Annonce
Klokken 12 mandag sagde Frank Jensen på et pressemøde, at han træder ud af politik og stopper som overborgmester og som Socialdemokratiets næstformand. Statsminister Mette Frederiksen kaldte det siden "en rigtig beslutning". Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Frank Jensens fald i fire trin

Det gik stærkt, da massive krænkelsesanklager ramte overborgmester Frank Jensen (S) i sidste uge.

Mandag trak Frank Jensen (S) sig som både overborgmester i København og som næstformand for Socialdemokratiet efter fire hektiske dage. Få overblik over forløbet her:

1 En usund kultur

I kølvandet på Morten Østergaards krænkelsessag hos De Radikale bringer Jyllands-Posten fredag den 16. oktober historien om Frank Jensens krænkelser af kvinder.

I artiklen står det socialdemokratiske medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden Maria Gudme frem og fortæller, at Frank Jensen krænkede hende på en bar i 2012, da hun var ansat som organisationssekretær i Socialdemokratiet i København. Hun kalder ham "seriekrænker". Frank Jensen erkender, at der har været en usund kultur, som han også selv har været en del af.

2 Jensen undskylder

Presset på Frank Jensen vokser hen over weekenden. De Radikales socialborgmester, Mia Nygaard, er rystet, siger hun, og er i tvivl om, hvorvidt hendes parti kan støtte Frank Jensen som overborgmester. DSU-formand i København Cecilie Sværke Priess siger til Jyllands-Posten, at hun er bekendt med yderligere otte sager om Frank Jensen.

Overborgmesteren selv undskylder på Facebook med ordene: ”Jeg tager ansvaret fuldt og helt på mig. Og jeg vil gerne give jer alle min uforbeholdne undskyldning - dette gælder mine partifæller, men i særdeleshed de personer, som jeg med min adfærd har krænket”.

3 Opfordring til orlov

Der holdes krisemøde i Socialdemokratiet i København søndag aften, og efter mødet oplyser Frank Jensen, at han har opbakning fra et flertal i den socialdemokratiske gruppe i Borgerrepræsentationen til at fortsætte som overborgmester i København.

DSU-formand Cecilie Sværke Priess udtaler dog, at det ikke slutter her, og det gør det heler ikke, da både SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet i København opfordrer Frank Jensen til at gå på orlov, mens der bliver foretaget en undersøgelse af anklagerne om krænkelser mod ham.

4 En rigtig beslutning

Mandag morgen går den fynske sosu-assistent Birgitte Knudsen i forsvar for Frank Jensen og angriber DSU-formanden Cecilie Sværke Priess på Facebook. Frank Jensen liker opslaget og deler det videre. Men samme formiddag sender statsminister Mette Frederiksen (S) en skriftlig meddelelse ud, hvor hun understreger, at der ikke er truffet nogen konklusion om Frank Jensen.

Det bliver af Avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, tolket som en klokkeklar opfordring til Frank Jensen om at trække sig - en fyring. Klokken 12 samme dag siger Frank Jensen på et pressemøde, at han træder ud af politik og stopper som overborgmester og som Socialdemokratiets næstformand. En rigtig beslutning, siger statsminister Mette Frederiksen efterfølgende.

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Debat

Kronik: Aften og morgen med præsten og forfatteren Jakob Knudsen

Nu om stunder er det ikke ualmindeligt at møde danske præster, der er blevet skilt, gift på ny og stadig er i deres præsteembeder. Således forholdt det sig imidlertid ikke i sin tid for præsten og forfatteren Jakob Knudsen (1858-1917).

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Danmark

Kristendemokraterne klapper ad Rohde: Ingen kan styre mig

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'