Annonce
Den ældre del af befolkningen holder antallet af kontakter nede og dæmper dermed bekymring for at blive smittet, fortæller forsker. Foto: Morten Stricker
Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Selvom mange af dem kan være i øget risiko for et alvorligt coronaforløb, er ældre ikke mere utrygge over for risikoen for at blive smittet end andre aldersgrupper, viser ny undersøgelse. De sikrer sig beskyttelse ved at isolere sig og vil fortsætte med det under genåbningen, siger professor. Ældre Sagen frygter konsekvenser for det mentale helbred.

Corona: Flere af dem er i øget risiko for alvorlig sygdom, og da nyheden om det snarlige farvel til restriktioner blev annonceret på et pressemøde onsdag, var der klare opfordringer til fortsat at passe særligt godt på de mest sårbare af dem.

Men nu viser en ny undersøgelse, at ældre over 65 år slet ikke er mere utrygge end andre aldersgrupper over for risikoen for selv at blive smittet med covid-19.

- De ældre oplever ikke sig selv som særligt udsatte. Det er overraskende, for vi havde egentlig forventet en noget større utryghed i netop den befolkningsgruppe, siger professor i statskundskab på Aarhus Universitet, Michael Bang Petersen, der står bag undersøgelsen.

Mange ældre risikerer alvorlig sygdom

Uanset om man er frisk og rask eller har kroniske sygdomme og tilstande, er man i øget risiko for et alvorligt covid-forløb, hvis man er 80 år eller ældre.

Beboere i plejebolig er altid i øget risiko, de ofte er ældre og har kroniske sygdomme, dårlig funktionsevne og skrøbeligt helbred.

Personer i alderen 65-79 år er i øget risiko, hvis de har kroniske sygdom eller lider af mental eller fysisk svækkelse.

Risikoen for at blive alvorligt syg er generelt lille for personer under 50 år, også selvom man har en kronisk eller alvorlig sygdom. Meget få er i øget risiko, hvis de er under 65 år.

Det er altid en individuel vurdering, om man er i øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19, og hele ens situation skal inddrages i vurderingen.

Han er leder af Hope-projektet, som løbende følger danskernes adfærd under epidemien. For nylig viste en undersøgelse, at flere føler sig personligt udsatte i forhold til coronavirus.

Nu har forskerne så undersøgt, om de ældre netop nu føler sig mere utrygge end den yngre del af befolkningen. Og det er ikke tilfældet, konkluderer Michael Bang Petersen.

Vi skal ikke forvente, at de ældre strømmer ud i det genåbnede samfund.

Michaen Bang Petersen, professor og leder af Hope-projektet, Aarhus Universitet.

Tværtimod er de mindre utrygge end de 31-64-årige, hvor man finder den største utryghed over for selv at blive smittet. De ældre føler, at de har redskaber nok til at sikre, at de ikke bliver ramt af covid-19, fortæller Michael Bang Petersen.

- Det handler formentlig ikke om, at de er ubekymrede, men at de oplever, at de er i stand til at håndtere den risiko, der er. Og at de håndterer den ved at isolere sig, siger Michael Bang Petersen.

Undgår kontakt

Han understreger, at de ældre meget vel kan være bekymrede for smitte, og at det er derfor de isolerer sig. Men de dæmper bekymringen ved at isolere sig, lade sig vaccinere og tager andre forholdsregler, der gør dem trygge ved, at de ikke risikerer smitte. Under 10 procent af de ældre over 65 har eksempelvis inden for den seneste uge været nær kontakt til en smittet. For 18-30-årige gælder det 30 procent.

- Vi skal ikke forvente, at de ældre strømmer ud i det genåbnede samfund. De vil givetvis håndtere risikoem for smitte på samme måde og holde sig for sig selv i højere grad den kommende tid. Det er sådan, de har håndteret omikron-bølgen indtil nu, og det vil de også gøre, når vi får meget høje smittetal den næste tid, siger Michael Bang Petersen.

Kan blive mere utrygge

Hos Ældre Sagen bekræfter ensomhedskonsulent David Vincent Nielsen, at mange ældre har isoleret sig under pandemien. Han understreger samtidig, at ældrebefolkningen er en meget sammensat gruppe, og at der derfor er store forskelle på, hvordan forskellige ældre har håndteret smitterisikoen.

- Det er en gruppe, der både indeholder den 87-årige hjemmehjælpsmodtager og den 65-årige raske, sunde og fuldt arbejdende person, der endnu ikke har nået pensionsalderen.

- Men mange ældre føler sig utrygge, og derfor isolerer de sig. Rigtig mange vil nødig smittes, fordi de fra starten er blevet udpeget som risikogruppe, siger han.

Isolationen er ikke uden konsekvenser for de ældre, lyder det.

- Det kan være en klog og logisk strategi, men den har også en bagside. For social kontakt for særligt de 430.000 ældre, som er aleneboende, er utrolig vigtigt for deres mentale sundhed. Vi oplever også, at mange holder sig fra deres fysiske aktiviteter, og det er også problematisk, for ældre mister hurtigere kondition og muskelmasse end yngre. Det er bekymrede, men en logisk adfærd fra den ældre del af befolkningens side, siger han.

Regeringen har besluttet, at næsten alle restriktioner skrottes fra tirsdag. Dog anbefales det fortsat, at der er krav om coronapas og mundbind for besøgende på plejehjem.

Det er Michael Bang Petersen, professor og leder af Hope-projektet på Aarhus Universitet, der står bag den nye undersøgelse af de ældres bekymring for at blive smittet. Arkivfoto: Axel Schütt

Hope's undersøgelse er baseret på svar frem til kort tid før regeringen offentliggjorde planer om at fjerne alle restriktioner. Michael Bang Petersen mener, at der er en risiko for, at de ældre isolerer sig mere eller bliver mere utrygge over for risikoen for smitte, når mundbindet og coronapasset skrottes.

- Det kommer til at afhænge af, om de kan beskytte sig mod smitten den kommende tid. Det ser ud til at være det konkrete møde med smitte, der skaber usikkerhed hos den enkelte borger. Det kan være, man nu ikke i samme grad kan beskytte sig selv og er tvunget til at bevæge sig ud i samfundet og eksempelvis tage offentlig transport, hvor folk ikke sidder med mundbind eller igen inviteres til familiefester. Det kan så betyde, at de isolerer sig mere eller bliver mere utrygge, siger han.

Flere vil isolere sig

David Vincent Nielsen forventer, at flere ældre vil isolere sig den kommende tid. Han sætter sin lid til, at det kun bliver kortvarigt, indtil smitten har raset ud.

- Der vil være en gruppe ældre, som vil holde et meget vågent øje med smittetallene, og som fortsat vil begrænse deres sociale kontakt, indtil tallene falder igen. Vi er ikke i tvivl om, at det bliver sådan.

Mens risikoen for selv at blive smittet ikke er specielt udtalt blandt de ældste, er de omvendt markant mere bekymrede på samfundets vegne, viser undersøgelsen.

- Deres primære bekymring handler om samfundet. Det er især hospitalsvæsenet, den samfundsmæssige bekymring går på, og der har de ældre en særlig interesse i at have et velfungerende hospitalsvæsen, siger Michael Bang Petersen.

Hope's undersøgelse er baseret på spørgeskemaundersøgelser med 500 unikke deltagere per dag fra 1. november 2021 til 23. januar 2022.

Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe sårbare i arbejde: Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos købmand

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af iranske 'A Hero': Den gode forbryder

Udland

Australien lover nye ambitiøse mål og opgør med års klimanøl

Danmark

Fødevareminister har brugt ministerkort til private indkøb

Minister for landbrug, fiskeri og fødevarer Rasmus Prehn (S) har brugt sit ministerkort til at lægge ud for private værtshus- og restaurantbesøg.

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Cykelsport: Vi bliver nødt til at tale om cykelløb her og nu. Så det gør vi. Jørn Mader og Jørgen Leth har nemlig lige set den fantastiske 14. etape af årets Giro d’Italia. Her blev der angrebet gang på gang fra start til slut. Bjergtinder, der kan få Himmelbjerget til at ryste i bukserne, lod ikke til at afskrække rytterne.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Debat: Putins gas kvæler gartnerierne

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling