Annonce
Sundhedsstyrelsen overvejer, om ældre også i fremtiden skal stikkes med vaccinen fra Astrazenica. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Danmark

Frankrig vil give upopulær vaccine til ældre – dansk region følger trop

Frankrig har besluttet alligevel at give ældre vaccinen fra Aztrazeneca, efter ny studier har vist en bedre effekt end ventet. Også i Danmark overvejer Sundhedsstyrelsen at anbefale vaccinen til ældre, og i Region Hovedstaden har man allerede valgt at følge trop. Men det er tvivlsomt, om det vil have en mærkbar effekt, mener ekspert.

Vacciner: Hidtil har mange lande været forbeholdne over for at bruge coronavaccinen fra Astrazeneca på ældre. Men nu begynder flere lande at tale varmt om muligheden for også at lade de ældste lade sig vaccinere af den svensk-britiske vaccine.

Frankrig har således droppet de hidtidige anbefalinger og udvidet bruget af vaccinen, så også ældre med sundhedsproblemer i alderen 65 til 75 år modtager vaccinen. Og i Tyskland har Carsten Watzl, generalsekretær for Tysklands Forening for Immunologi, opfordret myndighederne til at godkende vaccinen til ældre, skriver det internationale nyhedsbureau dpa.

I Danmark er vaccinen hidtil kun blevet brugt til personer under 65 år. Men på fredag begynder Region Hovedstaden ifølge TV2 at vaccinere ældre over 65 i private hjem med vaccinen, og de landsdækkende anbefalinger om, at vaccinen som udgangspunkt kun bør gives til personer under 65, kan måske også ændre sig.

Det har ikke været muligt at få et interview med Sundhedsstyrelsen, men i et skriftligt svar til Avisen Danmark skriver styrelsen, at man ”bestemt overvejer” at begynde at bruge Astrazeneca-vaccinen til ældre over 65 år.

Bedre end rygtet

Astrazeneca-vaccinen har hidtil været kendt som den godkendte vaccine i Danmark, der så ud til at have den mindste effekt over for coronasmitte. En ny voxmeter-måling fra Ritzau viser samtidig, at færrest danskere foretrækker Astrazeneca-vaccinen. Tre procent foretrækker således Astrazeneca, mens 87 procent til sammenligning foretrækker Pfizers. Men nye forskningsresultater tyder på, at vaccinen er bedre end sit rygte.

De tre godkendte vacciner

  1. Den første godkendte vaccine mod covid-19 hedder Comirnaty og er udviklet af det tyske firma Biontech i samarbejde med det amerikanske firma Pfizer. Vaccinen har en effekt på cirka 95 procent. Vaccinen er godkendt til brug hos personer over 16 år, dog ikke til gravide og ammende.
  2. Den anden vaccine, der er godkendt til brug i EU og dermed Danmark, er udviklet af det amerikanske firma Moderna. Vaccinen har en effekt på 94 procent er godkendt til brug hos personer over 18 år, dog ikke til gravide og ammende.
  3. Den tredje vaccine, der er godkendt til brug i EU og dermed Danmark, er udviklet af det svensk-britiske firma AstraZeneca i samarbejde med Oxford University. COVID-19 vaccine AstraZeneca har en effekt på cirka 60 procent. I Danmark vil vaccinen fortrinsvis prioriteres til personer under 65 år uden særligt øget risiko for alvorligt forløb med COVID-19, da der mangler dokumentation for effekten hos ældre.

Offentlige sundhedsdata fra Storbritannien viser ifølge BBC, at vaccination med Astrazeneca-vaccinen reducerer risikoen for at udvikle covid-19, der kræver indlæggelse, med 80 procent blandt personer over 80 år.

Tidligere har også et skotsk studie vist gode resultater fra vaccinen, der faktisk i det nævnte studie klarede sig bedre end vaccinen fra Pfizer.


Det er væsentligt at få kommunikeret ud, at Astrazenecas vaccine ikke er væsentligt dårligere end nogle af de andre vacciner.

Allan Randrup Thomsen, virolog, Københavns Universitet.


Virolog Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet mener, at man skal tage de britiske resultater og sammenligningen af de to vacciner med et gran salt. Men han mener, at det er et argument for, at man bør genoverveje også at give vaccinen til ældre i Danmark.

Ikke væsentligt dårligere

Virologen tror nemlig ikke på, at det er retvisende, når man hidtil har sammenlignet Astrazeneca-vaccinen og Pfizer-vaccinen, der har en dokumenteret en effekt på henholdsvis 60 og 95 procent. Resultaterne fra de to vacciner kan ikke sammenlignes én til én, da studierne bag effekten er meget forskellige, mener han.

- Det er væsentligt at få kommunikeret ud, at Astrazenecas vaccine ikke er væsentligt dårligere end nogle af de andre vacciner, siger han.

Hvis Sundhedsstyrelsen udvider brugen af Astrazeneca-vaccinen kan det potentielt sætte farten op for vaccinationen af den ældre del af befolkningen, som har højere risiko for alvorligere sygdomsforløb og indlæggelser. Men Allan Randrup Thomsen tvivler på, at det vil have en effekt at godkende Astrazeneca-vaccinen til ældre i Danmark i dag, da vi allerede udnytter vaccinerne til personer, der potentielt kan belaste sundhedsvæsenet.

Tvivlsom effekt i Danmark

Det får først en effekt, hvis vi undervejs mangler vacciner til ældre og sårbare, alt imens vi begynder at vaccinere yngre dele af befolkningen uden for risikogrupperne med Astrazeneca-vaccinen, mener han.

- Dem, der på nuværende tidspunkt vaccineres under 65 har også på den ene eller anden måde et særligt behov for en vaccine, da de også har risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Så vaccinen bliver i dag ikke spildt, når den ikke bruges på ældre. Men hvis der er mangel på vacciner til de ældre i fremtiden, så er det rimeligt at overveje, om man skal bruge Astrazeneca-vaccinen på ældre i stedet, siger virologen, der derfor heller ikke vil presse på for at få de danske myndigheder til at droppe sin skepsis over for brugen af vaccinen til ældre.

- Hvis der ellers bliver leveret nogenlunde i det tempo, der ser ud til, så kan man godt argumentere for at fortsætte, som vi gør i dag, siger han.

Det Europæiske Lægemiddelagentur har godkendt vaccinen til alle voksne, men lader det være op til de enkelte medlemslande at bestemme de præcise kriterier.

Pfizer/BioNTech er også ved at komme i omdrejninger. Danmark modtager fra april over 200.000 vaccinedoser om ugen af coronavaccinen fra producenten.

Der har ikke tidligere været opgivet tal for, hvor mange vaccinedoser fra Pfizer der forventes leveret i april, men SSI oplyser, at antallet er som forventet. Helt præcist drejer det sig om 202.410 vaccinedoser om ugen.

Det er også den vaccine, som Danmark har vaccineret flest med. En opgørelse fra SSI viser, at tre ud af fire vaccinerede danskere har fået stik med Pfizer-vaccinen.

I alt er foreløbigt 185.677 personer færdigvaccineret i Danmark.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, tvivler på, at det vil have en effekt, hvis Danmark stopper forbeholdene over for brugen af Astrazeneca-vaccinen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Danmark

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank vil skåne familien for sin sygdom - Min kone skal beholde sin nye kæreste 9:9