Annonce
Klokken 12 mandag sagde Frank Jensen på et pressemøde, at han træder ud af politik og stopper som overborgmester og som Socialdemokratiets næstformand. Statsminister Mette Frederiksen kaldte det siden "en rigtig beslutning". Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Frank Jensens fald i fire trin

Det gik stærkt, da massive krænkelsesanklager ramte overborgmester Frank Jensen (S) i sidste uge.

Mandag trak Frank Jensen (S) sig som både overborgmester i København og som næstformand for Socialdemokratiet efter fire hektiske dage. Få overblik over forløbet her:

1 En usund kultur

I kølvandet på Morten Østergaards krænkelsessag hos De Radikale bringer Jyllands-Posten fredag den 16. oktober historien om Frank Jensens krænkelser af kvinder.

I artiklen står det socialdemokratiske medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden Maria Gudme frem og fortæller, at Frank Jensen krænkede hende på en bar i 2012, da hun var ansat som organisationssekretær i Socialdemokratiet i København. Hun kalder ham "seriekrænker". Frank Jensen erkender, at der har været en usund kultur, som han også selv har været en del af.

2 Jensen undskylder

Presset på Frank Jensen vokser hen over weekenden. De Radikales socialborgmester, Mia Nygaard, er rystet, siger hun, og er i tvivl om, hvorvidt hendes parti kan støtte Frank Jensen som overborgmester. DSU-formand i København Cecilie Sværke Priess siger til Jyllands-Posten, at hun er bekendt med yderligere otte sager om Frank Jensen.

Overborgmesteren selv undskylder på Facebook med ordene: ”Jeg tager ansvaret fuldt og helt på mig. Og jeg vil gerne give jer alle min uforbeholdne undskyldning - dette gælder mine partifæller, men i særdeleshed de personer, som jeg med min adfærd har krænket”.

3 Opfordring til orlov

Der holdes krisemøde i Socialdemokratiet i København søndag aften, og efter mødet oplyser Frank Jensen, at han har opbakning fra et flertal i den socialdemokratiske gruppe i Borgerrepræsentationen til at fortsætte som overborgmester i København.

DSU-formand Cecilie Sværke Priess udtaler dog, at det ikke slutter her, og det gør det heler ikke, da både SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet i København opfordrer Frank Jensen til at gå på orlov, mens der bliver foretaget en undersøgelse af anklagerne om krænkelser mod ham.

4 En rigtig beslutning

Mandag morgen går den fynske sosu-assistent Birgitte Knudsen i forsvar for Frank Jensen og angriber DSU-formanden Cecilie Sværke Priess på Facebook. Frank Jensen liker opslaget og deler det videre. Men samme formiddag sender statsminister Mette Frederiksen (S) en skriftlig meddelelse ud, hvor hun understreger, at der ikke er truffet nogen konklusion om Frank Jensen.

Det bliver af Avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, tolket som en klokkeklar opfordring til Frank Jensen om at trække sig - en fyring. Klokken 12 samme dag siger Frank Jensen på et pressemøde, at han træder ud af politik og stopper som overborgmester og som Socialdemokratiets næstformand. En rigtig beslutning, siger statsminister Mette Frederiksen efterfølgende.

Forsiden netop nu
Danmark

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Danmark

Ændring af dagpengesatsen på vej - nogle ledige får mere i posen, andre får mindre

Danmark For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Podcasts

Lyt: Mads og Lena vil vise Udkantsdanmark gennem "Årgang 2020"

Indland

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Udland

Baltiske lande vil sende våben til trængt Ukraine

Udland

Den amerikanske rocksanger Meat Loaf er død, 74 år

Den amerikanske rocksanger og skuespiller Michael Lee Aday, kendt som Meat Loaf, er død, 74 år.

Danmark For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Hedensted: Halvanden måneds kamp mod DSB slutter nu med en lykkelig udgang for 16-årige Phillip Rytter Jensen fra Hedensted.

Podcasts

Lyt: Stædig og sej men uden overblik - Årsager til Kristian Thulesen Dahls nedtur findes i barndommens Nørre Snede

Han kan tale solen sort, han er fantastisk til tal, og så er han sej, lyder de positive bedømmelser af Kristian Thulesen Dahl fra to politiske reportere i podcasten "Ugens vigtigste".

Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Danmark

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Kultur For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Indland

Regeringen skruer ned for kapaciteten for hurtigtest

Danmark

Politifolk uenige om hvordan minkplan endte på regeringsmøde

Erhverv

Færre vejrskader med til at give Topdanmark rekordoverskud

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Justitsministeren i debatindlæg: Vi skal holde hånden under fængselsbetjentene