Annonce
På et koncernstyringsmøde 9. september blev det besluttet at fortsætte arbejdet hen mod en reel udfasning af brugen af brandskum med de giftige PFAS-stoffer på Forsvarets arealer. Det oplyser Forsvarsministeriet til Avisen Danmark og Radio4. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
avisendanmark.dk

Forsvarsministeriet vil udfase brandskum med giftige PFAS-stoffer: - Det løser ikke problemet, advarer eksperter

Det skal være slut med brandskum, der indeholder giftstofferne PFAS. Det har Forsvarsministeriet besluttet. Men udfasningen af brandskum med PFAS vil næsten ingen effekt have på forureningerne på Forsvarets arealer, vurderer to eksperter, Avisen Danmark og Radio4 har talt med. De efterlyser andre og mere gennemgribende tiltag, hvis problemet skal løses.

Forurening: Forsvarsministeriet vil udfase brandskum med giftige PFAS-stoffer i. Det oplyser ministeriet til Radio4 og Avisen Danmark.

Brugen af brandskum med PFAS-stoffer til brandøvelser har i gennem årtier ført til store forureninger med stofferne på blandt andet Forsvarets flyvestationer, hvor forureningerne har spredt sig til grundvandet. Derfor er det ifølge to eksperter positivt, at giftstofferne nu udfases. Men de advarer om, at tiltaget kun vil få en minimal effekt på forureningerne på Forsvarets arealer.

Det skyldes blandt andet, at der i rapporten ”Udfasning af PFAS-holdig skumvæske i Forsvarsministeriets koncern” fra 2021 står, at brandskum med PFAS i forvejen er stort set udfaset, og at det på Forsvarets flyvestationer i dag kun bruges ”meget sjældent” og ikke til brandøvelser.

- Du får rent faktisk ikke en særlig stor effekt ved totalt at udfase PFAS i brandskum. Der er en lille effekt, der, som årene går, også vil vise sig som en god investering. Men det klart største problem er de mange kilogram, måske ton PFAS, som allerede er i jorden og nogle steder i grundvandet, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet.

- Vi er bekymrede for millardendedele af gram, så det er stoffer, som er meget giftige. Vi kan ikke bare afskrive de stoffer, vi har brugt for 20 år siden, for de er der endnu og bevæger sig stille og sikkert ned til for eksempel Karup Å og ned i drikkevandsboringer. Det er det, vi skal have styr på, uddyber han.

Ingen effekt på forurening

Lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet Bjarne W. Strobel ser udfasning af brandskum med PFAS som et skridt på vejen mod mere tryghed til brandmændene og mindre forurening i fremtiden.

- Men det ændrer ikke på den eksisterende forurening. Den er jo fuldstændig upåvirket af, at man holder op med at hælde mere derud. Det har ingen effekt. På den historiske forurening, hvor der brugt enorme mængder PFAS, skal man lave afværgeforanstaltninger for at få det løst, forklarer Bjarne W. Strobel over for Avisen Danmark og Radio4.

Problemet med PFAS-stoffer er foruden deres giftighed, at de ifølge eksperter er stort set unedbrydelige. Derfor vil forureningerne på Forsvarets flyvestationer, som allerede har spredt sig til grundvandet, en å, en bæk og en sø, fortsætte med at sprede sig, indtil der renses op eller laves afværgeforanstaltninger.

Det foreslog Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelse i 2019

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse anbefalede i et notat fra 2019 tiltag mod PFAS-forureninger:

  • Udskifte PFAS-brandskum
  • Frivillige afværgetiltag
  • Oprensninger

Derudover foreslog Ejendomsstyrelsen at indrette Forsvarets brandøvelsespladser, så det ”forhindrer udslip ved øvelsesaktivitet og med opsamling af vand fra brandøvelsen. Vandet bortskaffes til godkendt modtager i stedet for udledning til kommunalt renseanlæg eller recipient (vandmiljø, red.)”.

Ifølge notatet skulle alt dette overvejes, uanset om brandslukningsskum blev erstattet med PFAS-frit brandslukningsskum. ”Dette set i lyset af, at indholdet af kemiske stoffer i PFAS-frit skum er ukendt og det dermed ikke kan afvises, at disse erstatningsstoffer i fremtiden kan vise sig at være miljømæssigt problematiske”.

9. september 2021 besluttede Forsvarsministeriet at fortsætte arbejdet hen imod reel udfasning af brug af brandskum med PFAS.

I Norge stoppede militæret med at bruge brandskum med PFAS i på flyvestationernes brandøvelsespladser i 2015. Samtidig begyndte det norske forsvar at oppumpe PFAS-forurenet vand tilbage i 2012, og siden 2018 har man gravet mange tusinde ton forurenet jord op på fem flyvestationer. På flyvestationen i Rygge blev 70-80 procent af PFAS-stofferne fjernet ved masseopgravningen, mens renseanlæggene fjerner 75-90 procent af PFAS-stofferne.

Ingen afværgetiltag

I Danmark er der ikke lavet et eneste afværgetiltag på de tre militære flyvestationer. Det på trods af at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i et notat fra 2019, som Avisen Danmark og Radio4 har fået aktindsigt i, anbefalede at begynde at rense op, fordi ministeriet ellers risikerede påbud eller erstatningssager fra berørte borgere.


De manglende afværgetiltag er flere gange blevet kritiseret af eksperter, og den nye udmelding om udfasning af PFAS i brandskum får ikke kritikken til at forsvinde.

Fra artiklen


De manglende afværgetiltag er flere gange blevet kritiseret af eksperter, og den nye udmelding om udfasning af PFAS i brandskum får ikke kritikken til at forsvinde.

- Det er et første skridt, men det store og vigtigste mangler stadig. Forsvaret siger, det tager over 50 år rydde op, og det vidner om, at det ikke vil investere ret meget i det. Hvis vi virkelig ville, kunne størstedelen af stofferne fjernes næste år, siger Philippe Grandjean.

Han vurderer, at drikkevandet flere steder er i fare, hvis der ikke handles.

- Vi skal have afværgepumper helt ned i det forurenede grundvand for at vende strømmen dernede. Som det er nu, suger drikkevandsboringerne over tid det forurenede grundvand til sig. Vi skal ikke glemme, at fortidens synder stadig ligger og venter på at komme ud i drikkevandet. Der er en gæld, som skal betales, og det må vi have gang i, siger han.

Forsiden netop nu
Danmark

Nu vil kommuner gribe ind overfor Forsvarets forureninger

Podcasts

Lyt: Florin overlever ved at sælge hjemløse-aviser: - Min eneste drøm er, at mine børn får et bedre liv

Indland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Podcasts

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Indland

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Danmark For abonnenter

Efter årtiers kamp: Kina vinder kamp mod dræbermyg

Kultur

- Når jeg er på Damhusengen og lukker mine øjne, så møder jeg min afdøde far

2. december er det to år siden, at Jesper B. Korndals far, Boye Korndal, døde.

Danmark For abonnenter

Flere lande siger nej: Kaniner skal ikke længere lide for skønheden

Dyrevelfærd: I EU blev det fuldstændig forbudt at bruge forsøgsdyr på ingredienser til kosmetik i 2013. Det er dog ikke tilfældet i resten af verden.

Indland

Dokumentar: TV 2-vært tilbudt fast job hvis hun ville have sex

Den mangeårige TV 2-vært Janni Pedersen er en af de kvinder, der optræder med sin historie om uønskede seksuelle tilnærmelser i en dokumentar om en usund kultur med seksuelle undertoner på tv-stationen.

Danmark

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Danmark

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Danmark

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Danmark

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Debat For abonnenter

Meningsmager Christian Have: Vi skal løse kommunikationskrisen, før vi kan løse klimakrisen

Erhverv

Rekordmange butikker forventer stigende salgspriser

Kultur

Sonja Oppenhagen: - Kunst er lige så vigtigt som den vitaminpille, man skal have hver morgen

Debat

Debat: Venstre og Konservative har hovedet fuld af A-kraft