Annonce
Forsvaret har lørdag sendt to F-16-kampfly til Bornholm for at håndhæve dansk suverænitet. Det sker, efter at russiske fly fredag igen krænkede dansk luftrum. Foto: Presse-Fotos.dk/Ritzau Scanpix
Danmark

Forsvaret sender kampfly til Bornholm efter russisk krænkelse

Dagen efter russiske fly ad to omgange krænkede dansk luftrum, har Forsvaret sendt to kampfly til Bornholm. Forsvarsministeren vil Ruslands fremfærd op på Nato-topmøde mandag.

Forsvar: Forsvaret har lørdag sendt to F-16-kampfly til Bornholm, "hvorfra de skal håndhæve dansk suverænitet". Det skriver Forsvaret på Twitter.

Beskeden kommer, dagen efter russiske fly igen krænkede dansk luftrum ved Bornholm.

Der var tale om to russiske jagerfly af typen Sukhoi Su-30, der i tidsrummene11.08-11.10 og 11.40-11.42 fredag bevægede sig ind i luftrummet nær Christiansø.


Det er fuldstændig uacceptabelt at krænke et andet lands suveræne luftrum.

Jeppe Kofod (S), udenrigsminister


Hvad er årsagen til, at de to kampfly bliver sendt til Bornholm?

- Det er, fordi vi en gang imellem udfører operationerne fra andre steder end lige Skrydstrup, siger brigadegeneral Karsten Fledelius Jensen, der er chef for Det Nationale Luftoperationscenter.

- Og vi finder, at der er en god anledning til at gøre det nu med det aktivitetsniveau, der er i Østersøen for tiden, siger han.

Er der en sammenhæng mellem det, der skete fredag?

- Lad os sige det på den måde, at det, vi gør, er en militær foranstaltning, som øger vores handlemuligheder, hvis noget tilsvarende skulle ske, siger Karsten Fledelius Jensen.

Ambassadør til samtale

De russiske flys krænkelse af dansk luftrum fik fredag udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at indkalde Ruslands ambassadør i Danmark til en samtale i Udenrigsministeriet.

- Her vil det blive gjort umisforståeligt klart, at Danmark ser med stor alvor på sagen, og vi forventer at få en både god, hurtig og fyldestgørende forklaring på de her hændelser.

- Det her vil vi selvfølgelig også drøfte med vores allierede - først og fremmest Nato. Det er fuldstændig uacceptabelt at krænke et andet lands suveræne luftrum, sagde Kofod.

De russiske fly blev advaret om, at de var på vej ind i dansk luftrum, men rettede altså ikke ind. Flyene blev umiddelbart efter første indflyvning indhentet af danske F-16-fly, der også fulgte russerne under hele anden krænkelse.

Krænkelsen skete under afholdelse af Natos årlige flådeøvelse Baltops i Østersøen. Derfor er omkring 40 skibe, 60 fly og 4000 soldater fra 18 lande samlet i området.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger, at Danmark ikke er det eneste land, der oplever at få sit luftrum krænket af Rusland. Derfor vil temaet blive vendt på Nato-topmødet mandag, siger hun.

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Danmark

Færre udsatte boligområder: Minister tager æren, men der er flere forklaringer

Udland

Danmark får kritik for mangelfuld gennemførelse af EU-regler

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark For abonnenter

Truer Omikron årets julerejser? - Lige nu er reaktionen lidt panikagtig

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål