år.

I september, hvor der var mest fravær, var der 90,2 barns sygedage per 1000 ansatte i kommuner og regioner. Gennemsnittet for den måned er knap 67 dage per 1000 ansatte, skriver DR.

Klaus Birkelund Johansen, der er formand for Dansk Pædiatrisk Selskab og overlæge på Aarhus Universitetshospitals afdeling for børn og unge, vurderer over for mediet, at det billede ikke har ændret sig markant siden oktober.

- De daglige henvendelser på vores akutafdeling for børn har i november og december svaret til det, vi ser i højsæsonen, som er januar, februar og marts. Så vi ligger højere, end vi normalt har gjort, siger han til DR.

Han fortæller, at de i øjeblikket oplever mange børn med øvre luftvejsinfektioner, lungebetændelse samt opkastning og diarré.

Artiklen hos DR

Overlægen mener, at tidligere nedlukninger spiller en rolle i de høje tal. Fordi mens børnene har været hjemme, har de ikke været udsat for så meget smitte, som de normalt ville blive.

Og når de så har kunnet vende tilbage efter nedlukninger, ser de flere og møder mere smitte i løbet af dagen.

I løbet af 2021 var der en meget høj forekomst af RS-virus blandt små børn, og i september blev der berettet om tre-fire gange højere tal end under de normale vintersæsoner.

Virusset giver oftest milde forkølelseslignende symptomer. Men hos spædbørn kan det medføre alvorlig sygdom og indlæggelse.

Det kan give en alvorlig betændelse i luftvejene, og virusset har været med til at give travlhed på børneafdelingerne rundtomkring på landets hospitaler.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling