Annonce
Hubert Germain (tv) ses under et møde med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i juni 2020. Foto: Yoan Valat/Ritzau Scanpix
Udland

Frankrigs sidste ledsager af befrielsen er død - 101 år gammel

Frihedskæmper Hubert Germain var med til at invadere Frankrig i 1944 og vinde landet tilbage fra Nazityskland.

Den sidste overlevende franske frihedskæmper til at modtage landets højeste udmærkelse for tapperhed for sine handlinger under Anden Verdenskrig er død.

Det oplyser Frankrigs forsvarsministerium tirsdag.

Hubert Germain døde i en alder af 101 år.

Ifølge præsident Emmanuel Macron var Germain den sidste overlevende af i alt 1038 personer, der af Frankrigs første præsident efter krigen, Charles de Gaulle, blev æret med befrielsesordenen - den såkaldte Ordre de la Libération - for deres kamp for uafhængighed under krigen.

Modtagere af ordenen har ret til titlen "Compagnon de la Libération" - ledsager af befrielsen på dansk.

- Det her er et vigtigt øjeblik i vores historie, sagde forsvarsminister Florence Parly tirsdag i en tale i parlamentet.

Også Emmanuel Macron hylder tirsdag Germain. Han kalder ham en person, der var med til at vinde Frankrigs frihed fra Nazityskland tilbage og genopbygge landet.

Hubert Germain (bagerst i midten) ses sammen med den daværende leder af de frie franske styrker, Charles de Gaulle, under Anden Verdenskrig i Tunesien i 1943. (Arkivfoto). Foto: -/Ritzau Scanpix

- Præsident Emmanuel Macron bøjer sig i respekt for det liv, denne frontfigur for et frit Frankrig har levet, lyder det i en meddelelse fra præsidentkontoret.

Hubert Germain blev i sin tid inspireret af den tale, som Charles de Gaulle gav fra BBC's studier i London den 18. juni 1940.

Her opfordrede de Gaulle franskmændene til at gøre modstand mod Nazityskland, der på det tidspunkt havde overløbet Frankrig efter en såkaldt "blitzkrieg" (lynkrig, red.).

Germain sluttede sig senere til Charles de Gaulle i London. Han kæmpede senere i Syrien, Libyen og Italien.

Hubert Germain var også involveret, da franske og amerikanske tropper, hvoraf de fleste kom fra Nordafrika, invaderede Provence den 15. august 1944.

Slaget var afgørende for tilbageerobringen af Frankrig, og det var første gang i årevis, at Hubert Germain igen kunne betræde sit hjemland.

Hubert Germain vil blive mindet ved en ceremoni ved Triumfbuen i Paris 11. november. Ceremonien vil blive ledet af præsident Macron.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Indland For abonnenter

Flere har ondt i halsen og hoster: Testcentre har mere travlt

Udland

Hundredvis af fanger er på fri fod efter angreb i Nigeria

Danmark For abonnenter

Tre simple råd: Sådan kan du reducere din hunds klima-potespor

Kæledyr: Det mest klimavenlige er ikke at få et kæledyr. Og skal du have et, er en lille planteæder som en kanin eller en hamster at foretrække.

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst