Annonce
Anklagerne i Rigsretten går efter at få Inger Støjberg idømt fire måneders ubetinget fængsel for at være ansvarlig for adskillelse af asylpar. Støjberg vil frifindes. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark

Forsvarer: Støjberg var ikke involveret i instruks

Set fra Inger Støjbergs vinkel var instruksens videre gang ude af hendes hænder, siger forsvarer i Rigsretten.

Efter at Inger Støjberg i en pressemeddelelse den 10. februar 2016 meddelte et stop for, at mindreårige asylansøgere kunne bo med en ægtefælle eller samlever, blev et centralt opkald foretaget.

Afdelingschef i Udlændingeministeriet Line Skytte Mørk Hansen ringede til vicedirektør Lene Vejrum i Udlændingestyrelsen og fortalte om den nye ordning.

Hvad der nærmere blev sagt, er der stor uenighed om. Line Skytte har fortalt, at hun sagde, at de skulle overholde loven, og at der ville være undtagelser, hvor par ikke skulle adskilles. Lene Vejrum mener derimod, at hun fik besked om at adskille alle pågældende par.

Men uanset, hvad retten kommer frem til, at der blev sagt, er det ubestridt, at Støjberg ikke var en del af den samtale, fremhæver Støjbergs forsvarer Nicolai Mallet.

- Derfor var hun ikke involveret i den instruks. Hun blev heller ikke orienteret om indholdet af den.

- Set fra hendes vinkel var instruksens videre gang i ministeriet ude af hendes hænder, siger han.

Inger Støjberg er i Rigsretten anklaget for at være ansvarlig for, at Udlændingestyrelsen iværksatte og fastholdt en ordning, hvor asylpar, hvoraf mindst den ene var mindreårig, blev adskilt, i strid med loven.

René Offersen, den anden af Støjbergs forsvarere, fortæller, at Line Skytte i opkaldet kan have begået "en personlig fejl".

Han finder det også problematisk, at Lene Vejrum sad med indtrykket af, at hun blev bedt om noget ulovligt uden at få det be- eller afkræftet.

Sagen er torsdag nået til slutfasen, hvor Støjbergs forsvarere kommer med deres afsluttende bemærkninger. Det bliver formentlig også ud på eftermiddagen, at Støjberg selv får det sidste ord i sagen.

Flere støtter til Støjberg har torsdag taget plads på tilhørerrækkerne - heriblandt tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard.

Anklagerne har tiltalt Støjberg for at overtræde loven om ministres ansvarlighed. De fremlagde onsdag et krav om, at Inger Støjberg bør idømmes mindst fire måneders ubetinget fængsel.

Støjbergs forsvarere går derimod efter at få hende frifundet.

I Rigsretten er en central del af Støjbergs forsvar, at hun dagen inden pressemeddelelsen - der ikke nævnte undtagelser fra ordningen - godkendte et notat, der tilsagde, at der i særlige tilfælde var undtagelser.

Nicolai Mallet mener, at notatet var den egentlige instruks, og han fortæller, at Støjberg ikke fik viden om, hvordan den blev videreformidlet til Udlændingestyrelsen.

- Hun blev ikke orienteret. Allerede her falder der en helt central hjørnesten i anklagen væk, siger Mallet.

Instrukskommissionen, der har gransket sagen, kom i 2020 frem til, at der var en instruks, som bestod af pressemeddelelsen og telefonopkaldet.

Heller ikke pressemeddelelsen var ifølge forsvareren en instruks, da det netop var en pressemeddelelse, lyder det fra forsvaret.

Dommen ventes afsagt før jul.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Film: På en nøgen, stenet bakketop ligger lille Ada begravet. For forældrene, Maria (Noomi Rapace) med de triste øjne og stovte, stolte Ingvar (Hilmir Snær Gudnason), der græder stille for sig selv ude på marken, triller tilværelsen udsigtsløst og tungt af sted.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark