Annonce
180 mennesker blev forgiftet i Korsør, fordi de havde spist kød fra kvæg, der havde græsset i et forurenet område. Forureningen stammede fra den lokale brandskole. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Der er fundet forurening med giftstofferne PFAS på Forsvarets brandøvelsespladser på 17 ud af 20 undersøgte lokationer. Det viser en oversigt, Avisen Danmark og Radio4 har fået aktindsigt i. Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse vurderer fortsat, at de største forureninger er på og omkring flyvestationerne.

Forurening: De militære flyvestationer er langtfra de eneste steder, hvor Forsvaret i årtier har brugt brandslukningsskum på brandøvelsespladserne. Skummet er i søgelyset, fordi det i mange år har indeholdt giftstoffet PFOS.

PFOS er en del af en gruppe unedbrydelige og giftige stoffer kaldet PFAS. Når stofferne bruges i brandslukningsskum, kan de sive ned i jorden og grundvandet og sprede sig til åer, bække og græs. Derfra kan giften ophobe sig i mennesker direkte, hvis den spredes til drikkevandet, eller inddirekte ved at mennesker spiser dyr, som har ophobet stofferne ved at drikke forurenet vand eller spise forurenet græs.

I grafikken får du overblik over, hvor der er konstateret forureninger med giftstofferne på Forsvarets arealer, hvor der ikke er - og hvor det endnu ikke er undersøgt.

Fra artiklen

Sidstnævnte var tilfældet, da over 180 mennesker blev forgiftet i Korsør, fordi de havde spist kød fra kvæg, der havde græsset i et forurenet område. Forureningen stammede fra den lokale brandskole.

Foruden på brandskolerne har det danske forsvar brugt brandskum på sine øvelsespladser rundt om i landet. I grafikken får du overblik over, hvor der er konstateret forureninger med giftstofferne på Forsvarets arealer, hvor der ikke er - og hvor det endnu ikke er undersøgt.

De største forureninger med PFAS på Forsvarets arealer findes ifølge Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse på og omkring de tre militære flyvestationer.

Hvad er PFAS/PFOS?

  • PFAS er en samlebetegnelse for fluorstoffer. Det sundhedsskadelige fluorstof PFOS hører blandt andet til denne gruppe. Det fandtes tidligere i blandt andet skum til brandslukning.
  • Forskning fra EU og USA peger på, at høje værdier af PFAS kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirkning i leveren, forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirkning af immunsystemet med nedsat effekt af vacciner hos børn.
  • Ved graviditet kan høje værdier af PFAS medføre let nedsat fødselsvægt samt let øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.
  • Flere studier har desuden vist sammenhæng mellem høje PFOS-værdier og en øget forekomst af nyrekræft og testikelkræft.
  • PFOS er ligesom mange af de andre PFAS-stoffer meget svært at nedbryde. Det har været forbudt at bruge PFOS i brandskum siden 2011.

Radio4 Morgen taler torsdag med Søren Mejer Jensen, journalist på Radio4, der har fulgt sagen om PFAS/PFOS-forureningen tæt. Hør interviewet her.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling