Annonce
Der er vidt forskellige oplevelser af, hvorvidt COP26 er vellykket. Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix
Danmark

Fra succes til fiasko: Det siger dansk minister, lobbyist, forsker og aktivist om COP26

COP26 sluttede lørdag aften, hvor knap 200 lande blev enige om et slutdokument, der gerne skulle vise vejen til, hvordan ambitionerne i Paris-aftalen fra 2015 skal blive til virkelighed. Men er det så lykkedes? Avisen Danmark har spurgt fire af de danskere, der har været med til klimakonferencen i Glasgow.

Klima: Til et FN-klimatopmøde er der rigtig meget på spil, og uoverskueligt mange lande og aktører har deres interesser og agendaer og hiver i hver deres retning.

7 nedslag fra COP26’s slutdokument

Knap 200 lande sagde lørdag ja til en sluttekst ved FN-klimakonferencen COP26. Her er nogle højdepunkter fra teksten:

  1. Landene skal inden udgangen af 2022 opdatere og styrke deres nationale klimamål, så det er muligt at holde temperaturstigningerne inden for rammerne af Parisaftalen. Det vil sige helst 1,5 og højest 2 grader celsius.
  2. Landene erkender, at hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader, kræver det store reduktioner i udledningen af drivhusgasser. Konkret skal udledningen af CO2 mindskes med 45 procent inden 2030 sammenlignet med niveauet i 2010 og gå i nul omkring midten af århundredet.
  3. Landene opfordres til at skrue op for grøn energi og skrue ned for kulkraftværker, som ikke indfanger CO2.
  4. De rige lande lover at fordoble finansieringen til klimatilpasningen sammenlignet med niveauet i 2019 inden 2025.
  5. Landene er nået frem til en løsning i spørgsmålet om køb og salg af CO2-reduktioner lande imellem. Aftalen begrænser muligheden for, at reduktioner kan tælles dobbelt.
  6. Aftalen understreger, at der er brug for at mobilisere flere penge til klimafinansiering for at nå målet om at støtte fattige lande med 100 milliarder dollar om året i årene 2020-2025. Det bliver desuden noteret med "dyb ærgrelse", at målet ikke er nået.
  7. Landene er ikke enige om en klar plan for finansiering af "tab og skader" forårsaget af klimaforandringer i udviklingslande, som ulandene ellers ønskede. Det ventes at blive et fokusområde ved COP27 i Egypten næste år.

Sådan var det også i år, da COP26 løb af stablen i Glasgow, Skotland. Fra det officielle Danmark var der både forhandlere, ministre og forskere afsted. Derudover havde virksomheder, organisationer og aktivistiske grupper også sendt folk til Skotland i håb om at påvirke forhandlingerne.

Avisen Danmark har talt med nogle af de danskere, der deltog. Syntes de, at COP26 gik, som det skulle, og er der nu håb for at overholde de løfter, som landene gav hinanden tilbage i 2015, da de underskrev Parisaftalen?

1 Klimaministeren: Danmark gjorde en forskel

Dan Jørgensen præsenterer BOGA, en alliance til udfasning af olie og gas, til COP26 i Glasgow. Foto: Andy Buchanan, AFP

Dan Jørgensen er Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister. Han deltog bag lukkede døre til COP26, og havde af værtslandet Storbritannien fået en diplomatisk kasket på: Han skulle drive forhandlingerne i en retning, hvor landene kom med mere ambitiøse mål, så den globale opvarmning de kommende år kan minimeres mest muligt.

Det er første gang, kul bliver nævnt, og det er meget positivt at det er kommet med. Men det er en skuffelse, at teksten blev udvandet til sidst.

Dan Jørgensen (S), klimaminister

Er COP26 overordnet set lykkedes set fra dit synspunkt?

- Det er svært at svare på. Der er ting, der lykkedes, men også noget, der ikke nåede i mål. Det var positivt, at der er fokus på, at det er 1,5 graders temperaturstigning, vi skal holde os under, og det med stærk reference til videnskab. Det er positivt, at vi skal genbesøge landenes reduktionsmål allerede næste år og ikke først i 2025.

- Jeg var selv så privilegeret at være med til at forhandle den del af teksten, der handler om kul og fossile brændsler. Det er første gang, kul bliver nævnt, og det er meget positivt, at det er kommet med. Men det er en skuffelse, at teksten blev udvandet til sidst. Jeg ville hellere have, at der havde stået, at kul skulle fases ud, men det endte med, at der stod, det skulle fases ned. Men nu er det trods alt nævnt, og så er dét det nye udgangspunkt for forhandlinger fremover, så er der chance for at stramme den del.

- Derudover er det skuffende, at vi ikke kom længere med at finde de 100 milliarder årligt, som de rigeste lande har lovet de fattigste i klimakompensation.

Er du tilfreds med den rolle, du og Danmark har haft til COP26?

- Ja, vi har været bredt repræsenteret med mange ministre fra regeringen, der hver især har gjort forskel på deres respektive områder. Og jeg har været med til at skrive selve teksten fra tidlig morgen til sen aften de sidste dage. Det er et udtryk for, at der er tillid til Danmark, og en cadeau til hele Danmark og til Folketinget.

2 Den grønne lobbyist: Der er stadig håb

Fremtiden er i den grønne sektor, vurderer Morten Dyrholm. Foto: Vestas

Morten Dyrholm er topchef i Vestas, og repræsenterede både vindmøllevirksomheden og den globale vindorganisation GWEC til COP26.

Det er som om at alvoren er gået op for alle, selv om der er et stort stykke arbejde foran os endnu.

Morten Dyrholm, Vestas

Han har forsøgt at påvirke forhandlingerne i det, han anser for at være den rigtige retning: Der skal mere handling og mindre bureaukrati i den grønne omstilling.

Er COP26 overordnet set lykkedes set fra dit synspunkt?

- I forhold til de forventninger jeg havde, så ja. Der kom faktisk nogle fremskridt. Der er stadigvæk et svagt håb for at 1,5 grader lykkes, og vi kan se frem til et COP27, hvor de her handleplaner, som landene skal lave, bliver skærpet. Men er vi kommet i mål med at lave en revolutionerende aftale, der klart viser hvordan vi når 1,5 grader? Nej, men det forventede jeg heller ikke. Men det er som om, at alvoren er gået op for alle, selv om der er et stort stykke arbejde foran os endnu.

Er du tilfreds med den rolle, du og andre fra de grønne industrier har haft til COP’en?

- Ovenud tilfreds. Sammenlignet med nogle af de andre COPs, jeg har været til, var der et helt andet handlingspræget fokus i de samtaler, jeg havde med ministre og andre aktører. Tidligere har der været meget om målsætninger og ting med meget lang sigte, men her var der fokus på, hvordan vi bringer det ud i virkeligheden. Det var som om, det var "nu det skal ske". Og én ting er den færdige tekst, som man kan sige mange ting om, for den skal kunne balancere mange landes input, men lige i forhold til vedvarende energi bliver der skruet gevaldigt op, mens udfasningen af de fossile brændsler blev tydeligt. Så man må sige, vi sad godt til de møder, og det kan ikke blive tydeligere, hvilken vogn man skal på, set ud fra et investeringssynspunkt.

3 Klimaforskeren: Videnskaben stod stærkt

Det var 10. gang, at Tina Christensen fra DMI deltager i en COP. Foto: Emilie Aagaard

Tina Christensen er klimavidenskabelig rådgiver ved DMI og er involveret i det store arbejde med at samle alverdens klimaforskning i de store klimarapporter fra IPCC.

Det var min oplevelse, at man både lyttede og var villig til at afspejle videnskaben i beslutningsteksterne.

Derudover er hun en garvet klimavidenskabelig forhandler og har deltaget i hele 10 COP's.

Er COP26 overordnet set lykkedes set fra dit synspunkt?

- Det er den set fra mit bord. Jeg ser tre gode ting, der lykkedes. Dels er videnskaben utrolig stærkt afspejlet i beslutningspapirene. Og så syntes jeg virkelig, det er glædeligt, at ambitionssætningerne står så stærkt. Det, at CO2-udlednignen skal skæres ned med 45 procent i 2030, og der skal være net-zero udledning i midten af århundredet, er virkelig godt. Og den tredje ting er, at Parisaftalens regelsæt blev færdiggjort. Det havde man håbet ville ske til COP24, men det lykkedes ikke dengang, men det er gjort nu, og det syntes jeg er en stor ting.

Føler du, at der blev lyttet til videnskaben?

- Ja, det var min oplevelse, at man både lyttede og var villig til at afspejle videnskaben i beslutningsteksterne. Der står for eksempel, at man skal basere beslutninger på den bedst tilgængelige forskning, og at det er videnskab, der skal lægges til grund, også når de nationale handlingsplaner skal laves.

- Det er klart, at det, der skete i de allersidste minutter, set fra mit synspunkt, var skuffende. Her blev teksten omkring kul udvandet, og man udskiftede at det skulle "udfases" med at det skulle "nedfases". Det havde været rart, hvis det havde stået stærkere. Men jeg ser det dog som en styrke, at vi for første gang overhovedet er inde og tale om den slags ting, og jeg oplevede generelt mindre udvanding end frygtet.

4 Klimaaktivisten: COP26 er fuldstændig slået fejl

Caroline Mahler Lundsteen er skuffet over resultaterne til COP26. Foto: Emilie Aagaard

Caroline Mahler Lundsteen er 16 år og kæmper for klimahandling og klimaretfærdighed. Det gør hun ved at lave demonstrationer og andre aktivistiske tiltag med blandt andet bevægelsen Fridays for Future og Den Grønne Studenterbevægelse.

COP26 er fuldstændig slået fejl.

Caroline Mahler Lundsteen, klima-aktivist

Også til COP26 har hun forsøgt at råbe politikere og magthavere op via aktivisme.

Er COP26 overordnet lykkedes?

- Nej, COP26 er fuldstændig slået fejl! De aftaler, der er blevet lavet, ligger for langt ude i fremtiden, og de er ikke ambitiøse nok. Ja, de er muligvis bedre end ingenting, men det skal jo ikke være udgangspunktet. Det bør derimod være, at de er stærke nok til, at vi kan overholde Parisaftalen, og at vi ikke skal acceptere mere end 1,5 graders opvarmning.

- Et eksempel på noget, der ikke er godt nok, er kuldelen. Det er da godt, at det er kommet med, men det er noget værre pludder, at der står, at det skal nedfases, ikke udfases. Vi kan ikke leve i en bæredygtig verden med en fossil industri!

- Derudover kom COP26 heller ikke igennem med de tiltag, der skulle skabe klimaretfærdighed som at finde de 100 milliarder, de rigeste lande har lovet de fattigste årligt tilbage i 2015, og at lave en "tab og skader"-aftale til at kompensere u-lande for klimaforandringerne.

Føler du, at du og andre klimaaktivister blev hørt til COP’en?

- Nej, bestemt ikke. Jeg ville gerne svare, at vi gjorde en forskel, men i realiteten blev der ikke lyttet til os og heller ikke de 150 millioner mennesker, der sidste weekend gik på gaden for klimaet. Jeg føler faktisk, at der var en "youth-washing", for vi var inviteret, men det var bare så de kunne pynte sig med at have lyttet til ungdommen. Vi havde ingen magt.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark