Annonce
Fra i dag ryger mundbindet, men når det ryger på jorden som her, kan det ende med at blive til bittesmå stykker plast, som vokser sig ind i naturens organismer. Også din. Foto: Katrine Becher Damkjær
Danmark

Forsker: - Vi slipper aldrig helt af med de mundbind

I dag smider vi mundbindene. Men alt for mange af dem ender i naturen, hvor vi aldrig helt slipper af med dem. De vokser sammen med planterne, med dyrene og med os mennesker.

Mundbind: Egentlig ville jeg skrive en nekrolog til mundbindet på denne dag, hvor vi - næsten - slipper af med mundbindene. De fortjener et par ord med på vejen, selv om de næppe har været elsket og nok heller ikke bliver savnet.

Personligt vil jeg ikke savne hverken de duggede briller, den skærende fornemmelse bag ørerne eller åndenøden. Men undervejs i researchen finder jeg så ud af, at mundbindet ikke dør denne mandag. Tværtimod.


Der kan gå hundredvis af år eller mere, inden de forsvinder helt. Engangsmund-bindene er nemlig lavet af plastik-mikrofibre.

Fra artiklen


Dels er det jo ikke helt slut med mundbind, fordi de stadig skal bruges i fly og lufthavne. Og heller ikke i den offentlige transport slipper vi helt. Man skal også stadig hive et bind med elastikker op af tasken eller lommen, når man stiger ind og ud af toget eller bussen, hvis man er stående passager, eller hvis man er personale i den kollektive trafik.

Men selv når de sidste mundbindskrav forsvinder, slipper vi ikke af med dem.

Der kan gå hundredvis af år eller mere, før de er væk. Engangsmundbindene er nemlig lavet af plastik-mikrofibre, og sådan nogle banditter forsvinder ikke af sig selv.  De kan nemlig ikke nedbrydes i naturen.

I stedet vil vind, vejr og vand slide dem til mindre og mindre fragmenter. På et tidspunkt bliver stumperne så små, at de kaldes for mikro- eller nanoplastik, og de kan spredes i økosystemerne og bliver optaget af dyr og planter. Og ja, af mennesker.

Elvis advarer

Så du skal altså forestille dig, at dit mundbind ikke sidder og generer og irriterer uden på din mund i fremtiden. Næ - det flytter ind i din krop som mikroskopisk små stykker plast, fordi mange mundbind er efterladt i naturen i stedet for i affaldsspanden.

En af dem, der ved mest om fænomenet, sidder i Odense. Han er forsker på Biologisk Institut ved Syddansk Universitet, SDU. Elvis Genbo Xu er hans navn, og han advarer sammen med professor Zhiyong Jason Ren fra Princeton University i tidsskriftet Frontiers of Environmental Science & Engineering om den tikkende bombe, mundbindene kan blive.

"Mange mundbind bliver ikke afleveret som plastikaffald, og derfor er det nu ekstremt vigtigt, at vi forholder os til den potentielle trussel mod miljøet, som de kan udgøre. Det her må ikke blive det næste plastikproblem", skriver de blandt andet.

Det er desværre ikke lykkedes at få kontakt til Elvis Genbo Xu for at få uddybet problemstillingen og de potentielle farer, men der er næppe tvivl om, at det kan være et meget stort problem. Undersøgelser viser, at vi på globalt plan bruger 129 milliarder mundbind om måneden - tre millioner i minuttet.

Plastik overalt

I en rapport fra Miljøministeriet konkluderes det, at plast, der frigives til miljøet, kan opholde sig i miljøet i mange hundrede år, før det nedbrydes. Og mikroplast er fundet i alle organismer på alle niveauer i fødekæden.

Der er begrænset med sikker viden om, hvad mikroplast gør ved os, når den flytter ind i alle organismer. Men var man ikke helst fri for at blive fyldt med mikroskopiske stykker plastik fra for eksempel de mundbind, der ikke havner sammen med et andet plastikafffald ?

Her anbefales mundbind stadig

Sundhedsstyrelsen anbefaler stadig at bruge mundbind:

  1. Når man benytter kollektiv transport som f.eks. tog, bus, metro, letbane og færger. Mundbindet kan fjernes, når man sidder ned.

  2. Når man skal testes for ny coronavirus, både ved PCR-test og antigentest, og uanset om man testes grundet mistanke om smitte eller grundet screening - f.eks. med henblik på at få et coronapas.

  3. Når man er smittet, har symptomer eller er nær kontakt og helt undtagelsesvist er nødt til at bryde selvisolation og bevæge sig ud, f.eks. i forbindelse med test eller lægebehandling.

  4. Når man rejser med fly.

De sidste krav om mundbind vil efter planen være udfaset 1. september. Men det gælder altså ikke dem, der er havnet i naturen. Dem kommer vi ikke sådan lige af med, når først de er blevet til mikroplast.

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Udland

Taliban kæmper hårdt om Afghanistans provinshovedstæder

Kampene raser mellem Taliban-oprørere og regeringssoldater i Afghanistan lørdag. De to sider forsøger begge at få kontrol med to provinshovedstæder.

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus