Annonce
Campingejer Jørgen Tang Hansen viser den fiskesø, der er konstateret PFAS-giftstoffer i som følge af Forsvarets forurening på Flyvestation Karup. I øjeblikket vurderer Fødevarestyrelsen, at der ikke er en sundhedsrisiko ved at spise fiskene. Men fordi Forsvarets forureninger fortsat spreder sig gennem grundvandet, kan søen over tid trække flere giftstoffer til sig. Det vil han have sat en stopper for. Foto: Søren Mejer Jensen
Danmark

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Lystfiskerdestinationen Karup Å og Hessellund Sø Campings egen put and take-sø er ifølge campingejer Jørgen Tang Hansen en stor del af årsagen til campingpladsens succes. Men i både fiskesøen og åen er der konstateret for høje niveauer af giftstoffet PFOS, efter Forsvarets forurening på Flyvestation Karup i årevis har fået lov at sprede sig. Derfor vil campingejeren have Forsvaret til at rydde op nu.

'Forurening: På Hessellund Sø Camping kan både gæster og andre interesserede kaste fiskesnøren ud i Karup Å, der er kendt som et sandt lystfiskermekka. Og det er ikke kun i åen tæt på campingpladsen, at man kan fange fisk. Der er også en put and take-sø på campingpladsen.

Men fiskesøen er ligesom Karup Å og Hessellund Bæk forurenet med PFAS. Der er målt for høje værdier af stofferne - også det forbudte flourstof PFOS. Stofferne kommer oppe fra flyvestationens brandøvelsespladser, hvor PFAS-stoffer i årtier er brugt i brandslukningsskum. Forsvarets forurening har spredt sig til grundvandet, og fordi fiskesøen i nærheden af flyvestationen er grundvandsdannet, er den over tid også blevet forurenet med PFAS-giftstofferne.

På Hessellund Sø Camping er det ifølge Fødevarestyrelsen sikkert at spise fiskene fra put and take-søen. Men det kan ændre sig i takt med, at Forsvarets forurening fra Flyvestation Karup spreder sig yderligere. Fordi søen er dannet af grundvand, vil den blive ved med at trække PFAS-stofferne til sig, og ifølge Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse vil det ske "en del år ud i fremtiden".

Hvad er PFAS/PFOS?

  • PFAS er en samlebetegnelse for fluorstoffer. Det sundhedsskadelige fluorstof PFOS hører blandt andet til denne gruppe. Det fandtes tidligere i blandt andet skum til brandslukning.
  • Forskning fra EU og USA peger på, at høje værdier af PFAS kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirkning i leveren, forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirkning af immunsystemet med nedsat effekt af vacciner hos børn.
  • Ved graviditet kan høje værdier af PFAS medføre let nedsat fødselsvægt samt let øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.
  • Flere studier har desuden vist sammenhæng mellem høje PFOS-værdier og en øget forekomst af nyrekræft og testikelkræft.
  • PFOS er ligesom mange af de andre PFAS-stoffer meget svært at nedbryde. Det har været forbudt at bruge PFOS i brandskum siden 2011.

Den melding er campingejeren Jørgen Tang Hansen træt af. Han gætter på, at en tredjedel af campingpladsens gæster er lystfiskere i en eller anden grad.

- Det er klart, at hvis det begynder at få indflydelse på fiskeriet både i søerne og i åen, får det store konsekvenser. Der vil da være folk, der vil vælge os fra, hvis de ikke kan fiske her, siger Jørgen Tang Hansen.

- Kan kun gå for langsomt

Derfor mener campingejeren, at Forsvaret skal gå i gang med at oprense sine forureninger med det samme.

- Nu kunne de jo starte med at fjerne, hvor der er mest forurenet. Altså under de brandøvelsespladser. Og så tage det derefter. Det skal de gå i gang med med det samme, så det ikke bliver værre, siger han og fortsætter:

- Hvis de bliver ved at sige, at det trækker ud i grundvandet og i jordlagene, skal de jo starte med at stoppe kilden. Så det kan kun gå for langsomt.

Men det er ikke kun campingpladsen, Forsvarets forurening er gået ud over. Fødevarestyrelsen har udtaget prøver af fisk i Karup Å, hvor der også er fundet giftstoffet PFOS over grænseværdierne. Men der er endnu ikke kommet et resultat.

Der er jo mange i lokalområdet, som tænker "hvad fanden er nu det for noget?".

Jørgen Tang Hansen, campingejer

Derfor har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse frarådet Flyvestation Karups Sportsfiskerforening at fiske i den forurenede Hessellund Bæk og den del af Karup Å, der ligger på flyvestationens store område.

Undlod at dele sin viden

Avisen Danmark og Radio4 har også tidligere afsløret, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse trods kendskab til stor PFAS-forurening af Hessellund Bæk havde forpagtet området ud til en kvægbonde uden at fortælle om forureningen.

På samme vis har de to medier afsløret, at Forsvarsministeriet i flere tilfælde har undladt at dele sin viden om forureningerne og brugen af giftstofferne med miljøtilsynsmyndighederne. I begge sager forklarer ejendomsstyrelsen, at den ikke har tilbageholdt viden bevidst.

Jørgen Tang Hansen mener, at det er vigtigt, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fortæller åbent om forureningerne.

- Der er meget huggen på Forsvaret. Altså det, jeg kan hugge dem for, det er, at de mangler måske at komme lidt mere ud af busken med, hvad det er der sker over for befolkningen. Jeg føler mig godt nok orienteret, men jeg har også været tæt på det. Der er jo mange i lokalområdet, som tænker "hvad fanden er nu det for noget?", siger han.

På fredag er forsvarsminister Trine Bramsen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) indkaldt til et samråd om PFAS-forureninger på statens arealer. Her vil flere af Folketingets forsvarsordførere have forsvarsministeren til at redegøre for Forsvarets handlinger.

Radio4's nye undersøgende format 'Radio4 Undersøger' har besøgt campingpladsen og ejer, Jørgen Tang Hansen. Der er nemlig alt for høje værdier af både PFAS og PFOS i søen ved campingpladsen. Hør indslaget herunder.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling